Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Xperia opet pomera granice

Kategorija: Lično ; Datum: 15. 09. 2019. ; Autor: Miloš Đajić

Septembar je mesec kada se na IFA sajmu u Berlinu predstavljaju noviteti u potrošačkoj elektronici kako to sručnim jezikom vole da kažu. Podsetiću da se u februaru/martu svake godine održava najveći događaj industrije mobilnih telefona MWC Barcelona (bivši Mobile World Congress). Između ova dva globalna događaja traje trka u novitetima izmđeu različiti proizvođača.

Xperia 5

Sony je nastavio da razvija svoju „flagship“ seriju i predstavio Xperia 5. Flagship u ovom smislu označava nešto najbolje što kompanija može da ponudi korisnicima. Ovaj pametni telefon predstavlja kompaktniju verziju Xperia 1 koja je zimus predstavljena.

Kako je na predstavljanju Xperia 5 rekao Mitsuya Kishida, predsednik Sony Mobile Communications “U Xperiu 5 smo ugradili sve ono što se našim korisnicima najviše svidelo u modelu Xperia 1. Sve to smo spakovali u manje kućište uz nadgradnju već prisutne SONY tehnologije”. Voleo bih da sam bio na predstavljanju i držao telefon u ruci, jer bi tako i ovaj blog bio mnogo autentičniji.

Xperia 5 Sony photo

Kamera

Prateći me znate koliko volim SONY Xperia upravo zbog fotografija koje ovi uređaji prave. Poboljšavajući već postojuću SONY tehnologiju, kamera na Xperia 5 postaje kamera u pravom smislu te reči. Snabdevena je procesorom BIONZ X i naprednom kamerom s tri objektiva 12MP senzorima, eye AF tehnologijom i steadyshot stabilizacijom slike. Objektivi su 16 mm za super širokougaono snimanje, svestrani 26 mm objektiv i 52 mm objektiv za portrete. Znam da nama koji se amaterski bavimo fotografijom svi ovi podaci ne znače mnogo ali verujte svi koji su imali prilike da fotografišu sa Xperia 5 veoma hvale sve ove mogućnosti.

Ono što je često bila mana mobilnih telefona to je fotografisanje po slabom osvetljenju SONY je rešio već pomenutim F1.6 objektivom, velikom 1.4μm veličinom piksela i Dual Photo Diode senzorom za slike tako da Xperia 5 proizvodi divne i oštre slike i u slabom osvjetljenju. Danas nema dobrog aparata bez veštačke inteligencije (AI) tako da Xperia 5 nudi “savetnika” koji korisnicima pomaže i opominje na sve fotografske izazove. Mnogo puta se i meni desilo da u fotografiji uhvatim prst ispred objektiva ili lice sa zatvorenim očima. Ovaj savetnik nam osigurava da uvek napravimo savršenu fotografiju.

Video

S obzirom na to da video postaje najvažniji sadržaj za deljenje na mrežama kod Xperia 5 nalazimo unapređenu mobilnu kinematografiju. Cinema Pro app je ponovo unapređena. Sa Xperia 5 možete skraćivati video klipove, spajati ih zajedno uz unaoređeno snimanje u pokretu.

TV u džepu

Xperia 5 ima 6.1 inčni ekran sa 21:9 kinematografskom veličinom slike. Pokreće ga SONY – eva nagrađivana BRAVIA TV tehnologija sa više kontrasta, boje i jasnoće.  S obzirom na to da mobilni sve češće koristimo i kao TV ovaj model daje to iskustvo gledanja fantastične slike na malom uređaju. Kvalitet zvuka je za SONY uvek bio nešto veoma važno tako da Xperia 5 ima Dolby Atmos Sony Pictures Entertainment.

Zaključak

Na tržištu se pojavio unapređeni model pametnog telefona za koji twek očekujemo reakcije ljubitelja SONY tehnologije. Ono što na prvi pogled veoma privlači su mogućnosti za dobijanje još kvalitetnijih fotografija kao i produkcija samostalnih video klipova. Radovao bih se prilici da vam iz prve ruke dočaram sve mogućnosti koje Xperia 5 poseduje.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh