Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Za političarke – 5 razloga za dolazak na Spark.Me

Kategorija: Politička komunikacija, PR ; Datum: 18. 05. 2018. ; Autor: Miloš Đajić

Ostalo je još  tačno nedelju dana do početka ovogodišnje Spark.Me konferencije. Danas je najavljena još jedna govornica Xenia Tchuomi čiji me je tekst o poslovima za muškarce i žene odmah privukao.

Drage moje još uvek nije kasno da se prijavite, spakujete i odete a Spark.Me.

Pisao sam ovde više puta na temu šta su političari i političarke mogli da nauče na prethodnim #SparkMe konferencijama. Ovoga puta sam odlučio da se obratim političarkama, jer sa njima kontinuirano radim kroz Akademiju ženskog liderstva.

Ovo je 5 razloga zbog kojih mislim da političarke iz čitavog regiona ne bi smele da propuste ovogodišnju Spark.Me konferenciju

 

Liderstvo

Milioni ljudi danas zahvaljujući Internetu i novim tehnologijama inspirišu druge ljude da ih prate u onome što rade, govore, kreiraju, uslužuju, proizvode… i na taj način potvrđuju ono što je osnova svakog liderstva, a to su mnogobrojni pratioci. U današnjem svetu liderstvo je izuzetno važna tema i nema konferencije gde se o njemu ne govori. Da bi bili progresivni i menjali ovaj muški svet neophodne su nam liderke.  To naročito važi za one liderke koje se bave javnim poslovima za koje je neophodno povratiti poverenje. U čitavom svetu demokratija je u krizi, jer se upravo izgubilo poverenje u političarke i političare. Sa druge strane neophodno je uvoditi promene koristeći tehnološka dostignuća i svakodnevno pokazivati da smo spremni da radimo za opšti interes.  Biti liderka danas znači stalno učiti, a konferencije su upravo mesta na kojima postoji prostor da izađemo iz zone komfora i otvorimo se za nova znanja i informacije. Da bi bili istinske liderke, najvažnije je da ne radimo stvari kopirajući druge, već da naš rad bude odlika naše ličnosti. Zato budite ta promena koju želite da vidite!

 

Networking

U prethodnom postu sam pisao o značaju networkinga za naš lični razvoj.  Razvoj naše mreže je jednako važan kao i razvoj naših proizvoda/usluga. Svako od nas ima ideje, ali samo od kvaliteta naše mreže zavisi njihov potencijal za uspeh. Spark.Me je posebna konferencija i po tome što ovde možemo da sretnemo mnogobrojne žene aktivne u IT industriji. Za političarke je to prilika koju ne smeju propustiti. Sva istraživanja govore da generalno nema dovoljno žena u IT – u. U Google-u npr., koji se deklariše kao kompanija koja se bori za ravnopravnost, tek 20 odsto inženjera su žene. Da bismo omogućili napredak ženama sveta potrebno je da ih bude više u IT-u, a da bismo kreirali programe i politike za unapređenje položaja i broja žena u IT-u neophodno je da ih upoznamo i da sa njima započnemo dijalog. Povezivanje nije lak posao i predstavlja pravo “rušenje” zidova. Zato je angažovanje ključna reč za povezivanje, jer samo akcijom možemo privući pažnju drugih i podstaći njihovo učešće.

 

Kampanje

Generalno i političarkama i političarima komunikacijske kampanje su stalno u glavi. One su nešto što smatraju svojim “najvažnijim poslom”. Na žalost mnogi od njih ne shvataju da je Internet stvorio ambijent u kome jedino svakodnevni rad, lični primer, iskrena komunikacija, a ne samo puka promocija može u odnosima sa javnošću dati rezultat. Servisi Interneta nam omogućavaju da se povežemo i komuniciramo sa različitim ljudima stvarajući svoje zajednice. Uvek ću ponavljati da je za političarke, u XXI veku, veoma, veoma važno da se povezuju sa Internet zajednicom, a naročito internet preduzetnicama. One dolaze iz budućnosti i zato su nam veoma važne.

Danas je lako zainteresovati ljude da vam pomognu. Postoje direktni kanali komunikacije i ukoliko imate dobru ideju koju zanimljivo predstavite ljudima, verujem da će se naći veliki broj onih koji će hteti da pomognu. Potrebno je da vas dožive kao nekog svog, a za to je najbolji način da se sa zajednicom lično povežete. Predavači na Spark.Me uvek prezentuju novitete i interesantne primere različitih kampanja. Ovo je jedna od najboljih prilika da u kratkom roku naučite mnogo o komunikacijskim trendovima za ovu i sledeće godine.

 

Trendovi

Razvoj Interneta je vrlo dinamičan. Afera sa Kembridž analitikom i drugi problemi sa krađama podataka stavili su zaštitu ličnih podataka u prvi plan. Usvajanje GDPR regulative promeni će mnogo toga u budućnosti. O tome se kod nas malo govori kao da smo negde van tog sveta, a za samo nekoliko godina ćemo biti članovi EU kluba zemalja i to sve će se odnositi i na nas. To je važna tema za sve političarke. Druga vrsta trendova koje predviđam, a sigurno su interesantni i za sve političarke su lažne vesti i vreme post istine. Kako da se danas nosimo sa svim tim komunikacionim problemima koji mogu da nas koštaju izgubljenih izbora, a samim tim i prilike da realizujemo naše ideje i političke programe. Kao što Jovana reče na ovogodišnjoj Spark.Me ćemo tragati za tom jednom rečenicom koja će biti razlog naše lične promene. Zbog svega toga u današnje vreme tehnološkog napretka nemamo prava da mislimo da je za sutrašnje izazove dovoljno ono što smo znali juče.

 

 

Start Up

Tehnologija je odvano ušla u svakodnevne živote svakog od nas.  Vizija ravnopravnog i otvorenog društva, za koju se i ja zalažem, podrazumeva da svi, bez obzira na rod, imaju pristup inovacijama, kao i obrazovanju u tech oblastima.  Start Up-ovi su danas veoma važni. Milioni dolara se iz različitih izvora ulažu u razvoj različitih Start Up projekata i upravo je Spark.Me mesto ge možete da čujete dokle su stigli timovi iz našeg okruženja. Moje iskustvo sa političarkama je da malo znaju o svetu Start Up-ova, a pogotovo o tome koliko ima žena pokretačica Start Up-ova. Podaci koje smo već izneli pokazuju da su žene manje vidljive, vrednovane i zastupljene, a siguran sam mogu da ponude mnogo više ukoliko bi im se otvorio prostor za rad. Na Spark.Me ćete upoznati Jovanu, Itanu, Natašu, Ivanu, Jovanu … i druge fantastične žene iz IT-ja. Sa njima se političarke moraju povezati radi što boljeg razumevanja ovog sveta budućnosti, kao i zbog politika koje u im u njihovom poslu mogu pomoći.

i za kraj

Spark.Me konferencija je divno mesto na kom, pre svega, imate priliku da čujete jednu važnu društvenu grupu, online zajednicu, o tome šta misli, na čemu radi i šta pokušava. Imate priliku da sagledate informacije i pojave iz drugog ugla, upoznate se i prenesete svoj ugao posmatranja drugim ljudima. Sve su to benefiti dijaloga koji kasnije može da se nastavi i na drugim mestima na Internetu. Vidimo se sledećg petka u Bečićima.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , , , ,

2 komentara

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh