Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Snežni uskršnji raspust u alpskoj banji

Kategorija: Lično ; Datum: 05. 05. 2019. ; Autor: Miloš Đajić

Ove godine smo odlučili da odmor za Uskršnje praznike provedemo u austrijskim alpima. Odlučili smo se za Bad Hofgastein, malo slatko alpsko banjsko mesto u Salzburškoj regiji. Tamo smo već bili na skijanju u 2010. i 2011. pa nam je sve bilo već poznato.  Tada nisam pisao blog pa stoga i nema izveštaja sa ta dva skijanja. Bad Hofgastein smo izabrali jer smo odavno želeli da odemo do Salzburga i da vidimo kako izgleda priroda u Alpima u proleće. S obzirom na to da smo stvarno videli svašta pokušaću da naš boravak svedem u dva ili tri posta.

Bad Hofgastein

Bad Hofgastein je poznata austrijska banja. Ona predstavlja deo Gasteiner Tal’. Ova dolina se nalazi u okviru najveće skijaške regije u Austriji – Ski Amade o čemu ću pisati na kraju ovog posta. U dolini se nalaze tri naseljena mesta Dorf Gastein, Bad Hofgastein i Bad Gastein. Ovaj deo godine predstavlja „mrtvi deo“ turističke sezone. Skijaška sezona je završena, kao i njihovi uskršnji praznici, tako da veliki broj vlasnika ugostiteljskih i hotelskih objekata u ovo vreme pravi godišnju pauzu u radu.

Samo mesto je alpski slikovito. Ima mali trg prepun cveća  i ako je sneg na nekih 300 m vazdušne linije. Pored glavnog trga tu je i velika crkva čija veličina dominira mestom. Doživeli smo „drugo“ proleće ove godine, jer je tamo vegetacija kasnije krenula. Sve je bilo u cvetu, od voćki, japanskihg trešanja do poljskog i livadskog cveća.

U čitavom mestu sve je „austrijski“ čisto, pedatno i sređeno. Autentično gradsko jezgro ovog mesta okruženo je pešačkom zonom sa mnoštvom prodavnica i hotela. Naravno da kao i u svim drugim normalnim zemljama kroz pešačku zonu mogu da prođu kola.

Ogromna pažnja se posvećuje zaštiti prirode i reciklaži. Nema nikakvih arhitektonskih iskakanja, nezavršenih objekata, ruina… Krave koje mirno pasu tik do kuća daju taj šmek alpskog sela. Šetajući selom naišli smo na štalu iz koje se čula muzika. Čitali smo i slušali da krave vole muziku, pogotovo u vreme muže mleka. Upravo smo to i doživeli.

Čitava dolina Gastein obiluje termalnim izvorima. Kroz nju protiče i reka koja se kasnije uliva u Salzach. Pored reke je dugačko šetalište i biciklistička staza. Bad Hofgastein spada u red jednog od najlepših i najstarijih austrijskih banjskih odmarališta. Samo mesto je smešteno u najsunčanijem i najširem delu doline. Kroz dolinu teče reka Dolina Gasteina predstavlja deo masiva Hohe Tauern (Visoki Tauren). On se prostire od široke Salzaške doline na severu do same granice s Koruškom jugu. Spada u deo Istočnih Alpa sa visokim vrhovima preko 3000 mnv. U okviru doline Bad Hofgastein se nalazi na pola puta između Dorfgasteina na severu i Bad Gasteina na jugu. Ima pristup železničkoj pruzi Tauern, koja prolazi kroz dolinu do Tauernskog tunela.

Put

Sam put je bio dosta naporan. Kao da su tog petka ujutru svi koji imaju kola krenuli iz Beograda. Gužve su bile svuda. Put za Bad Hofgastein nas vodi standardnom skijaškom trasom Beograd – Zagreb – Ljubljana – tunel Karavanke -Villach – Spittal. Od Beograda je Bad Hofgastein udaljen nekih 730 km.

listopadne iglice

Od Spittal-a na Dravi postoje dva puta. Jedan vodi na autovoz Mallnitz – Böckstein. Drugi put vodi autoputem ka Salzburgu pa kod Bišoshofena se skrene ka St. Johan im Pangau i dalje ka Gastein dolini. Ono što je zanimljivo je da zahvaljujući Tauren tunelu, ukoliko izaberete prvu varijantu, skraćujete put za skoro 100km. Cena karte u autovozu za automobil je 17 € , a putnici ne plaćaju ništa. Posle dugo vremena sam uživao u kratkoj vožnji vozom, mom omiljenom prevoznom sredstvu.

Alpen therme

Banja Bad Hofgastein je upravo najpoznatiija po čuvenim Alpen therme bazenima. Čitava Gastein dolina je prepuna termalnih izvora. Ima ih ukupno 18 i najpogodniji su za lečenje artritisa, artroze, astme, oštećenja kičme i kičmenog stuba. Ova termalna voda u sebi sadrži radon, koji jača imunitet i regeneriše organizam.

Alpen Therme je kompleks bazena na oko 32.000 kvm. Svi oni se koriste i leti i zimi. Pored bazena su raspoređene mnogobrojne ležaljke za odmor. U odnosu na pre deset godina vidljiv je napredak u ponudi sadržaja kao i osavremenjivanju čitavog kompleksa. Voda u bazenima je termalna i temperatura je 32C. Bazeni su inače pravljeni na više nivoa, tako da su na taj način uspeli da naprave i tobogane.

Centralni bazen je snabdeven sa tri vrste masažera. Povezan je sa spoljnim bazenom koji omogućava plivanje napolju i tokom zime. Imali smo priliku ovoga puta, jer je pao sneg da dočaramo sebi taj utisak kupanja u toploj termalnoj vodi dok napolju veje sneg. Na donjem nivou je Family World kompleks sa tri bazena različite dubine za decu različitog uzrasta.

Tu možete da uživate i u veštačkoj reci kao i u bioskopu koji gledate iz vode. I ovi dečiji bazeni su povezani sa bazenima napolju. Pored toga tu se nalaze i dva tobogana sa disco svetlima i dodatnim iznenađenjima u cevima. Na jednom od njih se možete spuštati i sa gumom što je veoma atraktivno za decu i tinejdžere.

Pored ova dva velika kompleksa postoji i Sauna world sa nekoliko sauna različitih temperatura, turskim kupatilom i slanom sobom. Saune imate i napolju raspoređene oko otvorenih bazena i jezera, tako da se tokom zime mogu videti hrabri ljudi koji posle saune idu ili u ledeni bazen ili direktno u sneg. U sauna svetu, ukoliko ste poneli flašicu, možete da natočite banjsku vodu za lečenje različitih boljki. Takođe postoji i Relax world gde možete da u besprekornoj tišini uživate u čitanju ili već relaksaciji. Za žene takođe postoji i lady world kao i teretana.

Karte nisu jeftine, a možete kupiti kartu za jedan dan ili za 4 sata. Posle 18h moguće je uzeti i kartu za 2h, što je minimalno vreme da iskoristite sve pogodnosti koje ovaj SPA kompleks pruža. Postoje porodične ulaznice, a ako se prijavite u turističkom centru i platite boravišnu taksu imate i popust. Korisnici bazena leti imaju mogućnost korišćenja i dva veštačka jezera. Računa se da pored plaćenih sati imate fore još 15-20 min za oblačenje. Ovde možete i ručati ili popiti piće i uživati u pogledu na vrhove. Interesantno je da sve što koristite ili plaćate unutar bazena radite sa narukvicom sa čipom. Tako da ukupan račun za dodatne usluge plaćate na kraju. Novac i vrednosti ostavljate u kaseti sa stvarima.

Dodatak za ljubitelje skijanja

Bad Hofgastein je svetski poznato alpsko skijalište. To nije skijalište u kom ćete naći samo pasionirane ljubitelje skijanja, već njegova raznovrsna ponuda privlači različite grupe skijaša.  Već sam pomenuo da se radi o najvećoj skijaškoj regiji u Austriji – Ski amade, mreži koju čini 28 skijališta sa 860 km skijaških staza. Ona obuhvata veliki broj okolnih skijaških centara tako da osim uživanja u Bad Gasteinu i Bad Hodgasteinu možete ići na Sport gastein, Dorf gastein, Schladming, Flachau, Wagrain… Ukoliko ste bez automobila zaboravite na druge ski centre.

Skijalište u Gastein dolini obuhvata staze od 857 mnv do 2686 mnv. Najniži dio je na dnu nove gondole u Bad Hofgasteinu (koja je zamenila stari ski voz), dok je sami vrh na Sportgasteinu. Bad Hofgastein i Bad Gastein su dobro skijaški povezani. Sportgastein, kao najviši deo skijališta u dolini jedini radi do 1. maja kada je poslednji dan skijaške sezone. Na žalost falio nam je taj jedan dan da i ovu atrakciju isprobamo. Njegov položaj mu  omogućava da zadrži visok kvalitet snega mnogo duže. To je deo skijališta u koji morate doći kolima i koji ima samo 6 žica na raspolaganju. Dorfgastein je mnogo veće skijalište tako da je moja preporuka da i tamo bar jedan dan skijate.

Bad Hofgastein je odličan ski centar koji ima zanimljivu après ski ponudu. Odličan je za rekreativce i iskusne skijaše, a dobro je opremljen i za početnike. Ono što ga karakteriše je ogroman broj turista i velika gužva pogotovo u nedeljeama koje se smatraju za vrhunac sezone. U ponudi ima sve što je neophodno za pravi zimski odmor i dobro skijanje.

P.S. Pomozite i sebi i meni (vi ćete uštedeti 10 odsto prilikom sledeće rezervacije) i koristite sledeći link pri rezervaciji preko Bookinga vaše sledeće destinacije za putovanje. Hvala.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , , ,

2 komentara

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh