Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

EU i rodna ravnopravnost – pogled iz Srbije

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 04. 09. 2021. ; Autor: Miloš Đajić

Kao neko ko se godinama bavi rodnom ravnopravnošću za projekat “Mladi Balkana za Evropu“ („Regional Youth Compact for Europe“) napisao sam analizu o rodnoj ravnopravnosti i Evropskoj uniji. Bilo mi je vrlo zanimljivo da istražujem i pišem pokušavajući da približim ovu kompleksnu temu mladima. Nadam se da sam u tome i uspeo.

Hvala Fondaciji Centar za demokratiju na prilici da radim na ovom dokumentu.

Iz analize:

“Rodna ravnopravnost je jedna od osnovnih vrednosti Evropske unije. Ona predstavlja ključni preduslov ukupne ravnopravnosti, socijalne pravde, održivog ekonomskog rasta i razvoja društva. Takođe, ona spada u temeljno pravo i jedno od glavnih načela ‘evropskog stuba’ socijalnih prava. 

Posebna pažnja rodnoj ravnopravnosti u Evropskoj uniji se posvećuje od 2000. godine. Tada su članice Evropske unije u Nici (Francuska) usvojile Povelju Evropske unije o temeljnim pravima, koja uključuje lična, ekonomska i socijalna prava. Ova povelja između ostalog kaže: ‘Unija je osnovana na principima slobode, poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, vladavini prava i principa koji su zajednički svim članicama EU. Unija će poštovati ljudska prava koja su garantovana EU Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i sloboda i koja je potpisana u Rimu 4. novembra 1950. godine’.” (…) 

Analiza je izrađena u okviru projekta „Mladi Balkana za Evropu“ („Regional Youth Compact for Europe“)

„Mladi Balkana za Evropu“ je trogodišnji projekat koji Fondacija Centar za demokratiju sporovodi od 2018. godine zajedno sa 13 partnera iz regiona i evropskom mrežom ALDA.

Projekat je finansijski podržan od strane Evropske unije uz kofinansiranje USAID i Balkanskog fonda za demokratiju.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , , , , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh