Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

8. mart za mene je važan dan

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 09. 03. 2012. ; Autor: Miloš Đajić

Danas je 8. mart. Probudile su me lepe vesti o rođenju male Mie, još jedne devojčice na ovom svetu.  Google me je iznenadio slatkim doodle-om, a Ivan Ćosić fenomenalnom infografikom. Večeras prvi put organiuzujemo TweetUp i to povodom 8. marta. Sve u svemu biće ovo poseban i lep dan.

Zašto 8. mart?

Odavno 8. mart doživaljavam kao važan datum. Kao pravi „dinosaurus“, što bi rekli moji dragi mladi prijatelji/ce, sećam se i proslava praznika u neka druga vremena. Tada sam obema bakama, mami, tetki i ostalima čestitao praznik praveći ili kupujući poklone. Priznajem, nisam imao pojma šta predstavlja taj datum. Danas to veoma dobro znam zahvaljujući projektima rodne ravnopravnosti i „virusu“ aktivizma u borbi za ženska prava, koji su mi prenele Saška i Mira na početku, a kasnije mnoge druge drage žene i muškarci. Od kada su se rodile Milica i kasnije Tamara, moj život i aktivizam imaju sasvim drugačiji fokus. Iskreno želim da doprinesem da se nasleđene nepravde i neravnopravnost bar malo isprave i da njima kao i svim drugim princezicama ostavim svet bez nasilja, sa društvom jednakosti u kome su žene i muškarci istinski ravnopravni. Naravno, često diskutujem i sa suprugom o svim problemima koji muče današnje žene. I ona kad je ljuta zna da kaže „J*** te ravnopravnost, samo smo dobile još više posla i odgovornosti na svojoj grbači“. Često se setim Leona Peklara koji mi je jednom prilikom rekao: „Ni jedno društvo ne može biti ekonomski bogato, ukoliko žene nisu ravnopravne i nisu na mestima odlučivanja!“

Karavan ženskih prava

Radeći različite projekte, već punu deceniju, u oblasti ženskih prava, kada je raspisan konkurs Ministarstva lako smo se organizovali i sa partnerima napravili stvarno dobar projekat u slavu žena. Otvarajući izložbu „Žene u sportu“ u Kikindi i slušajući reakcije ljudi znam da radimo dobru i važnu stvar koja se ne sme završiti martom, mesecom ženskih prava, već mora trajati cele godine. Karavan ženskih prava ćemo provesti po nekoliko gradova u Srbiji želeći da pre svega u manjim sredinama promovišemo važnost ženskih prava. Hvala Mariji S., Bibi, Aidi, Seadu, Radi, Mariji G., Snežani, Mari M., Tamari, Sanji i svima drugima koji će nam u ovom projektu pomagati.

I za kraj

Bez obzira na sve one koje će se podsmevati ili se podsmevaju 8. martu, ja mislim da je 8. mart važan datum. Osmog marta je važno da se setimo i poštujemo sva prava i sve slobode za koje se neko drugi već izborio za nas, kao i zašto je neophodno da ta prava i te slobode čuvamo, branimo i unapređujemo i za nas same i za one koje dolaze posle nas. Srećan sam što sam i sam učestvovao u akciji „stvarnih 30%“ tako da današnji 8. mart žene u Srbiji dočekuju sa sigurnošću da će u sledećem sazivu Narodne skupštine biti minimum 30 odsto žena.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
8. mart za mene je važan dan, 9.0 out of 10 based on 1 rating
Share
Tagovi: , ,

2 komentara

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh