Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Ostavka

Kategorija: Politička komunikacija ; Datum: 17. 02. 2011. ; Autor: Miloš Đajić

Poslednjih meseci često čujemo reč OSTAVKA! Poslednjih nedelja kako u svetu (Tunis, Egipat), bliskom susedstvu (Hrvatska, C. Gora)  tako i kod nas su i podnešene padale neke ostavke.  O fenomenu ostavke sam i ranije pisao na svom facebook profilu. I tada kao i sada se pitam KOLIKO mrtvih, proneverenog novca ili učinjene štete je mera za podnošenje ostavke? Ima li (imamo li) uopšte mere? Kako se do nje dolazi?

 

U nekim zemljama kao što su Švedska, Velika Britanija, Francuska … bili smo svedoci da Ministri i Ministarke podnose ostavke nakon nekoliko nedelja ministrovanja zato što recimo nisu plaćali pripadajuće im poreze na isplaćene novce za rad kućne pomoćnice, baby siterke … u periodu pre ministrovanja.  O Japanu i njihovoj kulturi ne bih ni govorio. Pre neki dan sam čitao dobar tekst koji je Angelina postovala o tome kako je kongresmen Li podneo ostavku zbog lažnog predstavljanja na Internetu. Vidimo sa druge strane, susednu nam Italiju, gde ni za teška krivična dela (silovanje, sex sa maloletnicama, …) premijer ne razmišlja o ostavci. Primera je mnogo i svi su na svoj način različiti.

 

Ajde da vidimo na početku šta znači uopšte termin ostavka. Ostavka iliti francuski demission u prevodu ima značenje abdicirati, odreći se … tj. dobrovoljno otići sa neke pozicije, funkcije zbog propusta koji, za rezultat, ima posledice, a koji je neko namerno ili nenamerno napravio.

Juče se na domaćem Internet nebu desio nesvakidašnji slučaj da su građani uređivali sajt jedne državne institucije. O samom sajtu poslednjih nedelja  već je bilo puno komentara i kontroverzi.  Koliko znam, do sada,  niko se nije osetio odgovornim i prozvanim što je naneo štetu REPUTACIJI Države, Vlade, Ministarstva, Ministra, stranke…  Da li je bilo drugih zloupotreba to će nadležni utvrditi! Videćemo da li će se zbog ovoga  jučerašnjeg profesionalnog propusta možda neko osetiti odgovornim i ko? Da li je to pojedinac u firmi koji je lično zadužen za administraciju, direktor firme koja radi na sajtu, čovek u Ministarstvu, pomoćnik Ministra, sam Ministar, Predsednik Vlade, Predsednik  Države … KO? Sinoć sam na tviteru o tome diskutovao sa Anjom, Snežanom i zubaricom.  Kada se pomene reč OSTAVKA uvek se setim ministra Dušana Mihailovića koji nije podneo ostavku zbog ubistva premijera ili Dragana Veselinova čiji je vozač ubio Katarinu na pešačkom prelazu … Zbog prošlogodišnje nesreće u Užicu, recimo, niko nije osetio potrebu da preuzme odgovornost i kao moralan čin podnese ostavku.

Pitanje koje me već danima muči je šta danas u našem društvu predstavlja čin ostavke? Da li je to moralni čin pojedinca koji predstavlja njegovu slabost ili je to normalna ljudska reakcija na tragediju ili aferu za koju je neko posredno ili neposredno odgovoran? Da li smo mi kao društvo, kroz dvosmernu komunikaciju, došli do konsenzusa oko toga šta je to što ćemo smatrati za MINIMALNO što neko treba da uradi da bi podneo ostavku ili u Srbiji ne postoji konsenzus oko toga? Kako naći pravu meru? Da li Ministar odgovara samo za delokrug svog rada i politiku koju vodi ili njegova smena može da se zatraži i ako pogreši neko od zaposlenih u Ministarstvu za koje je opet on odgovoran? Šta i kad podnese ostavku, da li ćemo kao društvo to ceniti ili ćemo se sa tim sprdati?

Nekako mi se čini da nemamo uspostavljene granice, tj. crvene linije kao margine koje nam pomažu da se, u tom svetu moralnog, jasnije odredimo prema postupcima ljudi na pozicijama. Mnogo je pitanja, a malo prave debate i još manje morala.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (13 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Ostavka, 8.0 out of 10 based on 13 ratings
Share
Tagovi: , , , , , , , , ,

13 komentara


  1. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Moje skromno mišljenje je da je kod nas pojam odgovornosti potpuno zanemaren, i na ličnom i na opštem nivou.
    Dobro, “pravda me” i profesionalna deformacija: više od 20 godina za grešku zaposlenog odgovara on/ona – i ja, i to i krivično, tako da je moje viđenje cele stvari oštro, “prusko”, i beskompromisno.

    Isto tako, ako uzmem kao primer jednog kolegu kojeg smatram jako čestitim i časnim čovekom, čiji zaposleni napravi krupnu, čisto šarlatansku grešku – pa obojica odgovaraju, po meni – to baš tako treba.
    Sledeći put će da promisli dvaput da li će zaposliti ženinog rođaka, za 900.000 kazne plus dva meseca zatvora.

    Miloše, my twopence, sa ogradom da sam (očito) iz druge profesije, i očito predugo u istoj :).
    Ali – “prema mojoj religiji”, ovo treba da važi za svaku jednu profesiju, uključivši i politiku.

    Hvala na sjajnom tekstu :).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

  2. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Možda sam paranoična, ali nekako ne mogu da se otmem utisku da je sve bilo pripremano i da smo svi negde izmanipulisani. On se sklonio a ostao.
    Moralno bi bilo da odu svi.
    “Lepo” smišljeno. Povukao se, uvek će moći da kaže “jesam li govorio”, a ostaje da bi po potrebi rekao “ja sam ipak bio uz vas”, “mogao sam … ali nisam hteo”
    A da nije sve ovo neka opšta zavera? … 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

  3. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Nemamo granice. A i kad neko podnese ostavku, to je uvek iz nekih duboko ličnih razloga što znači da su iz duboko ličnih razloga i bili na mestima na kojima nisu znali da snose neku odgovornost iako su pričali da oni sve u interesu zajednice…

    Bajkovito.

    A podnošenje ostavke iz moralnih pobuda… To je ovde izgleda sramotno. Ko i pomisli… uvek se nadje neko da ga odgovori.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Еро с овог свијета

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    “Kada se pomene reč OSTAVKA uvek se setim ministra Dušana Mihailovića koji nije podneo ostavku zbog ubistva premijera ili Dragana Veselinova čiji je vozač ubio Katarinu na pešačkom prelazu … Zbog prošlogodišnje nesreće u Užicu, recimo, niko nije osetio potrebu da preuzme odgovornost i kao moralan čin podnese ostavku”.

    У овом контексту, одмах се сјетим Милорада Додика, тадашњег премијера Српске када је Брчко изузето из територије Српске, и предсједника нам Тадића када је тзв. Косово прогласило независност. Ни један није поднио оставку а, Боже ми опрости, наши животи су безвриједни у односу на државне интересе. Мајори Тепић и Гавриловић су жртвовали своје животе за отаџбину а некоме је фотеља отаџбина и не би је дао ни за (туђу) живу главу.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

  5. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Ostavka se i podnosi iz licnih razloga, kad shvatis da ne mozes vise ili da je nacin na koji nesto radis pogresan ili da si greskom naneo stetu firmi, organizaciji ili cemu vec ciji si deo.
    U ovom slucaju koji pominjes ne treba da se podnosi ostavka vec tuzilastvo po sluzbenoj duznosti treba da istrazi da li postoje razlozi za podnosenje krivicne prijave a po clanu 361. krivicnog zakonika (Nesavestan rad u sluzbi).

    (1) Službeno lice koje kršenjem zakona ili drugih propisa ili opštih akata, propuštanjem dužnosti nadzora ili na drugi način očigledno nesavesno postupa u vršenju službe, iako je bilo svesno ili je bilo dužno i moralo biti svesno da usled toga može nastupiti teža povreda prava drugog ili imovinska šteta, pa takva povreda, odnosno šteta u iznosu koji prelazi četristopedeset hiljada dinara i nastupi, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.
    (2) Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana došlo do teške povrede prava drugog ili je nastupila imovinska šteta u iznosu koji prelazi milion i petsto hiljada dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.
    (3) Odgovorno lice u ustanovi ili drugom subjektu, osim onih koje se bave privrednom delatnošću, koje učini delo iz st. 1. i 2. ovog člana, kazniće se kaznom propisanom za to delo.

    Za ovo se ne daje ostavka vec ide u zatvor…problem je samo sto su tuzioci postavljeni od strane njegove stranke i samim tim nece pokrenuti postupak

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

  6. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Sve je to pitanje (ne)morala i (ne)odgovornosti. Ako sam svesno biće, ne treba mi konsenzus da znam da li sam nešto loše uradio. Ali to se ne uči kad se dođe na vlast, to se ponese ili ne ponese sa sobom još dok se seda u fotelju.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

  7. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    @Pedya,
    3 odgovora sa visokog nivoa koje sam u poslednjih godinu dana dobila na ovakve teme se svode na isto: nije On (jadan) kriv, kriv je njegov saradnik.

    Da mi naš domaćin ne zameri, to je ono što mene dovodi do crvenog usijanja; nije odgovoran načelnik klinike (čiji odeljenjski lekar traži mito) – već samo taj lekar.
    Nije kriv premijer što mu ministar taj-i-taj “kraducka” – već samo taj ministar, a nije ni on – jer je “sve po zakonu”.
    Nije odgovorno TO ministarstvo, jer im se resor prepliće sa Onim ministarstvom, dakle – nikom ništa.

    Moje skromno mišljenje je da se i lična i zajednička odgovornost jako lako stiče; ne mora da ima morala, etike ni deontologije, nema veze, to se lako nauči.
    Rekoh već – odrape se varvarske kazne, BEZ IZUZETKA, i onda to tako držite jedno 50-100 godina, da vidite kako deluje, budemo bolji nego Nemci…
    I moral se stekne ‘začas’.

    Kako bi me samo neko odstrelio u politici, k’o da gledam…:).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. dashica

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Samo kratak komentar na deo o upadu na sajt ‘Ocistimo Srbiju’…
    Mislim da niko ni ne treba da se oseti odgovornim i prozvanim zbog toga sto je neko upao na sajt. Ukoliko neko iz podrske nije dao parametre za pristup, u sta licno ne verujem jer mi je poznat ‘administratorski kodeks’, pricamo o visoko-tehnoloskom kriminalu od kog jednostavno ne postoji zastita ni za koji novcani iznos… osim ako, naravno, ne ukinemo Internet…
    a kako bi onda citali tvoje blogove… 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

  9. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Naš je narod duboko moralan i pametan i davno je rekao “riba od glave smrdi”. Naši vrli političari mnogo vole strane termine ali jedan im se nikako ne prima – liderstvo. Ako želite da pokažete da ste pravi i dostojni – morate to pokazati LIČNIM PRIMEROM. Sve dok nam se elita ponaša kao fukara – šta drugo od fukare da očekujemo.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

  10. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Ma BRE kakav moral kod naših političara, oni samo gledaju svoj džep i svoje interese. Da smo u Japanu do sada bi se svi ministri promenili po tri puta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

  11. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Malo o “Očistimo Srbiju”. Ovde je problem bio u tome što je Dulić platio nekoliko desetina hiljada evra za izradu sajta, što je očigledan kriminal, a ljudi koji su srušili sajt su to uradili da bi kriminal dokazali (odnosno da je taj sajt toliko jeftin da se može srušiti kad god poželiš).

    Inače, Dulića ne volim od kad je dolazio ovde kod nas da nas ubeđuje da je izgradnja rafinerije nafte “ekološka”!? Kao ministar ekologije on “po službenoj dužnosti” mora da se bori protiv izgradnje rafinerije nafte, a ne da se protiv toga bori monistar energetike, koji kaže da to nema ekonomskog smisla – vidite koliko nam je Vlada naopaka.

    Da ne govorim kako je Dulić “uvideo” da na tržištu nema dovoljno papira za fiskalne kase, pa je napravio fabriku. Nije on kriv, jednostavno je bila nestašica!?

    A ostavke? To je tako širok pojam da se o tome ne može govoriti na ovaj način. Komandna odgovornost? Ako je Ministar kriv zbog svojih saradnika, zar onda i Predsednik Vlade nije kriv zbog svojih ministara? Zar onda Skupština nija kriva zbog svog Predsednika Vlade? Zar onda mi nismo krivi što smo ih izabrali? Da podnesemo ostavke?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh