Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

#XperiaZ1 – Prijateljica za čaroban dan

Kategorija: Lično ; Datum: 05. 01. 2014. ; Autor: Miloš Đajić

Evo već više od dve godine svakodnevno koristim Sony Xperia telefone. Svi znaju za moju strast prema fotografijama, pre svega izlascima i zalascima sunca. Priča o magiji Xperia telefona je u stvari priča o magiji Interneta, magiji koja nas spaja. U online zajednici nekako su svi već navikli da će se kod mene na profilima svakodnevno pojaviti neka od fotki sa #mojaxperia . U stručnoj literaturi često ćete naići na pojašnjenje da se na taj način grade brand ambasadori.

Priča o #mojaxperia započela je 2011. konkursom Telenora i FastBridgea, a nastavilo se prošlogodišnjim testiranjem Xperia Z i kasnije Xperia Z1 telefona. Polovinom oktobra sam od Sony Srbija dobio na korišćenje beli XperiaZ1 telefon. S obzirom na to da nisam bio u prilici da idem na promociju XperiaZ1 u Zagreb radovao sam se kao malo dete kada sam dobio ovaj moćni telefon fotografski aparat.

 

S obzirom na to da sam već isprobao Sony Xperia Z veoma me je zanimalo šta je to što je novo u odnosu na model izbačen iste godine samo 6 meseci ranije. Moram priznati da mom oduševljenju nije bilo kraja kada sam ga prvi put uzeo u ruku. Ono što ga krasi na prvi pogled je prelep dizajn i kompaktnost. Malo je većih dimenzija, što će nervirati sve koji bi da na slepo kucaju po telefonu, jer ga je teško držati u jednoj ruci i istovremeno brzo surfovati po ekranu. Neću vas ovde daviti sa svim tehničkim podacima, jer njih možete pronaći gde god po Internetu.. i ovde i ovde

Fotografija

Kada počnete da fotkate sa XperiaZ1 shvatate sav potencijal koji ovaj telefon nosi sa sobom. Već sam napisao da pored XperiaZ telefona više nam nije potreban foto aparat. Ovo je prvi telefon sa kojim sam mogao da zumiram, a da fotografije ne izgube na jasnoći i kvalitetu. Verujem da se dodacima objektiva fotke naprosto postaju savršene. Nije bilo prilike, zbog godišnjeg doba, da slikam ispod vode, jer je kao što znate XperiaZ1 otporan na prašinu i vodu. Svi otvori na telefonu su dobro zaštićeni tako da sa njim, ukoliko ste ronilac, možete i do pola sata da ostanete pod vodom i fotografišete. Vodite samo računa o tome da XperiaZ1 može da zaroni maksimalno do metar i po.

Foto aparat

A sad malo da prepišem neke karakteristike kamere Xperia Z1 ima Sony – ev nagrađivani G širokougaoni objektiv sa 27 mm širokim uglom i otvorom blende od F 2,0 za više svetla, po meri izrađen veliki 1/2,3-inčni Exmor RS CMOS senzor slike sa 20,7 megapiksela i BIONZ mobile procesor slike” Meni ovoi podaci ništa ne govore ali znam da su fotografije kvalitetne, oštre i svetle čak i u uslovima slabog osvetljenja.

dodaci za XperiaZ1

dodaci za XperiaZ1

Efekti

Evo nekih od efekata preko kojih možete vaše fotografije činiti još nolčjim i zanimljivijim.

– Timeshift burst: snimite 61 fotografiju u 2 sekunde i odaberite fotografiju koja vam izgleda najbolje.

DSC_0521

DSC_0276

DSC_0159

– AR effect:  zabava za najmlađe. Dodajte dinosauruse, party, ljubavne ili naprosto smešne detalje na vaše slike.

AR_EFFECT_20131231213052

AR_EFFECT_20131103134131

– Macro: snimite predmete sa male udaljenosti.

DSC_0348

– slabo osvetljenje: za snimanje noću i u uslovima slabe vidljivosti

DSC_0193

DSC_0215

DSC_0218

DSC_0032

DSC_0102

DSC_0908

DSC_0511

DSC_0455

– boje: xperiaZ1 čini boje još nestvarnijim i verno prenosi sve na fotografije.

DSC_0586

DSC_0769

DSC_0432

– skica: efekat kao da je fotografija nacrtana

DSC_1078

– zoom: kao što rekoh i kada se zumira slike ostaju jasne

DSC_0423

DSC_0146

Xperia Camera aplikacije

– Social live: U real time -u prenosi trenutke sa Xperia Z1  na Facebook i odmah omogućava prikaz komentara vaših prijatelja na ekranu.
– Info-eye: Inovativno vizuelno Internet pretraživanje koje vam omogućava prikaz ključnih informacija o objektu koji upravo fotkate

Zaključak

XperiaZ1 je pravi telefon za sve ljubitelje dobre fotografije, brzine i odličnog ekrana. Priuštite sebi i drugima svakodnevne čarobne trenutke. Vreme je darivanja, obradujte sebe ili nekog vama dragog poklonite mu ovaj savršeni telefon. Nećete se pokajati.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
#XperiaZ1 - Prijateljica za čaroban dan, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Share
Tagovi: ,

2 komentara

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh