Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Vreme je za aktivizam – malo podsećanje

Kategorija: Politička komunikacija ; Datum: 19. 02. 2017. ; Autor: Miloš Đajić

Sinoć je predsednica Skupštine M. Gojković pomenula mogućnost ponovnog raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora. Ukoliko se to desi to će biti četvrti izbori u poslednjih pet godina. Tu ne računam, rekunstrukcije Vlade 2013, 2015, 2016 i nebrojene lokalne i vanredne pokrajinske izbore.

U našem Ustavu piše da mandat jednog saziva Narodne skupštine traje četiri godine, kao i Vlade Republike Srbije. Stranke na parlamentarnim izborima kandiduju svoje programe, te u skladu sa programom bore se da zadobiju poverenje birača.  Često ćemo na konferencijama za novinare čuti : ‘’ova Vlada ima mandat da….’’, ali koji je to mandat, koji ekspoze je važeći, koji strateški projekti su započeti i završeni ?!

Rezime

2012 – Na opštim izborima 2012. godine pobedio je Tomislav Nikolić i posle pregovora sa delom dotadašnje većine napravio Vladu. Time je obezbedio vlast Vučiću, koji je te izbore inače izgubio. U toj Vladi je A. Vučić bio čuveni PPV (prvi potpredsednik Vlade).  Koalicija ‘’Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić ’’ osvojila je 24% glasova 940.000 ili 73 poslanika od 250. Već u 2012. godini kreću politički obračuni, brutalna odmazda političkih protivnika, hapšenja članova isključivo Demokratske stranke

2013 – početkom jeseni pravi se rekonstrukcija Vlade posle kampanje od nekoliko meseci. A. Vučić ostaje PPV ali već posle mesec dana (oktobar) počinje da priča da bez novih izbora neće preuzeti funkciju premijera koja se od njega tobože traži.

2014 – Nepune dve godine po održavanju prethodnih redovnih parlamentarnih izbora, SNS i SPS odlučuju da se saziv Narodne skupštine raspuste zarad,tobože, provere volje naroda i dobijanja političkog legitimiteta za zamenu mesta. Nakon ovih izbora A. Vučić postaje predsednik Vlade. Koalicija Aleksandar Vučić ‘’Budućnost u koju verujemo’’ na ovim izborima osvojila je 158 mandata od 250. Vučić je kao mandatar svoja obećanja dao u ekspozeu od 50 strana. Ova Vlada pretpela je rekonstrukciju u avgustu 2014. godine (Dušan Vujović i Željko Sertić) i u februaru 2016. godine (Zoran Đorđević).

2016 – vanredni parlamentarni izbori raspisani u aprilu zbog loše atmosfere u društvu i potrebe za punim mandatom. I pored apsolutne većine nova Vlada izabrana. četiri meseca nakon izbora, tek u avgustu. Koalicija A. Vučić ‘’Srbija pobeđuje’’ koja okuplja 11 političkih stranaka i pokreta, osvojila je 1.820.000 glasova 131 mandat od 250. Nakon ovih izbora Vučić ponovo postaje premijer. Ekspoze premijera u avgustu prošle godine napisan je na 300 strana a pročitano 68.

2017 – redovni predsednički izbori. Posle jedva 6 meseci na čelu Vlade, A. Vučić se kandiduje za Predsednika Srbije. Kao da nikada nije bio premijer, kao da nikda nije satima čitao svoje ekspozee u parlamentu, prihvatio je kandidaturu za predsednika, bezobzirno grabeći moć urušavajući i samu instituciju Predsednika države, sve pod velom borbe za bolji život i iz ljubavi prema Srbiji. Posle ovih izbora nam sigurno sleduje i nova reknstrukcija Vlade.

2018 – čekaju nas redovni izbori za grad Beograd, promena Ustava i možda…

Prilika

Nakon svih ovih podataka, neka nekom drugom govore o političkoj stabilnosti i svojim dobrim namerama. Razvalili su sve institucije, oteli zemlju, ponizili sve koje su mogli i nije im dosta. Kao što je Milan već analizirao nama je potrebno da na ove izbore izađe 4 miliona birača/ica.  Zato pamet u glavu, siđite među ljude i razgovarajte. Objasnite ljudima u vašoj okolini da se namerno šalju demotivacione poruke tipa “Nema šanse, Vučić sigurno pobeđuje i ovaj put”.

Ako nas izađe četiri miliona imaćemo drugi krug, a u drugom krugu je sve moguće.

Zato su ovi izbori prilika. Probudite se. Imamo Sašu Jankovića kandidata za predsednika koji može da pobedi. O njemu kao građanskom kandidatu Marija je lepo napisala. Potrebno je samo da svako od nas uradi malo, da bi to ispalo jedno lepo veliko mnogo 🙂 Takav aktivizam nam je potreban!

Zato danas prošetajte do Hale sportova i budite deo građanskog fronta. Vidimo se u 18h. Budite na našoj strani!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Share
Tagovi: , , ,

Jedan komentar

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh