Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Hladni tuš iz Brisela

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 20. 10. 2019. ; Autor: Miloš Đajić

U petak je čitav region dočekao hladni tuš iz Brisela. Evropski Savet koji čine šefovi država i vlada Evropske unije (EU) nije odredio datum za otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Čak nije uspeo ni da usaglasi tekst poruke kojom bi ohrabrili zemlje Zapadnog Balkana za nastavak procesa pridruživanja. Tvrd i nepromenjiv stav Francuske je zaustavio, za sada, evropske snove zemalja Zapadnog Balakana i doneo nove nestabilnosti u čitavom regionu.

Makedonija

Kao neko ko se uvek deklariše kao fanatik evropskih integracija i boreći se snažno za primenu evropski pravila i vrednosti mnogo sam tužan. Podsećam da je Makedonija još od 2005. godin zemlja kandidat. Prošli su, kao mi sada, golgotu sa Gruevskim, izborili se za slobodnije izbore i uspeli da pobede.

Poznajući lično deo tima koji je radio na pripremama za otvaranje pregovora mogu reći da su oni dali sve od sebe da se sve što treba urade. Pokazali su jedan entuzijazam koji nije dugo viđen na ovim prostorima i morali su za to biti nagrađeni. Ne zaboravimo da je Severna Makedonija uradila gotovo sve što se od nje tražilo. Rešili su problem sa Grčkom koji ih je koštao imena zemlje, rešili su probleme i sa Bugarskom, održali izbore, rešili problem sa službenom upotrebom Alabanskog jezika, organizovali Paradu ponosa i unapredili antidiskriminacioni zakonodavni okvir, započeli borbu protiv kriminala i korupcije, krenuli snažno u reforme, rešavali regionalna pitanja… naprosto pokazali koliko žele da što pre krenu u pregovore, nadoknade propušteno i obezbede što skorije članstvo u Evropskoj uniji.

Lično sam se nadao da će otvaranje pregovora pre svega sa Makedonijom dati novi zamajac EU integracijama na ovim prostorima. Gotovo sam bio siguran da bi Vlada Zorana Zaeva brzo otvarala i zatvarala poglavlja i na taj način terala i nas u Srbiji da budemo brži jer podsetiću kod nas je proces EU integracija gotovo i zamro.

Odluka Evropskog saveta

Izveštaji iz Brisela govore da je rasprava trajala skoro 7 sati i da je završena potpunim krahom. Francuska je očigledno “ljuta” na svoje EU partnere i i svoj položaj. Predsednik Makron očigledno nije zadovoljan tretmanom Francuske i njega lično, jer očigledno nije uspeo da pomeri Angelu Merkel sa mesta liderke Evrope i on se nametne sa svojim idejama. Nakupilo se tu dosta toga od ideje o drugačijoj organizaciji Evrope, Brexit-u, do crvenog svetla njegovoj nekadašnjoj ministarki od strane Evropskog parlamenta za članicu Evropske komisije. Sve to nije razlog da se napravi istorijska greška i čitav region gurne u neizvesnost. Odluka nam govori da je Evropski savet izabrao stabilokratiju umesto demokratije i da ne razume ili neće da razume mnoge regionalne procese koji idu u pogrešnom smeru. I sve to se dešava u trenutku kada nestabilna američka politika šalje “buldožera” Ričarda Grenela da ovde “posreduje”.

Progresivne stranke

Pred nama je nekih 9 meseci do najavljenog skupa Zapadni Balkan – Evropska unija koji treba da se održi u Zagrebu tokom Hrvatskog predsedavanja EU u maju 2020. U aprilu ove godine zajedno sa nekoliko prijatelja iz regiona, pokušao sam da iniciram zajedničku deklaraciju Socijaldemokratskih stranaka iz svih zemalja regiona pre onog Berlinskog sastanka koji je kao što znamo završio fijaskom. Mi socijaldemokrate moramo pokazati da osim predstavnika vlasti postoje i alternativne grupe koje na drugačiji način sagledavaju našu političku realnost i bore se za evropske vrednosti koje je stabilokratija ukinula. Problem je naravno u tome što je svima preči nacionalni nivo i njihova vlast ,nego tema regionalnog povezivanja pa i tema priključenja, jer se ona za vreme ni jednog od aktuelnih predstavnika država neće desiti.

Zato predlažem da se do zagrebačkog sastanka napravi jedna platforma koja će se uz pomoć predstavnika PES predstaviti kao alternativa trenutnim vladama i politikama koje očigledno odgovaraju delu vlada zemalja Evropske unije. Taj susret treba iskoristiti za novi zamajac EU itegracijama za čitav region. Biće jako teško snalaziti se u celom tom procesu ali kako bi rekao moj drug Kruno “Politika je igra interesa” . Pasivnost ne sme da bude naša odlika. Politika je takođe traženje odgovora i organizovanje pritiska kojim ćemo osigurati evropsku budućnost za naše zemlje. Treba nam takva politika i jasna politička agenda. I kao što reče Cipras

“Nekada su evropske vrednosti jače na Balkanu nego u Briselu. Našem narodu dugujemo da nastavimo da se borimo za budućnost i jedinstvo Evrope”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh