Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Čarobna Varšava

Kategorija: Lično ; Datum: 26. 02. 2023. ; Autor: Miloš Đajić

Prvi put sam boravio u Varšavi na konferenciji o izbornoj reformi na Zapadnom Balkanu. Održavanje konferencije se poklopilo sa boravkom Joe Bidena u Poljskoj i njegovoj prvoj iznenadnoj poseti Ukrajini.  Čitav grad je bio u bezbednosnom i vanrednom stanju tako da nismo mogli baš sve kao što smo možda hteli.

Spomenik palim borcima

Poljska

Ovo je bio moj prvi dolazak u Poljsku. Sećam se daleke 1989. godine kada su moji roditelji i sestra kolima išli za Varšavu na Šopenovo takmičenje. Mama je takođe davne 1971. bila stipendiskinja Poljske vlade i boravila je i učila u ovom lepom gradu. Sećam se njenih priča i pozitivnih utisaka o kojima je često govorila. Ta pozitivna energija prema Varšavi koju je ona nosila, verovatno je uticala da se veoma radujem što ću posetiti ovaj grad.

Pijačni trg

Moram reći da sam imao bojazan o poljskom društvu. Poljska je, iz perspektive Srbije, ogromna zemlja sa preko 38 miliona stavnika. Godinama pratim njihov problematičan odnos prema ženskim pravima i LGBTI zajednici. Njihov odnos prema ženskim reproduktivnim pravima za mene lično predstavlja ogroman problem. Mnogo puta sam podržao njihova zalaganja za poštovanje ljudskih prava.  Sve to je kod mene stvaralo pomešane osećaje prema ovoj velikoj zemlji. Uvek sam se pitao kako jedno društvo sa takvom istorijom i očiglednim ekonomskim napretkom dozvoli sebi da padne na tako važnim stvarima kao što su ljudska prava. Za razumevanje današnjeg trenutka važno je znati da je Poljska primila preko milion izbeglica iz Ukrajine.

Sakson vrt

Varšava

Već sam dolazak na aerodrom pokazuje da se radi o veoma razvijenoj i uređenoj zemlji. Sve je vrlo dobro obeleženo, taksi funkcionoše bez “divljaka” koji vas cimaju za rukav na aerodromu. Bili smo smešteni u slatkom IBIS hotelu u blizini starog dela grada. Odatle smo dalje skoro sve peške obilazili, jer je saobraćaj zbog posete američkog predsednika bio prvih dana pod posebnim režimom.

Na ulici non stop možete čuti ruski jezik, a na mnogim radnjama i raznim servisima ispisi su na poljskom i ruskom jeziku. Imam nekoliko glavnih utisaka čistoću, mir i boje. Čistoća i uredjenost grada su za primer. Nema otpadataka po ulicima, pikavaca i ostalog. Uređenost je na visokom nivou i centar Varšave je sačuva (obnovljen) u duhu u kom je originalno građen. Vidi se jedna urednost, posvećenost i briga o gradu na svakom koraku.  Grad u kom nema buke. Varšava je veliki grad sa preko dva miliona stavnica i stanovnika ali nema one gradske histerije, buke od saobraćaja i nervoznih vozačica i vozača. Kao i svi gradovi sa manje sunca tokom godine i Varšava je grad boja. Te boje čine gradski život radosnijim i nekako poletnijim.

Grob neznanog junaka

Parkovi

Varšava ima mnogo veoma lepih parkova. Period godine u kom smo bili verovatno ne pokazuje njihovu punu raskoš ali sve ono što sam video pokazuje da se o tim zelenim gradskim prostorima i te kako vodi računa. Blizu hotela gde je bila konferencija je Saksonski park u kom se nalazi i spomenik neznanom junaku. Saksonski park (Ogrod Saski) je najstariji je javni park u gradu. Blizu hotela je bio i prelepi Krasinski park sa palatom. Sve su to mesta koja verujem u proleće i leto izgledaju fantastično prepuni cveća i ljudi.

Chopin

Retko koji grad u svetu je tako posvećen sećanju na jednog kompozitora kao što je to Varšava. Frederik Šopen čije se srce čuva u crkvi Svetog krsta je naprosto non-stop prisutan. Kao što verovatno znate on je sahranjen u Parizu gde je za današnje pojmove mlad umro 1849.. Ali po njegovoj izričitoj želji njegovo srce je prebačeno u Varšavu i tamo se i dan danas čuva. Na raznim mestima u gradu naići ćete na muzičke klupe. Tu možete da poslušate neko od njegovih čarobnih dela. Takođe možete na mapi urezbarenoj na klupi da vidite mesta koja vredi posetiti, a koja su za ovoh velikog kompozitora vezana.

Radost na ulicama

Kao što sam napomenuo Bajden je sa nama delio parče varšavskog neba. Nakon prvog dana konferencije išao sam malo da se muvam po gradu ne bi li upio utiske grada. Tada sam naleteo i na njegov miting na otvorenom. Kao jedan od snažnijih utisaka sa kojima sam se sureo je veliki broj ljudi koji su sa radošću išli na taj politički skup. I stari i mladi, parovi držeći se za ruke, roditelji sa decom…

Mnogi su nosili zastavice u bojama Poljske, SAD, EU i Ukrajine. Videla se radost na njihovim licima. Želeli su da budu na tom mestu i da ispisuju istoriju i pruže solidarnost Ukrajini. Moram priznati da me je to obradovalo i da turobnost politike u Srbiji ne znači da se ona tako doživljava i na drugim mestima.

I za kraj

Obavezno ako vam se ukaže prilika posetite Varšavu. Komentari mojih prijateljica i prijatelja na podeljene fotografije iz Varšave upravo govore da je energija koje se u tom gradu oseti čarobna. Verujem da će biti i nek druge prilike da se sa ovim gradom bliže upoznam i posetim sve što on nudi, a toga je verujte baš mnogo.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 2 votes)
Čarobna Varšava, 1.0 out of 10 based on 1 rating
Share
Tagovi: , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh