Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Crvena linija

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 06. 05. 2022. ; Autor: Miloš Đajić

Tekst je originalno objavljen na websajtu inicijative Ne posmatraj. Reaguj! Ovoj inicijativi se možete pridružiti potpisujući POVELJU kao i zajednici na Viberu.

Ženske organizacije u čitavom svetu su na nogama. Konzervativne snage ponovo pokušavaju da prava žena, do kojih se dolazilo mukotrpnom borbom uz mnogobrojne žrtve, ometaju ili potpunu oduzmu. I ako je abortus proglašen od strane UN za ljudsko (žensko) pravo i dalje vidimo da postoje tendencije u tradicionalnim i klerikalnim krugovima da se propisi pooštre. Izgovori su slični, a namere prema ženama loše i dugoročno štetne. Zato je odbrana prava na abortus predstavlja crvenu liniju odbrane ženskih prava.

Poslednjih nekoliko godina i u regionu i u svetu govori se mnogo o pravu na abortus. U Hrvatskoj je zabeležen slučaj da ni jedna bolnica u Zagrebu ženi u 24. nedelji rizične ne želi da obavi abortus. U SAD se pojavio predlog obrazloženja odluke američkog Vrhovnog suda da se poništi pravno dejstvo presude (Rou protiv Vejda iz 1973.), kojim se garantovala ustavna zaštita prava na abortus. Iz Poljske nam sve češće stižu vesti o novoj smrti trudnice. Kod nas takođe malo, malo pa se neko seti ovog garantovanog ženskog prava. Podsećam da žene u Srbiji pravo na legalan, siguran i besplatan abortus uživaju od 1974. godine.

Ženska prava

Potrebno je stalno ponavljati da su ženska prava u čitavom svetu već godinama u regresiji. To se vidi i po idejama konzervativnih snaga da ograničavaju ženama pravno na izbor. Često zaboravimo da žene do skoro, a negde i danas, nemaju ili nisu imale ista prava kao muškarci. I dalje žene imaju manje imovine, uskraćuje im se pravo na nasleđivanje, u Avganistanu, a i drugde nemaju isto pravo na obrazovanje, o pravu na izbor partnera ne bih govorio, neravnopravan položaj na tržištu rada, pravo na političko angažovanje, trpe nasilje…  Vrlo često su prinuđene da prihvate poslove na kojima su za rad iste odgovornosti plaćene manje od muškaraca. O mobingu, seksualnom uznemiravanju, nasilju u porodici i na poslu treba stalno govoriti jer to gledamo svaki dan i kod nas, u Srbiji!

Ukidanjem prava na abortus ugrožava se zdravlje i životi žena, koje su onda prinuđene da se podvrgnu ilegalnim prekidima trudnoće.

Organizovana globalna kampanja

Možda će vas ovo iznenaditi ali u Srbiji postoji  Inicijativa protiv abortusa. Ona orgnizovano deluje već dosta dugo na našim prostorima. Radi se o grupi organizacija konzervativnih/retrogradnih ideja. Ove organizacije imaju snažnu podršku iz redova crkve i odlično su uvezani sa sličnim inicijativama u Evropi. Najveća podrška im stiže iz konzervativnih krugova iz Rusije. Zato ne treba da nas iznenadi činjenica da se pravo na abortus svakodnevno napada.

Zdravlje žena

Međunarodni stručnjaci i agencije UN stalno ukazuju na vezu između restriktivnih zakona o abortusu, ilegalnih prekida trudnoće i pretnje žvotu i zdravlju žena. Svako ogrničavanje prava na abortus predstavlja pretnju pravu žena na jednakost, život, zdravlje i fizički integritet. Žene imaju pravo da odlučuju o deci i svom telu. Zbog ograničenja prava na abortus žene najčešće postaju žrtve okrutnih, nehumanih i degradirajućih postupaka.

Rezultati mnogih istraživanja pokazuju da restriktivni zakoni ne smanjuju broj abortusa već naprotiv povećavaju broj nelegalnih prekida trudnoće u nesigurnim uslovima koji su opasni po zdravlje žene.

Abortus

„Abortusom se prekida trudnoća. Žene su oduvek sa manje ili više uspeha pokušavale da kontrolišu rađanje. Abortus je poslednja mogućnost u rukama žene da odbaci neželjenu trudnoću. Odnos države prema pravu žene na abortus uvek je znak stepena demokratičnosti društva i uvažavanja prava žene na izbor. Nedemokratski režimi su vrlo često posezali za zabranom abortusa. Abortus je bio zabranjen u vreme Hitlerove vladavine. Vremena Staljinove i vladavine Čaušeskua su, takođe, obeležena zabranom abortusa.“ (Objašnjenje pojma „Abortus“ u Rečniku rodne ravnopravnosti – Vesna Jarić i Nadežda Radović)

Crvena linija

Mi muškarci moramo podići svoj glas i podržati globalnu borbu protiv urušavanja ženskih prava. Moramo svakodenvno aktivno doprinositi zaštiti žena i njihovih reproduktivnih prava. Ideja o ograničavanju prava na abortus je upravo crvena linija koju i mi muškarci branimo. Ne smemo dozvoliti konzervativnim snagama da je pređu i ugroze zdravlje i živote ženama oko nas!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh