Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Pali na ispitu komunikacije

Kategorija: PR ; Datum: 29. 04. 2020. ; Autor: Miloš Đajić

Očigledno je da naša vlast uprkos svim raspoloživim resursima i silnim znalcima ne upravlja dobro komunikacijom.

Tokom vikenda 24. – 27. april opet smo bili zatočeni tokom višednevnog policijskog časa. Ono što ga je karakterisalo je bilo najavljeno „popuštanje“ mera borbe protiv pandemije Covid 19. Sve to je dovelo do velike zbrke, konfuzije i nejasnih pravila kretanja, rada i života u gradovima. Ključni kanal komunikacije su svakodnevne konferencije za novinare u 15h.

Pisao sam o COMBI metodologiji promene ponašanja putem komunikacije koja se može ovde primeniti. Takođe govorio sam i o kriznoj komunikaciji. Očigledno je da naša vlast uprkos svim raspoloživim resursima i silnim znalcima ne upravlja dobro komunikacijom.

Photo: Dimitrije Nikolić/Tanjug

Popuštanje mera

Prve mere koje su ukinute 21. aprila i bile su otvaranje zanatskih radnji, pijaca i produženje vremena koje stariji od 65 godina mogu provoditi u šetnji tokom trajanja policijskog časa. Vikend karantini nisu ukidani niti relaksirani. Takođe ni policijski čas nije vraćen na 20h.

Za prošli ponedeljak 27. aprila najavljeno je otvaranje kozmetičkih salona, frizerskih radnji, teretana, fitnes, međugradskog saobraćaja (koji se nije desio). Igra dece u parkovima i rekreacija na otvorenom nisu u tom trenetku bile dozvoljene. Takođe policijski čas je ostao od 18h.

U ovoj nedelji Krizni štab je doneo odluku da policijski čas za vreme trajanja prvomajskih praznika traje od četvrtka do ponedeljka. Juče, 28. aprila najavljeno je da će od ponedeljka 4. maja biti uspostavljen međugradski saobraćaj (čije otvaranje je bilo najavljeno za 27.4) kao i gradski u Novom Sadu i Kragujevcu. Gradski saobraćaj u Beogradu i Nišu.  Takođe je najavljeno da je od 29. 4 dozvoljen sport na otvorenom i šetnja i igra u parkovima. Od 11. maja se otvaraju tržni centri, kafići, vrtići i produženi boravak u osnovnim školama.

Komunikacija

Evo čitajući ponovo sve ovo što sam prethodno naveo siguran sam da vam se kao i meni zavrti u glavi i da ne znate kad, šta i gde treba da radite? Ono što se obično dešava u ovakvim situacijama sa previše informacija je da porestajemo da slušamo. Kada ne slušamo nema očekivane povratne reakcije i kraja komunikacionog ciklusa. Za mene je to jedan od razloga zašto je na ulici od ponedeljka mnogo više ljudi. Stariji od 65 godina se kreću tokom čitavog dana po prodavnicama, ljudi se grupišu, ne brine se mnogo o zaštiti, kafići su već krenuli sa „baštama“… Znajući naš mentalitet vidim da će se o maskama i zaštiti govoriti još par dana i onda će sve pasti u zaborav.

Podsećam da je za sve ovo vreme broj zaraženih je svakodnevno preko 200.

A moglo je

Sigurno ste svi videli da je napravljen spot za davaoce krvne plazme. Podsećam da davaoci krvne plazme mogu biti samo izlečeni kojih je juče bilo 1260 osoba. Takođe i dalje se vrte spotovi koji su bili aktuelni na početku pandemije o apeli za ostajanje kod kuće. Ono što sam ja očekivao je da će se vlast i televizije sa nacionalnom frekvencijom krenuti u obrazovne kampanje koje treba da rezultiraju stvaranje novih ponašanja tj. tzv „novu normalnost“. Društvu je neophodno da se prave sadržaji koji će pomoći da se uči i menja ponašanje jer “nova normalnost” traži promene.

Nova normalnost

Pandemija Covid 19 je nešto što je potpuno novo za čitav svet. S obzirom na to da se radi o globalnoj pandemiji vidimo da su u drugim zemljama kreiraju uputstva vezana za „novu normalnost“. Čitav svet je prošao kroz nekoliko faza COVID 19 krize. Prva faza je bila ova koju upravo završavamo, pojava i odgovor na pojavu korana virusa. U drugoj fazi ćemo učiti kako da živimo sa korona virusom. Dok treća faza podrazumeva život sa koronom dok se ne pronađe lek. To znači da je neophodno da se kontinuirano radi na obrazovanju, informisanju i promeni ponašanja!

i za kraj

Ovo je samo jedan mali osvrt na komunikaciju Kriznog štaba kojom očigledno nije bilo upravljano i koja pravi štetu. Svedoci smo da kao što su mere donošene prebrzo i prestrogo, sada se iste ukidaju prebrzo bez dovoljno pojašnjenja sa konfuznim, netačnim i suprtostavljenim informacijama. U vazduhu stalno lebdi mogućnost njihove promene, jer ni jedna informacija nije decidirana do kraja.

I za ovo o čemu sam pisao potvrdu ćemo dobiti večeras kada će neke mere biti potvrđene, ukinute ili… Sve to nije dobro ni profesionalno!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Pali na ispitu komunikacije, 9.0 out of 10 based on 1 rating
Share
Tagovi: , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh