Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Primer online nasilja prema ženama

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 23. 09. 2021. ; Autor: Miloš Đajić

Tekst originalno objavljen na sajtu Ne posmatraj. Reaguj! – muškarci protiv nasilja prema ženama 

Juče naleteh na screen shoot gnusnih komentara na jedan post. Istražih malo bolje i vidim da su to komentari ispod fotografije na kojoj zastupnica iz Bosne i Hercegovine Lana Prlić prima drugu dozu vakcine protiv Sars-Cov 2. U postu je napisala je da prima drugu dozu, upozorila na rastuće brojeve u Bosni i Hercegovini i pozvala druge da to učine. Ništa provokativno, ništa vulgarno niti uvredljivo.

Isti dan sam dobio i petciju koju su pokrenuli Amnesty international i druge organizacije da Evropska komisija u Digital Services Act , na kome radi, unese jasnu obavezu vlasnika platformi da identifikuju, preduprede i umanje rizik od rodno zasnovanog nasilja na internetu.

Vakcinacija

I ako sam i sam promovisao vakcinaciju i to uvek činim ovakve gnusne komentare naravno nisam dobijao. Ali kada to na našim prostorima objavi jedna žena onda tu očigledno „mašta“ proradi. Patrijarhat se pokazuje na delu i sledi javni linč. Da institucije rade svoj posao našlo bi se tu svašta u komentarima što bi sigurno moglo da se sankcioniše i da se na taj način i sistemski pokaže da je tako ponašanje nedopustivo.

Komentari

Komentari ispod Laninog posta upravo odslikavaju online nasilje i napade na žene na najprizemniji i nedopustiv način. Nasilnim, seksističkim i mizoginim porukama različiti „muškarci“ su pokušali da ispadnu „duhoviti“. A ispali su sramotno nasilni i nevapitani.

S obzirom na to da smo se okupili oko inicijative „Ne posmatraj. Reaguj!“ na ovaj način želim da podignem glas i osudim ovo i svako drugo takvo ponašanje. Mi koji nismo takvi moramo reći drugim muškarcima, pogotovo mladima, da to što rade je nedopustivo, po cenu da i sami doživimo internet nasilje. Ne bojte se tada im mašta nije tako bujna i najdelje što dobace je da se opet „junače“ na nekoj ženi u vašoj okolini, majci, ćerki, ženi, sestri…

 

Ta potreba različitih „jakih muškaraca“ da sakriveni iza tastature i ekrana verbalno prete sekusalnim nasiljem je nedopustiva i mora biti sankcionisana. Zbog toga se i mi i ako neformalna grupa pridružujemo apelu o odgovornosti vlasnika mreža za ovako ponašanje. Očigledno je potrebno da se globalno definišu prekrašaji koji su upravo vezani za rodno senzitivno nasilje.

Pozivam medije da na svojim portalima sankcionišu i najgorem slučaju samo brišu komentare. Pozivam i sve druge muškarce koji smatraju da nisu takvi da podignu glas svaki put kada vide nasilje bilo online ili offline. Poziv i žene da dva puta razmisle pre nego se uključe u napade na druge žene.

Primer čuvarice patrijahata

Nasilje prema ženama, pogotovo seksualno mora biti sankcionisano i mora prestati. Od toga da na mrežama nešto napišeš do toga da se to nekom stvarno i desi mali je korak. Mislite o tome!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh