Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Tignes – skijanje sa plažom

Kategorija: Lično ; Datum: 15. 01. 2020. ; Autor: Miloš Đajić

Za mene je skijanje je jedna od najlepših stvari na svetu. Zato već krajem leta Ana i ja počinjemo da istražujemo i razmišljamo gde ćemo na skijanje. Ove godine smo nastavili da otkrivamo skijališta u Francuskoj. Nas petnestak je odlučilo da ide zajedno na skijanje u Tignes i Val d’isere. Preko Airbnb smo zakupili deo kuće u Les Brevieres – u jednom od seoceta u Tignes-u. Inače Tignes zajedno sa Val d’Isere – om čini Espace Killy skijašku oblast za koju kažu da je najlepša ski teritorija na svetu. Ona je ime dobila po francuskom olimpijskom šampionu Žan Klod Kiliju. Kažu da posle posete Tignes – u na sva skijališta gledate drugačije! Pa da vidimo.

Tignes

Tignes i Val d’Isere se nalaze u Savojskim Alpima u Nacionalnom parku Tignes-Champagny. Samo skijalište obuhvata staze koje se protežu na nadmorskoj visini od 1550m do 3450m. Inače kada se kaže Tignes misli se na nekoliko povezanih sela. Mi smo bili smešteni u selu Les Brevieres koje se nalazi na najnižoj koti od 1550 m/nmv, odakle i kreće skijalište. Pored njega tu su Les Boisses (1800 m/nmv) Le Lac i Le Lavachet (2100 m/nmv) i Val Claret (2100 m/nmv). Posle toga se nastavlja Val d’isere deo skijališta gde takođe imamo nekoliko sela La Daille, Val d’isere, Le Cret, Le Fornet. Opet nam se pružila prilika da skijamo iznad 3000 m/nmv jer ovo skijalište ima mogućnost skijanja gotovo čitave godine sa dva aktivna glečera.

Selo Tignes je prvobitno ležalo u dolini reke Isere ispod Val d’Isere-a. Posle Drugog svetskog rata tu je izgrađena hidroelektrana i selo je potpoljeno. Nešto slično kao Plužine u Crnoj Gori. Ostaci potpoljenog sela Tignes se mogu videti jednom u 10 godina kada se jezero Lac du Chevril isušuje radi održavanja i remonta brane. Na samoj brani atrakciju predstavlja Herkulov portret koji je 1989. naslikao Jean-Marie Pierret. Inače prelepi kadrovi same brane se mogu videti u filmovima “Dobar posao u Italiji”, “Taxi 3” i “Velikom plavetnilu”.

Naše selo Les Brevieres je podsećalo na ona prava alpska sela, dok su druga sela u Tignes -u građena za potrebe masovnog ski turizma sa desetospratnicama i nisu toliko prijemčiva.

Put

Put za Tignes je skoro identičan putu za Serre Chevaliere. Razlikuje ga to što se u mestu Oulx umesto ka Sestriere-u ide ka tunelu Frejus. Ovde ukoliko idete na 7 dana skijanja uzmite povratnu kartu za prolazak kroz tunel i ne budite kao mi koji umesto da uštede 35€ plate dva puta punu cenu karte. Loše je objašnjeno da povratna karta važi 7 dana plus dan kupovine što je ukupno 8 dana. Inače prolaz kroz tunel je papreno skup. Poređenja radi tunel je dužine kao onaj ispod Karavanki, a prolaz kroz njega košta pet puta skuplje. Već u tunelu shvatite da prelazite u Francusku i drugačije bezbedonosno okruženje. Tokom boravka često smo imali priliku da čujemo različita bezbednosna uputstva. Vidi se da je zemlja traumatizovana terorističkim napadima. Kada izađete iz tunela idete autoputem A43 a zatim A 430 ka olimpijskom Albertville – u. Na samom ulazu u Abertville imate ogroman tržni centar sa Casino megamarketom gde smo kupili hranu za svih 7 dana. Tu možete i točiti gorivo po nižoj ceni nego na pumpama pre toga na autoputu.

Odatle put vodi kroz dolinu još oko 70 km. Inače poslednja stanica TGV voza je Bourg-Saint-Maurice što je oko 30km od Tignes-a tako da je i voz moguća opcija za dolazak. Najbliži aerodrom je u Ženevi što je nekih 165 km. U odlasku smo kao i prošle godine spavali u prelepom Bergamu a u povratku po običaju smo put prevalili u jednom cugu.

L’ Espace Killy

Rekoh već da je L’ Espace Killy jedno od najlepših skijališta na svetu. Samo skijalište u brojkama djeluje zaista impresivno: oko 300 km skijaških staza koje povezuje 90 različitih vrsta liftova (2 voza, 8 gondola, 44 sedežnice, 36 ski liftova), 131 staza (16 crnih, 35 crvenih, 60 plavih, 20 zelenih) i 2 snowparka. Inače ovde je kategorizacija staza malo drugačija, tako da su plave staze kao crvene u drugim skijalištima a zelene su faktički one plave na koje smo navikli. Inače sve je podređeno skijašima. Kada jednom stanete na skije nema nikakvog dodatnog penjanja, hodanja, poveznih staza…

Ovo je posle dosta godina bilo prvo skijanje na kom nismo palili auto i išli na druga skijališta u okolini. Trebalo je savladati sve te distance i mnogobrojne staze. Često vam se, dok ste na bilo kom od vrhova, učini da naprosto nema kraja stazama i žičarama. Pogotovo nama koji smo bili u desnom donjem ćošku ako gledate skijašku mapu. Svakodnevno smo odlazili u neki drugi ćošak skijališta i tamo istraživali sve staze koje postoje. Uvek smo morali dobro da proračunamo koliko nam treba vremena za povratak da se ne bismo negde zaglavili pre zatvaranja žica. Ukoliko želite da proskijate ceo Espace Killy potrebno vam je za to barem 4-5 dana. Kao što sam naveo postoje dva Snow parka. Jedan od njih ima XXL SuperPipe koji je najveći halfpipe u Francuskoj. Dugačak je 190m, 19m širok i 7m visok. Osim kada su takmičenja otvoren je za sve koji žele da se oprobaju.

Posebna atrakcija su off-piste tereni za koje neki kažu da su najbolji u Evropi. Postoji i posebna SPOT zona u kojoj u kontrolisanim uslovima možete vežbati skijanje van staza po dubokom snegu. Početnici imaju svoje posebne delove sa zelenim stazama. Ono što drugde nisam video je da Le Lac ima moderni wellness centar sa bazenom u kom je ulaz besplatan uz skipas.

U Tignes-u su održane trke na Olimpijskim igrama 1968 u Grenoblu i 1992 u Albertville. 1992 Tignes je ugostio skijaško takmičenje u slobodnom stilu i Zimsku Paraolimpijadu.

Glečeri

Posebnu draž ovom skijalištu daju dva glečera. prvi je Grand Motte iznad Val Clareta. Do njega se stiže vozom a zatim velikom gondolom. Sam vrh je na 3656  m/nmv a izlaz sa žičare je na 3456 m/nmv. Odatle prvo na glečeru a onda na snegu vozite do tih 2100 m/nmv i Val Clareta. Kažu da je to jedno od retkih spuštanja sa tolikom visinskom razlikom. Pogled sa Grand Motte je spektakularan. Uopšte pogled na vrhove u okolini je nešto što bukvalno hrani dušu.

Drugi glečer Pissaillas je iznad Val d’isere-a. Od našeg smeštaja je jako daleko i to je poslednji levi ćošak ski mape. Dolazak do njega predstavlja zanimljivo iskustvo. Potrebno je da se poveznom sedežnicom prveđe visoki prevoj. Ko se spuštao žičarom na Žabljaku sa Savinog Kuka zna kakav je osećaj kada se sa vrha spušta na dole. E taj isti osećaj imate i ovde samo što žičara prelazi sa jednog na drugi kraj prevoja.

Glečeri su ugroženi zbog klimatskih promena ali je prošlog leta na njima moglo da se skija sve do polovine jula. Pretužna je informacija da je Grande Motte od 1982. do 2005. potonuo za 25 m, a sada ko zna koliko još. Dobra vest je da su Tignes i Val-D’isere prvi ekološki ski centri koji su dobili Green Globe sertifikat.

Le Folie Douce

I Tignes i Val d’isere su poznati po apres ski zabavama. Tignes se trudi da ponudi drugačiju zabavu. Kod njih između ostalog postoji prolećni festival u aprilu pod nazivom Live in Tignes by Les Francofolies, koncerti najboljih francuskih muzičara i zabavljača. Ovde sam prvi put video žurke ali prave žurke za vreme skijanja. Počinju u 12h i traju do 18h. Kažu da su u Tignes-u i Val d’isere-u apres-ski žurke za vreme i nakon skijanja najluđe i da odmora jednostavno nema.

Posebno mesto zauzima kompleks na stazi La foile douce (nežno ludilo) Od kada su počeli ’80 – tih godina do danas su neprevaziđeni po žurkama koje prave. Ima ih u svim većim Francuskim ski centrima. Ozbiljan napor ulažu u osmišlhjavanje i produkciju žurki. To je pravi spektakl sa neobičnim kostimima, pevačima, muzičarima, DJ-evima, igračicama i igračima. Zamislite da dođete na mesto gde su u 14-15h svi na stolovima a okolo svi igraju. Muzika gruva, pale se baklje i dimne bombe, dele se pokloni, pije se u neverovatnim količinama. Postoje i delovi za ekipu koja bi da jede za stolom ili da sedi za stolom iz kog greje prava vatra. Svi su veseli i nasmejani i sve to na snegu na preko 2500 m/nmv. Nikada tako nešto nisam doživeo na skijanju.

Staze

S obzirom na to koliko staza ima moram priznati da nisu sve svakodnevno perfektno sređene. Posebnu atrakciju predstavlja spuštanje stazama na kojima se voze utakmice Svetskog kupa. Npr. slalom u Val d’isere-u je bio par nedelja pre našeg boravka. Na skijalištu imate za nekoliko € mogućnost da provezete postavljene veleslalomske kapije sa sve merenjem vremena.

Crna staza Face prema Val D’Iseru je fantastična. Treba vam velika snaga da je odvozate od početka do kraja. Na nekim delovima staze je prava ledena ploča ali sve u svemu predstavlja pravo uživanje. Druga crna staza je Sache koja se sa vrha Tignesa spušta prema podnožju i već pomenutoj brani. Ona nikada nije sređena i zahteva tehniku i snagu. Jako mi se svidela staza Le Manchet koja je u delu Solaise. To je divna crvena staza bez mnogo gužve, odličnog kvaliteta snega i dovoljno strma. Takođe Orange staza ka mestu Le Daille i vozu je odlična. Na njoj se često organzuju različite vrste rekreativnih trka tako da nije uvek otvorena.

Posebno mesto koje nam se mnogo svidelo je Bar l’Ouillette Zamiljšen je kao zimska plaža sa suncobranima i ležaljkama. S obzirom na to kako je sunce peklo nije ni čudo da smo izabrali baš taj restoran kao mesto za svakodnevne pauze. Inače zaštitni znak im je zelena salata koju stavljaju uz gotovo svako jelo kao i otvoreni roštilj na kom napolju peku meso.

Zaključak

Tignes i Val d’isere su zaista impresivni ski centri. Jako mi je teško da izdvojim šta je u njima zapravo najbolje. Imali smo fantastično vreme za januar toplo, sunčano, bez vetra sa temperaturama u plusu. Daleko je od Srbije ali vredi doći. Deluje da je jako skupo ali se može naći jeftin smeštaj kao i hrana prostojnih cena na stazi. Sadržaja ima toliko da ne možete sve ni da vidite a kamoi li da probate. Od paraglajsinga, motornog zmaja, planinarenja, vožnje automobila po ledu, vožnje bicikala po snegu…

photo credit by Milena Đorđević

Francuski Alpi su prelepi i treba ih videti. Takvo prostranstvo retko gde može da se vidi i doživi. Zato pakujte rančeve!

Sve fotografije slikane sa Xperia XZ2

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.7/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Tignes – skijanje sa plažom, 9.7 out of 10 based on 3 ratings
Share
Tagovi: , , , ,

Jedan komentar

  1. Debić

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Divan tekst i fotke, poželim da i ja skijam. Nastavite sa istraživanjem skijallišta, a ja ću da vam preporučim plaže.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh