Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Mene bi bilo sramota

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 28. 06. 2021. ; Autor: Miloš Đajić

Juče (nedelja 27.6) u danu kada su devojčice postale po drugi put prvakinje Evrope u košarci objavljen je snimak „dijaloga u Predsedništvu Srbije. U njemu Predsednik Republike Srbije pokušavajući da valjda uvredi opozocionog kolegu govori mu više puta „Devojčice…“

Muška kutija

Pisao sam ovde mnogo puta o patrijarhatu u čijem korenu se nalazi nasilje. Pisao sam i o „muškoj kutiji“ pa se valja podsetiti o čemu se tu radi. Tony Porter je u svom predavanju objasnio problem „muške kutije“ u koju, nas muškarce, društvo gura. U „muškoj kutiji“ je žena predstavljena samo kao objekat i “vlasništvo” muškarca. Tony kaže da stav da žena manje vredi, da je „vlasništvo“ muškarca, plus gledanje na nju kao na objekat (pre svega seksualni) predstavlja koren nasilja prema ženama.

 

Takođe znam i iz ličnog primera da svaki put kada neki dečak ili muškarac iskorači iz muške kutije, rizikuje da se izloži nekom od mehanizama kojim će okolina pokušati da ga vrati nazad u kutiju. Fenomen „muške kutije“ upravo zato uspešno opstaje jer se oslanja na neki od mehanizama nasilja. To su najčešće verbalno zlostavljanje, javno posramljivanje, odbacivanje i drugi oblici nasilja.

 

Like a girl

Izgovarajući reč „devojčice“ u svom obraćanju predsednik upravo koristi pomenuti patrijahalni model. Model kojim želi da pokaže da žene manje vrede. Meni je jasno da je on odrastao u radikalnom, tradicionalnom, patrijahalnom okruženju u kom biti “devojčica” predstavlja nešto loše. “Devojčica” za njih nije ljudsko biće, nego uvreda koju oni aktivno koriste. Mene bi na njegovom mestu bilo sramota.

Zato je poruka za dečake i muškarce generalno. Nikad nemojte koristi reč “devojčica” kaada želite nekoga da uvredite. 

Da se razumemo takav patrijahalni muški način razmišljanja postoji širom planete, jer mi živimo u muškom svetu. Zato progresivna društva koja aktivno rade na tome da promene odnos moći između žena i muškaraca koriste kampanje podrške devojčicama. Često ćete naletiti na #LikeAGirl kojim se upravo pokazuje izuzetnost i vrhunska postignuća devojčica i devojaka.

Zaključak

Zapitajmo se u kakvom svetu žive i odrastaju naše devojčice. Kakav je odnos društva prema ženama uopšte? Nemoj da se čudimo otkud onda seksualno nasilje u društvu i slučajevi kao što su Mika Aleksić, Fakultet dramskih umetnosti, Marković – Palma, Petnica… Potrebno je da mi muškarci aktivno menjamo takav svet, pre svega menjajući sebe i hrabro izlazeći iz „muške kutije“.

Biti devojčice nije ništa loše već suprotno, a to su upravo dokazale i naše košarkašice popevši se na krov Evrope.

Update 28.6. 12:00 Predsednik se izvinio svim devojčicama.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , , , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh