Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Nametanje okvira – rekonstrukcija Vlade

Kategorija: Politička komunikacija ; Datum: 24. 07. 2013. ; Autor: Miloš Đajić

Više od 7 dana nisam u zemlji i preko medija pratim nastavak već skoro mesec dana duge šarade oko rekonstrukcije Vlade. Jedino što mogu da primetim je da ni ova Vlada nije izbeglao da ponovi greške koje je prethodna napravila prilikom slične priče 2011. godine. Sve u svemu rekonstrukcija će biti samo personalna, jer više nema vremena za promenu Zakona o Vladi niti izbora nova Vlade.

Politička agenda

Kada se sad osvrnemo u nazad i priupitamo se kako je uopšte došla na dnevni red rekonstrukcija Vlade kao tema, prisetićemo se da se o rekonstrukciji govori još od zime i afere aflatoksin. Vlada Srbije ovih dana tek putni prvu godinu svog mandata i siguran sam da je bilo važnijih tema koje bi trebalo da se nađu na političkoj agendi od rekonstrukcije. Istinomer je juče ocenio prvih godinu dana rada ministara i ministarki i rezultati nisu sjajni. Kroz ovih 5 meseci podignuta su očekivanja javnosti da će nakon reknostrukcije Vlada Srbije raditi bolje i efikasnije. Da se razumemo rekonstrukcija Vlade je svakako pozitivna stvar sa stanovišta političke odgovornosti ali ja sam pre za smenu, ostavku i prepoznavanje lične odgovornosti svakog/e od ministara/ke.

Komunikacijski okvir

Već više od mesec dana krećemo se u nametnutom okviru koji glasi

“Svaka stranka u Vladi trebalo bi da smeni svoje ministre/arke i to SPS i URS po jednog/u, a SNS do tri”

Taj nametnuti okvir se pojačava uz dodatne mini okvire koji pre svega služe za pritisak “URS će biti izbačen iz Vlade”, “Vučić je najbolji za premijera”…  Taj okvir nam je nametnut kroz medije i gde god se okrenete o rekonstrukciji se na taj način razgovara. Iz njega vidite da nije bitno ko će biti smenjen već se govori samo o brojevima i budućim dežurnim krivcima.

Namere učesnika rekonstrukcije

Namere zbog koji se rekonstrukcija pravi će na kraju biti

– disciplinovanje (slabljenje) koalicionih partnera pre svega SPS i URS

– marginalizacija kadrova Tomislava Nikolića unutar SNS

– otimanje većeg kolača vlasti mimo izbora od strane SNS

– određivanje šefa pregovaračkog tima, a samim tim i vidljivost stranke tokom pregovora

– pokazivanje Vučiću da ne može da utiče na odluke drugih stranka

– pokazivanje Vučiću da ne poštuje  rokove koje je zadao

Na kraju ćemo dobiti rekonstruisanu Vladu Srbije sa još lošijim unutrašnjim odnosima, sa nekoliko personalnih promena i pitanje je koliko će ona biti efikasnija. Sve u svemu čeka ju nas kao zemlju i društvo ozbiljni izazovi i videćemo kako će se rekonstruisana Vlada sa njima nostiti.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , ,

2 komentara

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh