Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Pravo prolećno skijanje – Bad Hofgastein

Kategorija: Lično ; Datum: 30. 03. 2023. ; Autor: Miloš Đajić

Ne znam kako vi, ali mi smo se jedva organizovali za skijanje ove godine. Prvo smo se dogovarali da idemo grupno, pa to nije uspelo. Onda smo tražili termin kada M. nema ispite, a T. ima raspust, što je bilo nemoguće. Zatim nije bilo snega na početku sezone, pa onda je Ana imala pacijente koje nije mogla da ostavi. Sve tako danas, sutra, prekosutra i dogurasmo do polovine marta.

U kratkom roku smo odlučili da idemo na skijanje. Kriterijumi su nam bili da bude blizu, da ne gubimo vreme u putu, da ima snega i da nam je relativno poznato. Izbor je pao na Bad Hofgastein. Tamo smo bili psolednji put u aprilu 2019. a na skijanju davne 2010 i 2011. godine.

Bad Hofgastein

Bad Hofgastein, je malo slatko alpsko banjsko mesto u Salzburškoj regiji u jednoj od mnogobrojnih alpskih dolina. Ono predstavlja deo Gasteiner Tal’-a. U dolini se nalaze tri naseljena mesta Dorf Gastein, Bad Hofgastein i Bad Gastein. Ova dolina se nalazi u okviru najveće skijaške regije u Austriji – Ski Amade.

Dolina Gasteina predstavlja deo masiva Hohe Tauern (Visoki Tauren). On se prostire od široke Salzaške doline na severu do same granice s Koruškom jugu. Spada u deo Istočnih Alpa sa visokim vrhovima preko 3000 mnv. U okviru doline Bad Hofgastein se nalazi na pola puta između Dorfgasteina na severu i Bad Gasteina na jugu.

Samo mesto je alpski slikovito. Bad Hofgastein spada u red jednog od najlepših i najstarijih austrijskih banjskih odmarališta. Kao i sva alpska mesta ima glavni trg i veliki crkvu koja dominira mestom.  U čitavom mestu sve je „austrijski“ čisto, pedatno i sređeno. Autentično gradsko jezgro ovog mesta okruženo je pešačkom zonom sa mnoštvom prodavnica i hotela.

Ogromna pažnja se posvećuje zaštiti prirode i reciklaži. Čim smo se smestili u apartman imali smo mali kurs iz reciklaže jer se u tom malom mestu otpad razvrstava u 7 kanti (papir, plastična ambalaža, bio otpad, aluminijum, baterije, staklo i sav drugi otpad). Kazne za pogrešnu selekciju su visoke i domaćini se baš potrude da vas informišu i motivišu da tokom boravka poštujete pravila.

Ski Amade

Bad Hofgastein je svetski poznato alpsko skijalište. To nije skijalište u kom ćete naći samo pasionirane ljubitelje skijanja. Njegova raznovrsna ponuda privlači veoma različite grupe skijaša. Već sam pomenuo da se radi o najvećoj skijaškoj regiji u Austriji – Ski amade, mreži koju čini 28 skijališta sa 860 km skijaških staza. Ona obuhvata veliki broj okolnih skijaških centara tako da osim uživanja u Bad Gasteinu i Bad Hofgasteinu možete ići na Sportgastein, Dorfgastein, SchladmingFlachauWagrain… Razvijen je autobuski prevoz tako da možete bar po dolini lako da se krećete skijaškim autobusima.

Skijalište u Gastein dolini obuhvata staze od 857 mnv do 2686 mnv. Najniži dio je na dnu nove prelepe gondole u Bad Hofgasteinu (koja je zamenila stari ski voz), dok je sami vrh na Sportgasteinu. Bad Hofgastein i Bad Gastein su dobro skijaški povezani. Između njih se nalazi i mesto Angertal. Sportgastein, kao najviši deo skijališta u dolini jedini radi do 1. maja kada je poslednji dan skijaške sezone. Njegov položaj mu  omogućava da zadrži visok kvalitet snega mnogo duže, mada ove godine je malo snega svugde. Dorfgastein je mnogo veće skijalište tako da je moja preporuka da i tamo bar jedan dan skijate.

Bad Gastein

Prvi dan kao i svaki prvi dan na skijanju. Uzbuđenje je uvek veliko. Treba namestiti skije, iznajmiti ako šta fali od opreme, podići/kupiti ski pass. Prvog jutra nas je dočekala blaga kišica. Oni koji skijaju znaju da nema većeg neprijatelja skijašima od kiše. Sve je onda nekako turobno, sivo i vlažno. Šta ti je perspektiva, kada bi ta kišica bila sneg onda bi se radovali, a sad sa kišom smo uplašeni da će nestati snega. Na sreću to je bilo na 800 mnv a kada smo se popeli sačekao nas je sneg koji je na vrhovima padao. Taj dan smo skijali na skijalištu iznad mesta odlazeći do Bag Gastein-a na skijama gde je sneg bio pravi zimski. U našem mestu se već osećalo da je temperatura u plusu i da se sneg raskvasio.

Wagrain, Dorf Gastein i Spor Gastein

Wagrain nas je sve dojmio, jer u njemu još nismo bili. Radi se o skijalištu Flachau – Wagrain veoma poznatom po organizaciji noćnih slaloma za Svetski kup. Radi se o ogromnom i lepom skijalištu sa velikim brojm širokih staza i dugačkih staza. Visoko je tako da je sneg koji je pao dao pravi osećaj zime i zimskog sunčanog dana. Posebna atrakcija je G-link gondola. Kao iz filmova o James Bond-u gde se sa vrha na vrh prelazi gondolom na nekih 200-300m iznad sela. Pored toga postoji i sa druge strane planine ka ski centru Flachau gondola poveznica sa sličnom idejom. Nismo stigli da obiđemo gradić ali onako na prvi pogled deluje kao mesto gde bi vredelo doći na skijanje.

 

Dorfgastein je mesto u Gastein dolini. To je mali skijaški centrić ali jako sladak. Ima dosta crvenih staza koje su dugačke i može jako lepo da se skija. Za razliku od Gasteina on je orijentisan bolje i ima duže sneg jer je manje staza koje su direktno izložene suncu. Jako nam se svidela staza sa desne strane kada se penjete iz Dorfgestain-a. Jedan četvorosed na kom nije velika gužva i gde možete u cugu da ga vozite, jer staza nije mnogo dugačka ali je sa pristojnim nagibom. Takođe gondola sa druge strane ka Grossartal-u je fantastična duga crvena staza na kojoj možete baš da uživate.

Sportgastein je pravo mesto za freeride, skijaško trčanje i naravno skijanje. Ima gondolu sa međustanicom i ski lift od infratstukture. Deluje ovako nezanimljivo ali ogroman broj staza različite težine koji su orijentisani na gondolu vam daju sliku da je u pitanju mnogo veće skijalište. Njegova ključna prednost je visina jer jet o najviša tačka doline do koje ide žičara na 2.686 mnv. Dužina staza od nekoliko kilomentara je ono što čini ovaj mini ski centar zanimljivim i popularnim.

Alpen Therme

Jedan od razlogaa zašto smo izabrali Bad Hofgastein su i čuvene Alpen therme.  Boravak u banji nije kompletan ako ne posetite ovaj predivni kompleks. zato smo i pri biranju smeštaja tražili one apartmane koji u ccenu uključuju i besplatnu kartu za bazen. Jesu ti apartmani malo skuplji ali ukoliko ste porodica kao mi isplati se.

Alpen Therme je kompleks bazena na oko 32.000 kvm. Svi oni se koriste i leti i zimi. U odnosu na pre deset godina vidljiv je napredak u ponudi sadržaja kao i osavremenjivanju čitavog kompleksa. ono što stvarno sve impresionira je austrijska urednost i čistoća. Ovo je četvrti put da smo boravili u Bad Hofgestain-u i da je sve na bazenima kao da je juče napravljeno. Voda u bazenima je termalna i temperatura je 32C. Bazeni su inače pravljeni na više nivoa, tako da su na taj način uspeli da naprave i tobogane.

Centralni bazen je snabdeven sa tri vrste masažera. Povezan je sa spoljnim bazenom koji omogućava plivanje napolju i tokom zime. Napolju imate bazen sa termalnom vodom za brčkanje  i bazen sa običnom vodom za plivanje. Imali smo priliku i ovoga puta da dočaramo sebi taj utisak kupanja u toploj termalnoj vodi dok napolju veje sneg.

Na donjem nivou je Family World kompleks sa tri bazena različite dubine za decu različitog uzrasta. Tu možete da uživate i u veštačkoj reci kao i u bioskopu koji gledate iz vode. Pored toga tu se nalaze i dva tobogana sa disco svetlima i dodatnim iznenađenjima u cevima. Na jednom od njih se možete spuštati i sa gumom što je veoma atraktivno za decu i tinejdžere.

Pored ova dva velika kompleksa postoji i Sauna world sa nekoliko sauna različitih temperatura, turskim kupatilom i slanom sobom. U sauni je zabranjeno u kupaćim kostimima. Saune imate i napolju raspoređene oko otvorenih bazena, tako da semogu videti hrabri ljudi koji posle saune idu ili u ledeni bazen ili direktno u sneg (ako ga ima). U sauna svetu, ukoliko ste poneli flašicu, možete da natočite banjsku vodu za lečenje različitih boljki. Takođe postoji i Relax world gde možete da u besprekornoj tišini uživate u čitanju ili već relaksaciji. Za žene takođe postoji i lady world kao i teretana.

Karte nisu jeftine, a možete kupiti kartu za jedan dan ili za 4 sata. Posle 18h moguće je uzeti i kartu za 2h, što je minimalno vreme da iskoristite sve pogodnosti koje ovaj SPA kompleks pruža. Postoje porodične ulaznice, a ako se prijavite u turističkom centru, uzmete Gastein card imate i popust. Ovde možete i ručati ili popiti piće i uživati u pogledu na vrhove. Sve što koristite ili plaćate unutar kompleksa radite sa narukvicom sa čipom. Tako da ukupan račun za dodatne usluge plaćate na kraju.

I za kraj

Bad Hofgestain je super skijalište za sve one rekreativne skijaše koji žele da osim skijanja uživaju i u drugim mogućnostima koje ova slatka mala alpska banja pruža. Infrastruktura skijališta je dobra i nova tako da nema problema sa gužvama i čekanjem. Raznovrsnost ponude od Schladminga, preko Wagrain-a i Flachau do Sport gastein garantuje dobro skijanje. Za sve dodatne informacije ili sugestije slobodno se javite.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh