Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Breskva koja miriše i neguje

Kategorija: Lično ; Datum: 12. 12. 2023. ; Autor: Miloš Đajić

Evo već danima čekam da Pantone Institut za boje proglasi boju 2024. godine. Danas (11.12) sam shvatio da je svečana promocija bila u četvrtak na petak i da je Peach Fuzz boja 2024. lansirana. Kao i svake godine očekujem da sada krene poplava proizvoda ove nijanse. Sada imamo boju godine i valja biti u trendu i uklopiti se u nju. Meni kada pogledam ovu nijansu boja bukvalno miriše na nešto slatko, nežno i savršeno.

NEW YORK, NY – MAY 02: Beyonce Knowles attends the “Manus x Machina: Fashion In An Age Of Technology” Costume Institute Gala at Metropolitan Museum of Art on May 2, 2016 in New York City. Mike Coppola/Getty Images for People.com/AFP (Photo by Mike Coppola / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Kako do boje godine?

Zanimljiv je put izbora boje koja će obeležiti sledećih 365 dana u godini koja dolazi. Ova Pantone godišnja tradicija mnogo je više od estetike. U njihovom slučaju je pre svega, reč o zbiru društvenih i kulturoloških tendencija koje se prelamaju kroz boje kao najsnažniji simbol međuljudskih odnosa kako na individualnom i globalnom planu.

Tonovi boje kajsije i breskve dominirali su na modnim pistama na kojima su predstavljene revije za proleće-leto 2024. Posebno su bili izraženi u kolekcijama modnih kuća iz Milana kao što su Guči, Žil Sander i Sportmaks.

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели PANTONE (@pantone)

Boja 2024. godine

Izvršna direktora Pantone instituta Leatrice Eisman je prilikom predstavljanja boje izjavila „Izabrali smo boju koja zrači toplinom i savremenom elegancijom. Ova nijansa je topla, saosećajna, pruža taktilni zagrljaj i povezuje mladoliko sa večnim“. S obzirom na to da svet i svi mi prolazimo kroz nemir i nestabilnost, dodala je da je Pantone osećao „potrebu za bojom koja neguje“.

„U pitanju je nijansa koja izaziva i dozu nostalgije“ rekla je ona.

Zaista, ovo je verovatno najjednostavnija nijansa za kombinovati bez obzira na boju tena i individualnog stila – bilo da su u pitanju aksesoari, upečatljivi komadi odeće ili cipele.

Izazov za muškarce

S obzirom da živimo u patrijahalnom svetu Peach Fuzz će predstavljati izazov za veliki broj muškaraca. Boju breskve češće percipiraju kao žensku boju. Smatra se da je boja breskve izrazito nostalgična.

Eisman je dodala “Češće je to ženska boja, ali u određenim varijacijama polako se uvukla i u muške ormare i njihovo okruženje. Mislim da to govori o modernosti ove nijanse“.

Na predstavljanju su kreacije u ovoj boji nosile velike zvezde Beyoncé, Dwayne Johnson i Rihanna. One su bile među poznatim ličnostima koji su na crvenom tepihu poneli Peach Fuzz nijansu, inspirišući mnoge da je primene u street style odevanju.

NEW YORK, NY – MAY 02: Beyonce, handbag detail, attends the “Manus x Machina: Fashion In An Age Of Technology” Costume Institute Gala at Metropolitan Museum of Art on May 2, 2016 in New York City. Larry Busacca/Getty Images/AFP (Photo by Larry Busacca / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Primena Peach Fuzz boje

Na zvaničnom Pantone sajtu predstavljeno je na koji način ova boja može da se primeni u različitim industrijama:

  • Enterijer: Peach Fuzz podstiče osećaj nežne topline, bilo da je na zidu, dekoracijama ili kao akcenat boje na određenom dezenu.
  • Kozmetika: Savremena boja breskve može da “oživi” kožu, a očima, usnama i obrazima daje toplinu. Na noktima daje utisak ljupkosti i romantike.
  • Odeća: Odevni komad uPeach Fuzz boji nas može navesti da ga dodirnemo, zbog plišanih, krznenih, mekanih i luksuznih tekstura sa kojima se kombinuje. Ova boja budi naša čula i podstiče komfor i toplinu.
  • Dizajn ambalaže: Ova nijansa nosi duh starih vremena, ali je unapređena tako da se može primeniti i u savremenom dizajnu. Ona se  savršeno uklopa u dizajnu pakovanja i digitalnom svetu.

25 godina boje godine

Pantone je sa ovom prelepom incijativom krenuo 1999. godine i “nebo plavom”.  Ove godine se obeležava 25. godišnjica ove Pantoneove inicijative izbora Boje godine. Psihologija boja iza odluka Eisman i čitavog Pantone tima u prethodne tri godine bila je izdržljivost, optimizam, hrabrost i snaga. Ove reči su zahtevala konstantno turbulentna vremena koja smo preživeli. Govoreći o tom vremenu Eisman je rekla „Bilo je predivno, puno nade, svih onih divnih stvari koje osećate kada razmišljate o budućnosti. Ali postojao je i strah da će svi satovi stati. To nam je bio izazov“.

Peach fuzz je tu i sada izvolite, uklopite je u vaš stil koji gajite i koji vam daje dnevnu enrgiju.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh