Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Zanimljivo Viber putovanje

Kategorija: Advocacy ; Datum: 11. 07. 2023. ; Autor: Miloš Đajić

Juče su konačno izašli moji prvi Viber stickers. Zanimljivo iskustvo, greške koje su napravljene i želja da se iskoristi prilika su obeležili poslednjih 5 meseci. BTW stikere možete skinuti OVDE. Pozovite i druge, a naročito mlade muškarce da ih skinu, koriste i budu deo jedne važne zajednice “Muškarci protiv nasilja prema ženama”

Kako je sve počelo?

Negde u vreme 16 dana aktivizma, u novembru 2022. godine kontaktirali smo kolege iz Viber predstavništva za naš deo sveta i razgovarali o tome da napravimo prve stickere na temu borbe protiv nasilja prema ženama koji su inicirni od strane muškaraca. Podsetiću da su nam oni pomogli da naša mala zajednica na Viberu postane globalno pretraživa.  Tada smos e dogovorili da stickere pravimo tako da izađu 8. marta. (8. mart nije 10. juli ali nama u Ne posmatraj. Reaguj je svaki dan 8. mart!

Polovinom februara sam im pisao i dobio informaciju da smo dobili dopuštenje da uđemo u ovaj zanimljiv projekat i kreativno putovanje. Napravio sam jedan kreativni brif i počeo da pišem dizajnerkama i dizajnerima sa kojima sam radio da li bi ih napravili volonterski. Imali smo logo koji nam je poklonio Futro (hvala mu do neba na tome) i neki okvir boja koje bi koristili.

Ekipa prijatelja iz Prime communication, Dragan i Dobrila su rekli idemo u ovo i ako su rokovi nenormalno kratki. Nikola, dizajner koji je već radio neke vizuale za prethodne Ne posmatraj. Reaguj kampanje, se prihvatio posla.

Kreativni proces

Tema kojom se bavimo je tragična i društveno razarajuća, a treba da bude predstavljena na kreativan način da bi se koristila u komunikaciji. U razmišljanju kako napraviti stickere došli smo do određenih poruka koje bi tu trebalo da se nađu kao i promocije same inicijative. Ekipa iz Vibera je poslala sve kako to sve treba pripremiti sa primerima drugih kampanja. Rok je bio kratak i zato su neke od poiruka izostale. prekasno smo ih se setili. Bukvalno sve smo završili za desetak dana i poslali nadajući se da će oni ugledati svetlost dana 8. marta.

Na žalost nismo baš ispoštovali sva pravila koja su bila data sve očekujući da će neko drugi da to završi. Naučena lekcija je da kao i obično pročitate sve pažljivo i pripremite baš onako kako pravila nalažu. Izvinjavam se i ovog puta što smo u brzini neke stvari propustili. Sve su to lekcije koje će pomoći da u nekoj drugoj situaciji budemo profesionalniji

Sve je teklo dosta sporo što zbog našeg neiskustva, jer svi prvi put učestvujemo u radu na ovakvom projektu što zbog Viber-a koji je kasnio u odlukama. Kako je propuštena prilika za 8. mart tako smo ostavili da se proces završi kada dođe na red u kompaniji Viber.

Objavljivanje

Juče 10. jula javljeno mi je da su se ujutru pojavili na Sticker marketu naši mali stikerčići. Sada smo u fazi promocije i verujem da će se priča raširiti. Dobili smo novih 400 pratilaca juče koji su skinuli stikere a verujem da će se i u sledećim danima taj broj dodatno povećavati i da će naša ideja zaživeti. Ključno je da sada imamo stikere kojima ćemo reći da “Ljubomora ubija”, da muškarci treba da izađu iz muške kutije, da “samo ljubav” i bez seksizma , da imamo stikere za 16 dana aktivizma, 8. mart a da je najvažnije da u parrtnerskim odnosima uvek pitamo šta i kako i dokle možemo da idemo.

Srećni nam stikeri!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , , , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh