Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Mostar ovo nije zaslužio

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 20. 06. 2022. ; Autor: Miloš Đajić

Prošlo je već 5 dana od rušenja Partizanskog spomen groblja u Mostaru. Vandali još uvek nisu uhvaćeni i svakim danom koji prođe sve su manje šanse da će se to i desiti. U i dalje podeljenom gradu Mostaru, gde je politika sve, očigledno je da će se sa hvatanjem počinilaca sačekati. Dobro je bar da su sve političke stranke osudile rušenje ali da li će “mrdnuti malim prstom” to je ključno pitanje.

Partizansko spomen groblje u Mostaru

Photo credit Oslobodjenje.ba

Mostarska “kristalna noć”

Bio sam u Mostaru u toj noći kada je partizansko groblje rušeno. Stigao sam u hotel malo pre ponoći i sada se preslišavam da li sam slučajno video nešto sumnjivo. Vest me je zatekla na seminaru i sada mi je jako žao što ponovo nisam posetio ovo groblje već sam u jutranju šetnju krenuo na drugu stranu Mostara.

Da se razumemo ovo nije prvi napad na ovaj  monumentalni “grad mrtvih”. I do sada su lokalni huligani samostalno ili inspirisani od strane nekoga dolazili i uništavali delove groblja. Kaže istoričar Dragan Markovina da groblje ni tokom užasnog poslednjeg rata nije bilo ovako uništeno.

I kao što reče Hana “Razbiti 700 kamenih ploča je težak fizički posao. Razbiti 700 ploča je prilično glasan posao.” Definitivno je ovaj napad na groblje bio organizovan i njega nije moglo da uradi nekoliko ljudi. Ti ljudi su noseći macole prošli kroz grad. Buka i lomljava sa groblja su sigurno nekoga probudili. Mostar nije veliki i siguran sam da se o ovome zna. Ali taj usud o zavetu ćutnje u BiH je proklet.

Politika

U BiH će se 2. oktobra održati opšti izbori. Očigledno, kao i svih prethodnih godina, potrebno je podići nacionalne tenzije i na tome po ko zna koji put kroz kampanju jahati. Glavne političke stranke više od 25 godina to uspešno rade. Naravno da su svi osudili rušenje groblja i to je dobro. Videćemo u sledećim danima ko će se ozbiljno pozabaviti njegovom obnovom, koju svi obećavaju, pronalaženju krivaca i pre svega inspiratora.

U Hercegovačko – Neretvanskom kantonu, kome je Mostar centar, skoro su predložene izmene Zakona o unutrašnjim poslovima koji su u nadležnosti ovog Kantona. Moguće je da se ovim napadom na groblje želi sa jedne strane zamaskirati uvođenje “dve policije pod jednim krovom” ili već pokazati koliko je sadašnje stanje u policiji loše ili nešto treće.

Mostar je divan grad i mogao bi da bude svašta nešto lepo. Na žalost nikako da se oslobodi politike podela na kojoj se decenijama “jaše”. Na taj način grad ne koristi sve svoje potencijale. Nije ništa mnogo drugačije u drugim delovima BiH ali Mostar je ostao simbol teških podela i još težih dogovora. Setimo se samo koliko je napora trebalo da se posle 10 godina organizuju lokalni izbori u Mostaru. Podsećam da zbog blokada ni “nova” Vlada Kantona ni “nova” Vlada Federacije već 4 godine nisu izabrane.

Bosnien und Herzegowina | Vandalismus auf dem „Partisanenfriedhof“ in Mostar

Photo credit Deutsche Welle

Obnova

Čvrsto verujem da će partizansko groblje biti obnovljeno. Već postoje inicijative i u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji da se groblje obnovi. Njegova obnova može dati zamajac smanjivanju tenzija i prevazilaženju podela u Mostaru kao i u drugim delovima BiH. Takođe obnova groblja će verujem dati impuls i obnovi “grada živih” i bavljenje antifašizmom kao važnom vrednošću slobode i života. Ne sme se dozvoliti da se samo groblje obnovi bez da se pokrene i vrednosna obnova ovih prostora.

O spomen groblju

Mostarsko Partizansko spomen groblje je nacionalni spomenik BiH prve kategorije. Ono je izgrađeno je 1965. godine u spomen Mostarcima i Mostarkama, antifašistima, koji su poginuli u Narodnooslobodilačkoj borbi. Otvorio ga je predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito. Groblje je građeno kao akronekropolis – grad mrtvih koji gleda na Mostar grad živih. Delo je našeg čuvenog arhitekte Bogdana Bogdanovića. Kažu da je bilo jedan od najmonumentalnijih antifašističkih spomenika na čitavom Balkanu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh