Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Neravnopravni muški svet

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 07. 06. 2019. ; Autor: Miloš Đajić

Jutros kao i obično prelistavao sam Google Doodle i iznenadio se da danas počinje ni manje ni više već 8. Svetsko prvenstvo u fudbalu u Francuskoj. Sada se pitate kako to da o tome ništa niste čuli? Radi se o „najvažnijoj sporednoj stvari na svetu“. Nema ni jedne promotivne marketinške akcije? U medijima nema najava…

Žene

O čemu se u stvari radi. Odgovor na gornja pitanja se nalazi u činjenici da se radi o 8. Svetskom prvenstvu u fudbalu za žene (FIFA Svetski kup). Ono se održava u Francuskoj u periodu 07. juna do 07. jula 2019. godine. Organizatori su Fudbalski savez Francuske i Međunarodna federacije fudbalskih asocijacija (FIFA). Na njemu učestvuje 24 reprezentacije, a reprezentacija SAD brani titulu.

Malo njušakjući po Internetima mene je iskreno bilo sramota sveta u kome živim. Zbog čega diskriminišemo fudbalerke i naši, ali i svetski,  mediji nemaju potrebu da nas informišu o ovom globalnom događaju.

Ada Hegerberg

Pitate se verovatno ko je Ada Hegerberg? E pa Ada je najbolja fudbalerka sveta koja je prvi put u istoriji dobila Zlatnu loptu za 2018. godinu. Dobila je istu onu Zlatnu loptu koju je dobio Luka Modrić za koga svi znamo jel tako? Odnos prema ženskom fudbalu, a i ženskom sportu se video i po skandalu koji se upravo na dodeli Zlatne lopte i desio.

Posle dirljivog govora koji je Ada Hegerberg održala i u kome je govorila o tome koliko je za ženski sport važno što je postao deo prestižne ceremonije dodele Zlatne lopte, zamolila je devojčice koje se bave fudbalom da veruju u sebe i… tada ju je voditelj DJ Martin Solveig pitao: “A je l’ znaš ti da ‘tverkuješ’?”. Ona je odsečno odgovorila “Ne” i sišla sa bine.  Mnogi sportisti su tada stali u odbranu Ade i osudili diskriminaciju koja se na ovoj prestižnoj svečanosti desila.

Muški svet

Sve ovo je odličan primer koji ću koristiti ubuduće oslikavajući položaj žena u medijima i odnos medija i javnosti prema ženama sportiskinjama. Dominatna pravila muškog sveta, kapitala, multinacionalnih kompanija u kojiam sede većinom muškarci, očigledno ne vide dovoljan marketinški potencijal za „njego veličanstvo“ profit i zato ovo prvenstvo nikakoga ne zanima. Ne zanima medije, ne zanima sponzore… Po meni je to sramotno.

O Svetskom prvenstvu

FIFA ženski “Svetski kup” (FIFA Womens World Cup), predstavlja međunarodno fudbalsko takmičenje ženskih seniorskih fudbalskih reprezentacija, koje se održava svake četiri godine. Posle održanih 8 nezvaničnih Svetskih prvenstava od 1970 do 1988., održano je i prvo zvanično Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene 1991. u Kini.

Ovogodišnje Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene održaće se u 9 Francuskih gradova Lion, Ren, Pariz, Monpelje, Nica, Grenobl, Le Havre, Valenciennes i Reims. Na njemu, kao što rekoh učestvuje 24 reprezentacija i preko 500 fudbalerki.

Zaključak

Hajde da zajedno proširimo vest o uspesima žena. Za početak podelite ovaj post ukoliko delite emociju koju ja od jutros imam. Takođe možete zapratiti i zvaničnu Facebook stranicu kao i hashtag #FIFAWWC. Pratite Google Doodle jer će i oni pratiti prevenstvo kao što su pratili ono „važno“ u Rusiji od prošle godine.

I na kraju bez zajedničke borbe nema ravnopravnosti. A o ravnopravnosti muških i ženskih članova reprezentacija može nam poslužiti primer iz Holandije. Srećno devojke.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh