Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Svetlo na kraju tunela

Kategorija: Advocacy, Intervju ; Datum: 15. 01. 2021. ; Autor: Miloš Đajić

Tekst je originalno objavljen u dnevnom listu “Danas” 14.januara 2021.

U ponedeljak 11. januara je otvorena mogućnost građankama i građanima Srbije da iskažu zainteresovanost za vakcinaciju protiv COVID 19. I ako sam preležao koronu naravno da sam odmah ujutru prijavio nas četvoro, tatu, mamu kao i tasta i taštu. Osim toga obavestio sam sve bližnje gde i na koji način i sami mogu da se prijave, kao i sve prijatelje u inostranstvu koji imaju nekoga u Srbiji. I ako znam da je do dobijanja vakcine dugačak put nekako sama mogućnost da iskažem svoje interesovanje mi je ulila dodatni optimizam da je kraj pandemije blizu.

Za prvih 36 sati samo 110.000 građanki i građana je iskoristilo ovu mogućnost. Ako uporedimo sa prijavama iz maja za dobijanje 100€ to je dvadesetostruko manje. Za mene je je ovaj podatak alarmantan. Poslednjih meseci sam često pominjao Demostatovo istraživanje u kome više od trećine građanki i građana Srbije ima jasan stav da se neće vakcinisati. Da napomenem da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) trend nepoverenja u vakcinaciju uvrstila u jednu od 10 pretnji svetskom zdravlju u 2019. godini.

Ne želim ovde da pišem o spekulacijama i manjkavostima sistema, nesigurnosti da će lični podaci ostati sačuvani, tome da ne znamo na osnovu čega da se opredeljujemo i koju vakcinu da biramo … Komunikacijski Vlada Srbije je morala mnogo, mnogo bolje čitav proces da pripremi. Pre svega da ljude informiše o karakteristikama svake ponuđene vakcine, važnosti vakcinacije za zaustavljanje pandemije i vraćanje u kakvu takvu normalnost života koga smo svi željni.

Hoću ovde da pišem o nečemu što smatram važnim a to su glasine i odbijanje vakcinacije. Naravno da svako ima pravo da odluči o tome da li će i koju će primiti vakcinu. Ono što vidim je da je trenutno konzervativizam u zamahu i da se neki globalni trendovi lako primaju i kod nas. Politizacija vakcine je postala globalni fenomen. Strah je veliki. Vode se burne rasprave o ispravnosti i bezbednosti vakcina na osnovu njihovog porekla. I u mom najbližem okruženju svi smo izabrali različite vakcine.

Pre pronalaska vakcine 1798., svet je bio opasno mesto za život. Milioni ljudi umirali su svake godine od bolesti koje danas mogu da se spreče. Vakcinacija je bila i još uvek jeste najefektivnija intervencija u javno zdravlje. Samo vakcinacijom protiv boginja spaseno je više od 21 milion života od 2000. godine.

Covid 19 nije novi virus i prethodna istraživanja su pomogli da se do vakcine dođe relativno brzo. To nisu još uvek vakcine za trajno sprečavanje dobijanja virusa ali jesu vakcine koje će pomoći da se njegov potencijal smanji. Njihov sastav je različit ali svima je karakteristika da podstaknu stvaranje belančevina (antigen) virusa.

Mislim da je ovo važan trenutak u kom treba da pokažemo na kojoj strani sveta se nalazimo. Da li smo na strani nauke i progresa ili konzervativizma i teorija zavere? Zadatak nas progresivaca koji smo na svetloj strani sveta, imamo poverenja u nauku i naučnu medicinu, je da ohrabrimo, informišemo i podstaknemo ljude da se prijave i vakcinišu. Takođe naš je zadatak da budno pratimo organizaciju vakcinacije jer vidimo da i u ovih 10 dana sistem nije uspostavljen i da masovnog vakcinisanja za sada još uvek nema.

Zato svi telefone u ruke. informišite se i spremite odgovore na najčešća pitanja. Progresivne i demokratski orijentisane organizacije neka obrišu prašinu sa svojih baza članova. Šaljite ljudima relevantne informacije o važnosti vakcinacije za zaustavljanje SARS-cov-2 virusa. Predupredite strahove informacijama. Budite u svojoj okolini primer koji će ljudima dati snagu da prevaziđu svoje strahove. Samo na taj način možemo doći do potrebnog nivoa imunizacije i konačno slobodnog života bez ograničenja. Mislite o tome.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh