Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Viva Magenta – budite zapaženi

Kategorija: Lično ; Datum: 03. 12. 2022. ; Autor: Miloš Đajić

Svake godine u decembru čekam da globalni institut za boje Pantone objavi boju za sledeću godinu. To mi je jako zanimljivo, jer onda tokom čitave sledeće godine primećujete u svetu oko vas trend koje nam je Pantone zadao.

Boja 2023. godine

Nakon nekoliko godina i boja koje su oslikavale vreme u kom smo živeli i 2021. godine u kojoj su čak dve boje činile boju godine stigla nam je nekonvencionalna nijansa za nekonvencionalno vreme. Institut za boje Pantone ovu boju naziva osnažujućom nijansom koja pokreće inovacije. Ona postoji između plave i crvene, tople i hladne. Kažu da je ova nijansa stara 150 godina, ali je okrenuta budućnosti. Ona istovremeno može biti i digitalana i iskonska (vekovna). Za nju njeni tvorci kažu da je – “hrabra, neustrašiva i pulsirajuća”.

Drage moje i dragi moji pred vama je Viva Magenta, Pantoneova boja 2023.

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели PANTONE (@pantone)

Predstavljanje

PANTONE 18-1750 Viva Magenta potiče iz porodice crvenih, a inspirisana je crvenom košenil, jednom od najdragocenijih boja koja pripada porodici prirodnih boja, kao i jednom od najjačih i najsjajnijih koje je svet poznavao. Ukorenjena u vekovima za nama, PANTONE 18-1750 Viva Magenta nas ponovo povezuje sa izvornom materijom. Prizivajući sile prirode, ona podstiče naš duh, pomažući nam da izgradimo svoju unutrašnju snagu“, objasnila je Leatris Ajzman, izvršna direktorka i guru za boje Instituta za boje PANTONE.

Kako je izgledalo predstavljanje možete pogledati na videu (Izvinjavam se zbog njihovih podešavanja)

Pantone Color Of The Year 2023 Announcement from Pantone on Vimeo.

Istorija magente

Magenta je zaista “izmišljena” boja koju je napravio čovek, a pojavila se sredinom XIX veka nakon slučajnog izuma mauveine, takođe poznate kao anilinska ljubičasta i Perkinova ljubičasta, jedne od prvih sintetičkih boja. Tadašnji veliki uspeh inspirisao je i druge evropljanke i evropljane da istražuju dalje.

PANTONE photo credit

Godine 1859., nakon istovremenih otkrića hemičara u Francuskoj i Engleskoj, crvenkasto-ljubičasta boja počela se proizvoditi s obe strane Lamanša kao “fuksin” ili “rozein”. Sledeće godine je preimenovana zbog bitke koju su vodile Francuska i Sardinija protiv Austrije u gradu Magenta u Lombardiji – ne zbog krvavih uniformi vojnika, kako se često misli, već u znak solidarnosti s Italijom, koja se borila za svoju nezavisnost. Iz instituta poručuju da zbog rata u Ukrajini i tadašnjih borbi za oslobođenje Italije, trenutak u kom se pojavila magenta bio je na neki način sličan današnjem.

PANTONE photo credit

Još malo o boji

Nakon prigušene večernje plave 2020. godine, dva pobednika 2021. šljunčano sive i žute koja upozorava na opasnost, te ovogodišnje svetle zelenkaste boje, Pantone se za 2023. odlučio za ovu “odvažnu” nijansu crvene. Ova dinamična boja promoviše optimizam i sreću te pokreće eksperimentisanje i izražajnost. Viva Magenta čini se kao dobar izbor za vreme kada je sve jako sivo, mračno i mutno, a mnogi su ostali bez nade i hrabrosti. To je boja otpornosti ljudskog duha. Ona balansira između toplih i hladnih tonova i predstavlja hibridnu boju koja odgovara multidimenzionalnom svetu u kojem živimo. Iz Instituta za boje Pantone otkrili su da je izbor pao na ovu asertivnu, ali ne i agresivnu boju, jer je u kontrastu s tehnologijom koja preuzima naš današnji život. Viva Magenta je, naime, inspirisana jarkom nijansom od koje se prave ženski karmini. Na taj način vraća nas u prirodu, daje energiju i snagu te podstiče na pozitivniju budućnost.

Dani u koloru

Znate da već godinama svakodnevno pokušavam da svojoj okolini obojim dane i ulepšam svakodnevnicu. U ovoj godini u kojoj dominiraju rat, kriza i strah očigledno je Pantone želeo da nam ponudi ohrabrenje i inspiraciju. Tehnologija, rat, pandemija menjaju naše živote. Zbog toga nam treba i vizuelnog podsticaja i nade za bolju budućnost. Hrabra, duhovita i pomalo buntovna, Viva Magenta ne prolazi nezapaženo. Zato je koristite i budite zapaženi. Možemo je uneti u naš život u što bi dizajneri rekli total look-u ali i u malim detaljima, u stanu, kancelariji ili nekom drugom prostoru. Kako bi se poboljšala nijansa, može se kombinovati sa drugim Pantone nijansama, kao što su Pale Khaki, Agate Grey ili Pale Dogwood. Verujem da će vam Viva Magenta doneti hrabrost i neustrašivost, kao i radosno i optimistično raspoloženje u 2023. godini.

Od 1999 Pantone Color Institute tradicionalno najavljuje glavnu boju naredne godine.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh