Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

10 tačaka programa socijaledmokratskog pristupa

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 05. 11. 2010. ; Autor: Miloš Đajić

Već sam pisao o 10 principa kampanje, pa je red i da ponudim neke predloge. Ovo predstavlja moj mali doprinos definisanju nekih budućih pravaca u kojima bi, po meni,  stranka trebalo da se razvija. Draft ovih 10 tačaka je nastao pre više od godinu dana kao ideja da se raspravlja i okuplja oko programa, a ne pojedinca. Da bi uspešno odgovorili izazovima koji se nalaze pred našim društvom i pobedila na izborima 2012, ključnim izborima za Srbiju od 2000-te, DS na svojoj stranačkoj skupštini mora da izabere ljude koji će okupiti članstvo i simpatizere oko zajedničkih vrednosti i novih ideja. DS do tada mora učvrstiti svoju socijaldemokratsku ideološku poziciju u srpskom društvu.  Na osnovu nje potrebno je redefinisati vrednosti  u društvu za koje se zalažemo i ponuditi građanima jasan i realističan pravac. Da bismo konačno uradili posao koji smo započeli 2000-te, zaboravili smo osnovno, a to je da bismo promenili Srbiju, moramo prvo sebe da menjamo. Neki od nas se nisu snašli sa dodeljenom nam šansom da upravljamo javnim poslovima. Tako da su mnogi od nas koji su dobili priliku da vode javne poslove, samo nastavili da to rade po modelima iz prošlosti.

  1. Novi program – Izrada novog stranačkog programa 2011 – 2016 uz puno i ravnopravno učešće svih zainteresovanih ciljnih grupa  i društvenih činilaca (eksperata, članova, medija, simpatizera , NVO, sindikata, univerziteta…). Namerno kažem stranačkog, jer Predsednikov program „Srbija 2020“, je njegov program, a stranka mora imati svoj program. Poslednji e pisan 2001. Proces izrade programa iskoristiti za dodatnu edukaciju članova i članica o osnovnim vrednostima socijaldemokratije i uopšte upoznavanje sa programskim rešenjima.
  2. Novi statut – Reorganizacija vođstva stranke i donošenje novog statuta. OK mi ćemo opet menjati statut pred ovu Skupštinu ali ja bih voleo da vidim jednu široku raspravu gde bi pretresli kakav model organizovanja stranke nam treba. Internet unosi nove mogućnosti koje ubrzavaju komunikaciju ismanjuju troškove. Nagradno pitanje je zašto DS ima 9 članova predseništva po regionima? Misleći na statut razmišljam o npr. članovi predsedništva iz 6/7 regiona, Glavni odbor koji nema članstvo po funkciji (osim predsedništva), obaveza  minimum 40% žena i 20% mladih u svim telima stranke, dodatno uredjivanje i unapredjenje načina direktnih izbora za stranačke organe, veće učešće manjina u rukovodstvu stranke, uvođenje foruma senior, obavezno obrazovanje za ljude na funkcijama, asociacija odbornika, aktvna uloga saveta za lokalnu samoupravu, reaktivirane građanskog foruma…
  3. Solidarnost – Razvijanje veće solidarnost unutar stranke (podsticanje i razvijanje demokratske atmosfere i prava  na manjinsko mišljenje, razvijanje svesti da nam je svaki član potreban da bismo promenili Srbiju, izgradnja mehanizama koji će smanjiti mogućnost da se unutarstranački izbori pretvore u borbu na život i smrt…
  4. Resorni odbori – Ponovno aktiviranje rada resornih odbora . Svako od nas članova I članica je u nečemu “doktor nauka” stoga nam je svaka ideja i pomoć neophodna. Srbija nema dovoljno kvalitetnih, a aktivnih ljudi, a ono što ima u većini je u DS. Ko će napraviti i sprovesti sve neophodne strategije i reforme ako to neće uraditi  DS?  ko će, ako ne mi uspešno sprovesti pregovore sa EU?
  5. Lokalni program – Izrada zajedničkog programa i standarda za opštine i gradove u kojima su predstavnici  DS na vlasti . Ovaj prepoznatljiv program moderne lokalne samouprave po meri građana bi bio osnova stranačkog programa za sledeće lokalne izobre.
  6. Unapredjenje informisanja – Brži protoko informacija će dovesti do bržih odluka I akcija.  Veća upotreba intereneta u službi brže interne komunikacije i generalno unapređenje modela komunikacije u stranci I po vertikali i po horizontali.  Često čujem rečenicu “nemamo stranački stav”. Ajde da ga imamo i to što brže, jer birači čekaju odgovore na postavljena pitanja. Aktivnija uloga lokalnih odbora u informisanju građana, otvaranje novih i unapređenje starih kanala komunikacije. Kako će onaj koji već danas tvituje odgovoriti na postavljeno pitanje ako nema mogućnost da u roku od par sati dodje do odgovora. Onda na toj komunikacionojplatformi nemamo šta da tražimo.
  7. Internet – Podizanje znanja i veština izabranih rukovodilaca stranke za korišćenje web 2.0 alata i aktivniji nastup na internetu I  društvenim mrežama. Promena “logike” komunikacije u skladu sa promenam koje internet donosi. Ideja je da vodeći računa o održivom razvoju deo stranačkih aktivnosti prenesemo na internet. Ako mogu velike kompanije da imaju sastanke na bazi konferencijskih razgovora zašto mi ne bismo imali?
  8. Kriterijumi – Do raspisivanje izbora 2012 izrada jasnih kriterijuma za izbor svih koji preuzimaju državne funkcije (poslanici, odbornici, predsednici opština, ministri …) Razmišljanje o ideji da obrnemo logiku i da ne nagrađujemo zaslužne time da dođu u Beograd, Novi Sad na funkciju u upravi, već da oni od nas koji mogu i znaju budu podrška članovima i članicama u unutrašnjosti. Promena svesti o tome da je stranka biro za zapošljavanje. Mi u stranke ulazimo da bi ostvarili određene ideje i programe a ne da bi se zaposlili.
  9. Kampanja – Minimum 2 centralne kampanje godišnje. Jedna u proleće, jedna u jesen. Te kampanje bi nam  poslužile za proveru organizacionih kapaciteta I držanje stranačke structure u formi i kao povod za razgovor sa biračima. Umrtvili smo se. Evo od maja 2008 nema stranačke kampanje (bilo je nekih usmerenih na pojedine ciljne grupe, ali više kao aktivnosti Ministarstva). 
  10. Standardi – Standardi koje je napisao IO su usvojeni, sada preostaje njihova implementacija na terenu

Voleo bih da čujem i druge konstruktivne predloge i da ovih mesec dana do Skupštine iskoristimo za razgovor o ovim I drugim pitanjima. Sve u svemu jako puno posla je pred nama i puno odgovornosti prema onima koji će se prihvatiti kandidatura.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 4 votes)
10 tačaka programa socijaledmokratskog pristupa, 7.8 out of 10 based on 4 ratings
Share
Tagovi: , ,

Jedan komentar

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh