Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Smrt Patrijarha – predstava u kojoj živimo

Kategorija: PR ; Datum: 20. 11. 2020. ; Autor: Miloš Đajić

Smrt patrijarha Irineja za sve vernike i vernice Srpske pravoslavne crkve predstavlja veliki gubitak. Razgovarao sam jutros sa majkom i shvatio da je u valikoj tuzi, da žali, da je uplašena i pita se – ko će sada stati na čelo Crkve?

Sa svoje strane reći ću – Slava patrijarhu!

Ono zbog čega pišem tekst je način na koji je važna vest saopštena građanima i građankama Srbije (od kojih se 85% izjašnjavaju kao pravoslavni vernici).

Taj je način bio posebno uvredljiv…

Jutros, 20. novembra, oko 7.30 na Instagram nalogu “Budućnost Srbije AV” postavljena crno bela fotografija pokojnog Patrijarha Irineja uz prateći tekst “Čast mi je bilo poznavati Vas. Takvi kao vi nikada ne odlaze …” Odatle su svi mediji preuzeli informaciju koju dalje SMEJU da objavljuju.

Mediji

Da se vratimo samo nekoliko sati u nazad. Juče (19.11) posle 15h na portalima mnogih tabloida se pojavila vest da je Patrijarh umro. Mreže su se uspalile. Lešinari iz tabloida su kao i obično potrčali su da to objave. Onda je vest demantovana iz press službe Patrijaršije mada su slike vojnika koji su došli u VMC na Karaburmi govorile da se nešto dešava.

Podsetiću da je uloga medija u društvu je da izveštavaju objektivno i na bazi proverenih činjenica. Njihova osnovna uloga je da budu korektiv politike u ime javnosti/građana/birača. Očigledno je izvor informacije pogrešio i doveo tabloide u nezgodnu situaciju. Oni su se prema tome juče odnosili potpuno bez ikakve odgovornosti za objavljenu informaciju. Kao neki đačići koji su jednim potezom gumice brisali informaciju o smrti patrijarha i nastavljali dalje kao da se ništa nije desilo. Bizarna epizoda ilustruje medijski mrak u kome danas živimo. Pokazalo se opet da neko iz “Medijskog generalštaba” upravlja informacijama koje se saopštavaju građanima. Zar ni jedan portal nije bio siguran u svoj izvor i ostao pri objavljenoj informaciji? Ovo je samo retoričko pitanje. Vest je, naravno, iščezla sa svih portala.

Budućnost Srbije AV

I sada, kao što napisah na twitteru, nisi ni mrtav dok ON ne kaže da si mrtav.

Aleksandar Vučić saopštava vest, anulirajući tako ulogu lekarskog konzilijuma koji je brinuo o pacijentu ali i Sinod SPC koji bi nakon smrti svog poglavara, po prirodi stvari, jedini trebalo da se obrati vernicima i javnosti. Po stoti put AV demonstrira da se u Srbiji o svemu pita jedino ON.

O neukusu, odsustvu orijentacije i elementrne pameti u kojoj se „Budućnost Srbije“ i smrt pojavljuju u istom kontekstu, ne treba ovde trošiti reči. Bruje društvene mreže.

 

 

Ponavlja se

Vest o smrti patrijrhovoj koja se pojavila juče, po svemu sudeći, bila je tačna. Uveren sam da će istraživački mediji uskoro doći do pouzane informacije o vremenu smrti parijarha Irineja.

Nije ovo prvi put da propagandna mašinerija AV čitavu javnost dovodi u zabludu. Setimo se afere helikopter, nabavke respiratora, rezultata izbora, hapšenja Aleksandra Obradovića i mnogih drugih „epizoda“.

Pravo pitanje ostaje – do koje tačke se spustio prag naše osetljivosti i kada ćemo, konačno, biti kadri da stanemo na put lažima?

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Smrt Patrijarha - predstava u kojoj živimo, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Share
Tagovi: , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh