Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Značaj 8. marta

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 09. 03. 2013. ; Autor: Miloš Đajić

Tekst pisan za Centar modernih veština blog 

 

Čitam ovih dana kako se veliki broj žena ograđuje, preti, podseća da ne slavi… 8. mart. Pisao sam već tim povodom i neću sad da se ponavljam, ali ono što želim da poručim je da je 8. mart važan praznik. Prošle godine smo čitav mart proveli na terenu u kampanji “Karavan ženskih prava” obeležavajući mesec mart kao mesec ženskih prava. Ove godine hoću živ da se pojedem što ništa nismo uspeli da organizujemo.

hejt

Osmi mart, tj. Međunarodni dan žena  je prilika da se osvrnemo dokle se stiglo u borbi za ženska prava, koliko su nam društva odmakla u poštovanju ravnopravnosti, da se podsetimo istorije promena i celovekovne borbe za prava i slobodu žena. Da bi shvatili važnost, uporedimo samo položaj žena u društvu, ne sa juče ili prekjuče, već pre 10, 20, 50, 100 godina. Ženska revolucija i sve žene sveta od kojih su neke dale i svoje živote su se izborile za to:

– da žene biraju i budu birane

– da se školuju

– da poseduju imovinu

– da odlučuju o rađanju

– da su ravnopravne

– da odlučuju o sebi

– da ne trpe nasilje

– da…

Google doodle čestitka
Google doodle čestitka

Položaj žena u Srbiji danas

Neke stvari su se i od prošlog 8. marta promenile. Žena ima više na mestima odlučivanja, ali prema mom mišljenju i ciljevima još uvek nedovoljno. Moramo razumeti da je sve to proces i da se ništa ne dešava preko noći. Napravljena je ženska poslanička mreža u Parlamentu za koju verujem da će pokretati stvari i imati rezultate. Ono što je u našem društvu najstrašnije je porast nasilja nad ženama. Samo u ovoj godine je 13 žena ubijeno od strane njihovih partnera. Ekonomska zavisnost je još uvek izražena, pre neki dan sam video frapantan podatak da žene moraju raditi 59 dana duže u godini da bi zaradile isto kao muškarci (EU podatak). Odnos prema trudnica i porodiljama se ne menja i to je nešto što mora pod hitno da se promeni. Država je krenula da smanjuje stečena prava što nije dobro. Primer konkursa za Vojnu akademiju.  Nije se radilo dalje na zakonodavstvu iz ove oblasti, ali to opet ne znači da se stvari ne menjaju i da je proces završen.

 

8. mart je primer da svako od nas pojedinačno može pokrenuti revoluciju i da to nikada ne smemo zaboraviti. Poštujući 8. mart poštujemo sve one znane i neznane žene koje su se borile i izborile za prava i slobode koje danas uživamo. Da li je to dosta? Nije! Ali se uvek valja podsetiti da borba nije gotova i da se i nadalje moramo boriti. Ne tako što ćemo deliti poklone već tako što ćemo izaći na ulicu.

Neka nam u našoj zajedničkoj borbi svaki dan bude 8. mart!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh