Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

2020. – godina bez odmora

Kategorija: Lično ; Datum: 04. 01. 2021. ; Autor: Miloš Đajić

Kraj je ove neobične i nervozne, korona godine i valjalo bi podvući crtu i na neki način “svesti račun”. Već danima razmišljam o tome šta sve obuhvatiti u ovom postu, jer od kada je krenula Korona vremenske odrednice su mi se nekako zbrkale i neke događaje nikako ne mogu da smestim kada su se tačno desili. Pokušavam da se prisetim svih važnih trenutaka i stvari koje su mi se desile u 2020. godini i koje bi vredelo da ostanu zabeležene. Zato ko god ima da doda nešto što smo zajedno prošli neka to obavezno učini.

 

U 2020. godinu sam ušao sa mnogo optimizma, planova i ciljeva. Pred nama u CMV- u je bilo mnogo korisnih projekata koji su inspirisali i obećavali. Među njima je bila i ideja o kreiranju mreže muškarci protiv nasilja prema ženama koja se na žalost nije dogodila. U 2020. sam stigao do svoje 50-te, a princeza M. do 18-te. Bili smo na fantastičnom skijanju u Tignes, išao sam u januaru u Brisel, zatim u Skoplje, pa u Budvu, Bitolu, Sarajevo… i onda se sve okrenulo naopačke. Priroda pokazala svoju snagu i SARS-cov 2 je promenio naše živote iz temelja.

Zatvorili smo se u kuće pokušavajući da na taj način pomognemo lekarima, lekarkama i mediscinskim radnicama i radnicima.

 

Od tog trenutka, tokom čitave godine smo se borili da ostanemo zdravi. Neki su uspeli, a neki baš i ne. Većina dnevnih aktivnosti je bila online što je zahtevalo razvoj dodatnih veština. Nikada više vremena nisam proveo kod kuće, što mi je dalo priliku da, između ostalog, pratim na dnevnom nivou odrastanje i razvoj princeza. Ključno je bilo ostati zdrave pameti, prevladati sve medijske manipulacije, lažne vesti, pritiske, plašenja, vanredna stanja, karantine, svakodnevno nasilje i zdaržati optimizam. Osokolila me je pobeda Džo Bajdena i Kamale Haris u novembru.

Bilo je u 2020. zadivljujućih trenutaka, ali i padova i naučenih lekcija. Ostaće zapisano da nismo nigde otišli na odmor.

Trofej Beograda u kategoriji “DECA”

Kada sada vrtim film u nazad mogu da kažem da su je obeležili svakodnevnog praćenje podataka o zaraženima u 15h, novi priručnik i javna politika, par medijskih gostovanja, Tamarin mali Trofej Beograda, Milicini časovi vožnje, Anina slomljena noga i muke sa umnjakom, predavanje komunikacija u krizi, svakodenvni izazovi roditeljstva i puberteta, kilavi Bojkot, rastakanje Demokratske stranke, nova poznanstva i partnerstva, divni dobri ljudi oko nas, inspirativna povezivanja, aktivizam, nov, a prazan, pasoš, neke radosti i dosta tuge.

I ovoj i ovakvoj godini svakodnevna borba za slobodu, pristojnost, ljudska prava, solidarnost i protiv nasilja bila je važna konstanta.

Od loših vesti izdvajam da je godina počela Nedinom, a završila Idinom smrti koje su me mnogo rastužile. Inače 2020. je bila godina nabijena vestima o smrti mnogih. Mislim da je zdravlje reč koju smo najviše koristili. U avgustu je Ana vadila umnjak i to se iskomplikovalo, a u julu je slomila stopalo tako da su čitavi jul i avgust bio bolesnički kao i moj koronarni novembar.

logo #daniukoloru

 

Hvala

Na samom početku želim da se zahvalim  Ani i decojkama što su me trpele, hvala Igoru, Svetlani, institutu palmecenter.se, Ženskoj platformi za razvoj, Dariji… na prenesenim novim znanjima, hvala fenomenalnoj CMV ekipi (Igoru i Tamari) na pomoći i podršci, hvala Ani Manojlović Stakić (FES), Mariji Srdić i Biljani Maletin na saradnji, strpljenju i energiju u realizaciji regionalne SD Akademije ženskog liderstva, hvala BFPE i CPŽ na podršci oko Akademije ženskog liderstva, Hvala Sabrini i Melini na fantastičnoj prilici da učestvujem u serijalu #Hešteg, hvala Milici i Tamari na podršci mom feminizmu, hvala FMS, Dajani, Jaronu (FMS), Ianu (Laburistička stranka) na podršci oko #SDandLGBTI, hvala Mirku i Nini na Tamarinom napretku i uspesima, hvala Ani, Maji, Danku, Hedi, NDI i FEPS na prilici da radimo zajedno na etici i integritetu u političkim strankama, hvala Krunu na savetima, hvala Olof Palme, Aši, Emiri i Danilu na fantastičnim “forumima političkih stranaka i sindikata”, hvala IRI ekipi i mojoj Dini na prilici da radim sa kandidatima i kandidatkinjama u BiH, hvala Olof Palme međunarodnom centru i Boris Divković fondaciji na #PROGWEB regionalnoj političkoj akademiji, hvala programu “Dijalog za budućnost” na podršci ženskom liderstvu i konferenciji u Budvi, hvala Tanji Topić i FES BiH na prilici da nastavimo saradnju, hvala Lidiji, Tanji, OSCE i UNDP na podršci i pomoći oko mehanizma Zelene stolice i Zelene poslaničke grupe, hvala Dekiju koji se vratio i odmah uskočio da pomaže, hvala FEPS-u i FMS-u na poverenju i organizaciji seminara “Mladi protiv populizma”, hvala CEE Gender Network na saradnji, povezivanju i poverenju, hvala FLI, Progres i SDP CG na čvršćem povezivanju i uspešnom regionalnom odgovoru, hvala Jeleni i Helli na kreiranom logou za #daniukoloru, hvala Mreži SOS Vojvodina, NORBS, Prime communication… na prilikama da se usavršavam i nesebično delim znanje i hvala mom dragom kumu na pomoći i podršci.

#Hešteg serijal TV emisija

Roditeljstvo

U ovoj godini nastavili su se izazovi roditeljstva. Ključno je bilo održati radne navike kod decojki jer se ustaljeni dnevni ritam koji je držao sve raspao u parampačad. Škola i učenje je predstavljalo izazov jer je kvalitet pao, a obaveze su katkada bile ogromne. U junu nas čekaju dva prijemna ispita i to je ozbiljan test za sve.  M. je faktički prestala da ide u školu u martu i od tada je na nekoj vrsti polustudija. Vanredno stanje, atmosfera neizvesnosti, presija, bolest koja iza ćoška vreba, zabrinutost su predstavljali nove izazove za njihove tinejdžerske strahove. Stalno se postavljalo pitanje kako pružiti podršku, a ne sputavati, a opet konstantno vaspitavati i promovisati važne životne vrednosti, efikasno komunicirati, a ne svađati se, savetovati a ne dogmatizovati, upućivati na razmišljanje o malim i velikim ciljevima…

Princeza M. je jedva čekala svoj 18. rođendan uz pregršt planova. Na kraju od žurke nije bilo ništa jer – Korona. Sazrela je, provrednila se i nekako se fokusirala na prijemni za fakultet.

Princeza T. je imala 26 utakmica, osvojila je prve medalje na Prvenstvu Srbije i u preskakanju prepona i dresurnom jahanju, kao i mali Trofej Beograda. Padala je sa konja ali i ustajala nastavljajući još upornije, skupljajući uspehe, medalje i poneku suzicu. Korona je prekinula uživanje zajedničkog sviranja u orkestru koje joj je bilo glavni motivator za pohađanje muzičke škole.

Bili smo kao porodica nikad više zajedno. I dobro smo funkcionisali.

Ovako kada se osvrnem bilo je mnogo događaja, seminara, konferencija, sastanaka, susreta… Bilo je dana kada su me uši bolele od slušalica i leđa od celodnevnog sedenja. I ako smo slabo radili uživo, malo u junu, septembru i oktobru ipak sam sa #mojaskoda prešao 24K km. Neki od gradova koje sam obišao u ovoj godini  su Bergamo, Tignes, Brisel, Sarajevo, Budva, Skopje, Novi Sad, Banja Luka, Bijeljina, Kostajnica, Sanski Most, Bužim, Zrenjanin, Ruma, Divčibare, Bitola, Šimanovci…

radio emisija “Žena u kutiji”

Uspesi

Nekoliko važnih projekata ću sigurno dugo pamtiti u godini za nama: obrazovni program Socijaldemokratija i ljudska prava i učešće na Rainbow rose godišnjoj skupštini, TV serijal #Hešteg, gostovanje u emisiji “Zena u kutiji”, praktičnu politiku “Žensko liderstvo i društvena kohezija”, Konferenciju “Palić 2020 Feminizam.pobuna.promena.” Ženske platforme za razvoj Srbije, socijaldemokratsku regionalnu akademiju ženskog liderstva, Regionalnu deklaraciju 2020. o radničkim pravima, PROGWEB i priručnik “Odbornička posla”.

Kao lični napredak izdvojio bih #SDandLGBTI online trening trenera. Bilo je veoma izazovno jer smo bez ličnog kontakta uspeli da obučimo grupu trenera koji su kasnije samostalno držali online i uživo treninge. Takođe nekoliko nastupa na engleskom jeziku na konferencijama Rainbow Rose, Korčulanska škola, Progweb…. Naravno tu su bili i izuzetno važan rad na praćenju implementacije CEDAW izveštaja iz senke, seminar “Mladi protiv populizma – Vratimo demokratiju”  kao i učešće na Korčulanskoj školi, Forumi sindikati i političke stranke, rad u okviru Zelene stolice i Zelene poslaničke grupe, treninzi za Demokratsku stranku i nekoliko novih dobijenih projekata. Nasatavio sam da budem i predsednik Saveta roditelja u T. školi.

 

Bilo je mnogo dana u kojima sam ostvarivao važne male dnevne pobede i u kojima sam uživao. Nastavio sam da razvijam programe političkog obrazovanje i korišćenje novih metodologija. Promenio sam ugao i širinu pogleda na svet oko sebe pod uticajem mnogobrojnih zanimljivih predavanja i treninga, a naročito iz iskustva u pripremi priručnika „Odbornička posla“ i javne politike „Žensko liderstvo i društvena kohezija“, na susretima sa Evropskim poslanicima i poslanicama, newsletter – ima Marka Rakara i Aleksandre Petrovski. Ova godina je za CMV bila na nivou od prethodnih. Napravili smo nove programe i razvijali mreže. Rad u okviru Zelene poslaničke grupe i Zelene stolice je bio intenzivan. Kad smo već kod CMV-a lepo i skladno smo delovali kao tim. “Novu normalnost” smo dočekali spremni i bez problema se prebacivali sa susreta uživo na online i obrunuto.

online predavanje

Zadovoljan sam ritmom pisanja bloga i po prvi put mogu da se pohvalim sa 26 tekstova u godinu dana. Gde je prvi, tu stižu i drugi milioni tako da su moje fotografije na Google mapama dostigle 10 miliona pregleda. Na Instagramu su moje fotke bile izabrane nekoliko puta kao najbolje fotke dana ili nedelje od strane @vratimo_se_prirodi @moj__grad_beograd @moj_zemun @feelzemun @ig_belgrade @poseti_palickojezero @bg_ulice @beograd_ljubavi @dnevnadozabeograda @artphoto_bg

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Vi kreirate ovu galeriju! (@ig_belgrade)

Neuspesi

U 2020. godini kao najveći neuspeh i razočarenje doživljavam rastakanje Demokratske stranke. Pokazalo se kako sujete znaju da unište sve čega se dohvate. Agonija dualizma vođstva se prenela i na 2021. Čekaju nas sve važni izbori ,a na horizontu se ne vide ozbiljne snage koje bi artikuslisale očigledno nezadovoljstvo i potrebu za drugačijim. Bilo je mnogo propuštenih prilika da se osnaži demokratski front, okupe ljudi i definišu politike. Protesti u julu su pokazali da nam treba jasno vrednosno okupljanje. Nisam uspeo da motivišem kolegnicie i kolege za kampanju “Mi smo za Evropu” i informisanja građanki i građana o negativnim izveštajima Evropske komisije.

ZOOMijarnik

Nisam se dovoljno potrudio, bio uporan i istrajan u povezivanju ljudi u progresivni socijaldemokratski front, kako nacionalni tako i regionalni, koji nam je svima neophodan. Nasilje prema ženama ne jenjava i to doživljavam kao ogroman problem. Minimum 28 ubijenih žena je nedopustiv broj za jedno progresivno društvo. Projekat sa mladima u borbi protiv nasilja prema ženama nije naišao na razumevanje u ovoj #Covid19 situaciji. Neuspeh predstavlja i nekoliko odbijenih projekata, što CMV čini i dalje ranjivim i nestabilnim

Generalno neprepoznavanje obrazovanja kao ključnog elementa razvoja i napretka jednog društva doživljavam i kao lični nesupseh. Generacije koje su trenutno u školama će imati ozbiljne rupe u znanju. To ne znači da će biti uskraćeni ali naprosto svi moramo biti toga svesni. Što se razumevanja politike tiče sa njima se niko ne bavi i ostavljeni su desničarima da sa njima manipulišu. Urušavanje sistema političkog obrazovanja svakim danom pokazuje koliko nam takvi programi nedostaju. Ako je tačan podatak o 44K više smrti nego rođenja u 2020. u Srbiji plus odlasci ljudi trbuhom za kruhom nama se kao društvu se potpuno istanjio ljudski potencijal.

milioni

My resolution 2021.

Ove godine nije bilo nekog treninga na kom bi mogao da kreiram oblasti ličnog razvoja. Prvi zadatak je da savladam veštinu kreiranja i montaže video materijala. Takođe nastaviću da pokušavam da prezentujem na nekom od TEDx -a teme na kojima radim.

Drugi cilj – Na porodičnom planu čekaju nas čari dva različita puberteta i pripreme decojki za prijemne ispite. Ove godine pripremaćemo prijemni i za srednju školu i za fakultet. U ovoj situaciji im je potrebna podrška da bi stekle sigurnost, dobar izbor i znanje da iskažu svoje potencijale. Kao i do sada svi zadaci i u 2021. ne smeju ni jednog trenutka poremetiti balans i praćenje razvoja i odrastanja princeza. Tamaru čeka četvrta takmičarska sezona u preskakanju prepona koja će biti izazovna jer prelazi u kategoriju juniorki.

Da bih sve zadatke uspešno izvršio mora postojati stabilnost u CMV i to je jedan od mojih stalnih svakodnevnih zadataka koji spadaju pod treći cilj. Biće nam potrebni nova savezništva i povezivanja, kao i novi projekti.

Četvrti cilj je vezan za političku situaciju i borbu za slobodu. 2021. Je važna godina za pripreme za izbore 2022. I ove godine odvajaću vreme za regionalna okupljanja, borbu za ljudska prava, povezivanje i angažman ljudi.

Peti cilj je da iskoristim sve prilike za usavršavanje i učenje, a naročito što sam ponovo izabran za zvaničnog blogera na Spark Me konferenciji. Trudiću se da pratim trendove koje kreiraju majstori komunikacije.

Želim da i u 2021. godini nastavim da budem proaktivan. Trudiću se da na svaki način vrednosno okupljam i povezujem ljude. Glavni zadatak je kako povezati rascepkane demokratske organizacije u jedan zajednički front. Nastaviću da inspirišem i usmeravama studentkinje i student na Akademiji. Trudiću se da nastavim da pišem blog bar jednom u dve nedelje. I dalje bih voleo da stvorim prilike da nastavim da radim sa Krunom i Prime ekipom.

Sanjajući skijanje

Nakon 2020. čije bi mnoge dane da zaboravimo želim vam u 2021. mnogo ljubavi, zdravlja, vakcina, učenja, konstantnih zagrljaja, mentalne snage, inspirativnog posla, raznovrsnih putovanja, malih i velikih pobeda, tolerancije i da vas prate @dobrevesti

🌈🎄☃️🎅🤶 🎆🎈🎉🎁✨🎊💕🌏🐴 SNG SNG SNG 2021.

Hvala vam svima na svemu što ste učinili da 2020. godinu nekako preguramo.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
2020. - godina bez odmora, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Share
Tagovi: , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh