Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Komunikacijski okvir „zabrane“ Europride 2022

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 30. 08. 2022. ; Autor: Miloš Đajić

U subotu 27.8.2022. nas je predsednik sve „iznenadio“ konferencijom za novinare na kojoj je objavio ime stare nove mandatarke ali i najavio zabranu ili odgađanje održavanje EURO pride 2022. Kao i mnogo puta do sada stavio nas je kao državu u nezgodnu poziciju svojim oprečnim odlukama. Da se razumemo, on je opet izašao iz svojih Ustavnih nadležnosti i pozvao Vladu da direktno krši član 54. Ustava koji govori o slobodnom okupljanju. Ovim je “kupio” sebi dodatno vreme. Pokušava da smanji tenzije pre svega oko reakcija javnosti na sporazum oko priznavanja ličnih dokumenata Republike Kosovo zatrpavši i temu usklađivanja sa spoljnom politikom EU u zaborav.

I sam sam reagovao emotivno komentarišući tu vest kao sramotu i poraz. Putujući sa Korčule nazad u Beograd, razmišljao sam i pokušao da dekonstruišem, koju su to poruke i šta bi mogle da budu strategije da se Europride ipak održi. Posle nekoliko sati stigla je vest da je napravljen deo dogovora sa Kurtijem oko ličnih dokumenata. I ako je tog jutra on sve znao ostavio je da nas o tome izveste evropski zvaničnici.

Ako pođemo od toga da je politika upravljanje interesima (by Kruno) da vidimo ko su sve akteri i koji bi mogli biti njihovi interesi.

Evropska unija

On zna da je on taj koji jedini može trenutno da isporučuje ono što se na bilo kom nivou dogovori. Na taj način već deset godina “kupuje” vreme ne rešavajući probleme, a ostajući na vlasti. Prvi interes EU je da se napravi pomak oko dogovora u vezi sa Kosovom. Tu ih je delimično zadovoljio dogovarajući upotrebu ličnih karata ali ne i rešenje za registarske tablice. Pretpostavlja da će se rok 1.9. odložiti tako da opet dobija na vremenu.

Interes EU o održavanju Europride je manji, jer to spada u naše obaveze prihvaćene otvaranjem pregovora u klasteru 1 (Poglavlje 23). Najavom zabrane on još jednom poručuje „samo ja mogu da nešto isporučim kada hoću, a sada neću”. Takođe ne rešavajući u potpnosti sve zahteve (registarske tablice) čeka da vidi i šta će Kurti da uradi. Da li će da krene ili ne u formiranje Zajednice srpskih opština?
Sa ove dve teme potpuno je bačena u zaborav ključna tema nastavka evropskih integracija Srbije, a to je usklađivanje naše spoljne politike sa EU. EU se sada fokusira na energetsku krizu i rat u Ukrajini. Ne treba joj još jedan sukob na Zapadnom Balkanu. Sa druge strane on pokazuje svoje “tvrdo lice” samo prema na slabijima, a i EU drži na distanci zbog igara s Rusijom. Na kraju tema Europride-a je potpuno zatrpala temu sporazuma o slobodi kretanja na Kosovu što je i bio cilj. Moja procena je da će EU samo deklarativno reagovati i zabeležiti ovo u izveštaju o napretku. S obzirom na to da su u Srbiji odavno stale evropske integracije to nikoga u vlasti neće mnogo zaboleti.

Konzervativne snage

Gotovo sam siguran da rezultati istraživanja pokazuju da je tema EURO pride za pripadnike i pripadnice konzervatinih snaga ona koja ih tera na reakciju na ulici. Oko Kosova videli smo da to nije baš tako. Ima reakcija ali su dosta malobrojne i mlake. Europride ima potencijal da izvlači konzervativne snage na protest na ulicu, a to njemu ne treba. Bolje je da se konzervativne snage osete kao „pobednici“  i da se bave EURO prajdom nego Kosovom. Na kraju organizacijom litija ispumpava nezadovoljstvo na ulici. Takođe pokazuje EU ko dolazi na vlast ako njega nema. Primer Crne Gore je tu veoma jasan. Takođe utvrđuje već plasirani stereotip da su povorke ponosa nešto što dolazi sa dekadentnog Zapada a ne iz potrebe ljudi u Srbiji. Zanimljivo je da su i konzervativne snage deklarativno primetile da su izmanipulisane ali to ih ne sprečava da nastavljaju dalje da urušavaju vrednosti moderne Srbije.

SPC

Videlo sa na slučaju govora mržnje vladike Nikanora da SPC ne kontroliše sve svoje vladike u vezi sa temom ljudskih prava. Kao i konzervativcima on SPC daje osećaj “pobede”. Sa SPC oko Kosova on vodi konstantan dijalog. Kontrola nad vladikama je odavno uspostavljena i tu neće biti iskakanja poput Nikanorovog. Time razvodnjava pritisak u vezi sa Kosovom i pregovorima. On sve što radi, radi na bazi istraživanja javnog mnenja i zna unapred kakve će biti reakcije, jer je na delu ozbiljan sistem manipulacije.

Opozicija

Proevropska opozicija je naravno osudila u saopštenjima najavu zabrane EURO pride. Pozvala je sve na protest 17. septembra. Iz svog već desetogodišnjeg iskustva prolaska „toplog zeca“ u ovakvim situacijama ona ima iskustvo žrtvenog jarca. Zbog toga se neće mnogo cimati, a i nema mnogo manevarskog prostora. Znaju da će završiti sa opskurnim naslovnim tabloida i biti optuženi za sve što mu padne na pamet. medijska manipulacija i govor mržnje na delu.  Takođe ovako izdeljena i ne koordinisana opozicija nema snage da napravi dovoljno buke, i to ne samo kroz LGBTI priču, nego kroz priču temeljnog funkcionisanja društva i države.

Test za opoziciju će biti da li će uspeti da natera funkcionere i funkcionerke EU da osude zabranu i izađu sa stavom da je ovo nedopustivo i da je Srbija skrenula sa EU puta što još niko nije decidno rekao. Takođe da li će pokazati spremnost da na delu brane evropske vrednosti aktivnostima, a ne samo saopštenjima. To naravno ništa neće promeniti ali im daje neku poziciju za dalji rad.

I na kraju organizatori Europride

Organizatori i nevladine organizacije kao najslabija karika u svemu ovome su trenutno ostali u manjini. Pokušavćemo da napravimo buku trošeći sopstvene resurse i nenormalnu energiju. Gotovo sam siguran da će u nekoj formi na kraju EURO pride šetnja da se održi ali to neće biti skup kakav je zamišljen i planiran. On zna da osim pravnih argumenata u društvu nema snage da se aktivno bori za održavanje povorke ponosa. Iscrpljivaće nas na sve moguće načine da dokazujemo da su 2+2=4. To je njegova stara taktika iscrpljivanja znajući da sa protokom vremena pažnja, želja i energija padaju. Dobro je da su odmah u posetu došle poslanice von Kramon i Rajndke. Retorika je ublažena ali je povećan pritisak na organizatore da sami odustanu od Europride-a. Brnabić kao outovana osoba drugačije seksualne orijentacije će biti odlična sagovornica da prikrije radikalno-konzervativnu nameru.

Po sistemu pitate me za trafiku a Hilandar gori biće poturena poruka

“Vidite da podržavamo LGBTI prava čim sam ja premijerka, a samo razumite da nije trenutak da se sada bavimo LGBTI pravima”

Sramota

Sramota je da u trenutku kada po treći put dobijamo LGBTI premijerku istovremeno zabranjujemo održavanje EURO pride-a i ustavom zagarantovanu slobodu okupljanja. Sramota je da jedan opskurni urednik tabloida još pre 10 dana govori o zabrani. Sramota je da se centralni događaj evropske podrške LGBTI zajednici na ovakav način opstruiše.

Da zaključim uspeo je da po ko zna koji put zamaskira i zatrpa drugim temama ono što smo popustili u pregovorima oko Kosova. Izazvao je međunardone posrednike i ušao u trgovinu sa njima. Kupio je dodatno vreme i postavio sebe kao jedinog ko odlučuje o životu i smrti u ovoj našoj zemlji. Pokazao je svoje radikalsko lice ali da li će to biti dovoljno da se promeni odnos EU prema njemu?

Rekli su:

Kristof Lakroa generalni izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) o pravima LGBTI osoba
Teri Rajndke, evropska poslanica
Viola fon Kramon, evropska poslanica
Rodoljub Šabić, pravnik
Poslanici Evropskog parlamenta
Kristina Garina, Predsednica Evropske asocijacije organizatora prajdova (EPOA)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh