Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Najlepše sa Skopelosa

Kategorija: Lično ; Datum: 06. 08. 2019. ; Autor: Miloš Đajić

Skopelos  je i dalje božanstven. Spada u najzelenija ostrva u Grčkoj, sa gustim borovim šumama koje se spuštaju do same obale, vinogradima, maslinjacima i prelepim zeleno plavim morem. Ovo leto donelo nam je pro prvi put ponavljanje morske destinacije, što nam se nije desilo u poslednjih 15 godina. Čitajući šta sam pre četiri godine napisao o boravku na Skopelosu nije ni čudo što smo za ponavljanje destinacije izabrali baš ovo ostrvo. Sve je i dalje lepo, zeleno i mirišljavo.

Uvala kod Adrine

Roditeljske lekcije

Ove godine smo kasno započeli planiranje letovanja. Čekali smo stariju princezu M. da se odluči hoće li, gde i kada ići sama na more da bismo mi mogli da planiramo naš odmor. U tom vežbanju strpljenja desilo se da smo dočekali jun i da nismo ništa još uvek rezervisali. To je za nas sve do ove godine bilo nezamislivo. O tome kako se današnje tinejdžerke dogovaraju za more u nekom drugom postu ili u komentarima. Ono što smo naučili je da sledeće godine prvo mi rezervišemo mesto i vreme, a onda u skladu sa tim deca neka se uklapaju. Da li će tako biti videćemo sledeće godine.

Markinitsa – pogled na Volos

Markiniza

Put do Skopelosa je odlično opisan u prethodnom postu i tu se ništa nije promenilo. Ono što je novo je da se sada lakše kupuju karte za trajekt preko interneta. Tu moram da vam dam jedan savet pogotovo ako gledate jeftinije varijante sa kompanijom ANES. Za dolazak na Skopelos možete da izaberete i iskrcavanje u samom gradu Skopelosu ali za odlazak obavezno birajte polazak iz Glose. Ukoliko idete nazad iz grada Skopelosa ka Volosu onda vas čeka šestosatno putovanje preko Alonisosa, Skiatosa do Volosa. Jeste da možete da se odmorite ali ako planirate da posle vozite do nekog grada u Srbiji onda je važno da krenete što ranije.

Čarobni platani

Ono što je primetno je da je sve veći broj turista koji dolaze na Skopelos preko aerodroma na Skiatosu.

Markinitsa – glavna džada

Ako već idete na Skopelos kolima, iskoristite priliku i spavajte bar jednu noć u Markinitsi. Markinitsa je malo slatko selo na Pelionu na oko 10 minuta vožnje kolima od Volosa. Kada iz luke pogledate ka planini videćete prelepe male kamene kućice razbacane po strmoj kosini planine. Fotografije koje dokumentuju da je tu zimi često sneg pokazuju svu raskoš ovog podneblja.

Pratilac broda

Mi smo ponovo spavali u hotelu Adam. Hotel Adam je prepun zanimljivih detalja, slika, lampi, ogledala. Pogled sa terase hotela na Volos je perfektan. Selo Markinitsa sa svim tim kamenim kućicama, mnogo vode koja huči, velilčanstvenim platanima na glavnom trgu, divnim zantaskim proizvodima je potpuno nezaboravno.

Hotel Adam

Skopelos

Ovaj tekst osim novoistraženih plaža i produbljenih utisaka ne donosi mnogo toga novog. Moram priznati da je sve bilo nekako drugačije i pre svega mirnije. Znali smo Skopelos, tako da nismo svakodnevno jurcali u obilaske i nova otkrivanja. Decojke su porasle i sada su i njihovi prioriteti bili drugačiji.

Cvetovi tikvica

Što se turizma tiče osim nekoliko novih plažnih barova i setova suncobrana i ležaljki na do tada divljim plažama, za ove četiri godine nema mnogo noviteta. Sam grad Skopelos je i dalje presladak. Smešten je na dva brdašca iznad luke. Njegove bele kuće sa crvenim crepovima izgledaju veoma koloritno i često su moriv za različite suvenire i razglednice.

Pogled na grad iz marine

Na kraju luke počinju stepenice koje vode ka prepoznatljivoj beloj crkvici Device Marije. Kada nastavite tim stepenicama dolazite do tvrđave na čijem vrhu se nalazi bašta kafića sa prelepim pogledom. Odatle može da krene vaše spuštanje uskim uličicama popločanim kamenom nazad ka luci.

Skopelos grad

Skopelos i dalje miriše na jasmin, a njegova sačuvana arhitektura često ostavlja bez daha. Duž cele luke načičkani su različiti restorani, taverne, poslastičarnice, barovi itd.

Jasmin

Otkrili smo novu ribarnicu i pekaru. Pekara (poslastičarnica) Kyxlion je fantastična. Sadrži ponudu koje se mnogo veći gradovi ne bi postideli. Ribarnica se pokazala kao bolji izbor za snabdevanje u odnosu na nestalan ulov ribara u luci. Kod gradske plaže se nalazi i teren za odbojku na pesku pa ako želite ovde se svako popodne skupljaju igrači i igračice lokalnog tima i uživaju u servisima, smečevima i kuvanjima.

Svitanje iznad grada

Adrina

Plaža Adrina pored Panormasa je jedno od većih i lepših iznenađenja. Adrina je inače apartmantski kompleks sa svojom šljunkovitom plažom. U zaleđu plaže se nalazi bazen i dobar plažni rastoran. Za goste naselja postoji veliki broj dodatnih aktivnosti: daska za veslanje, kajak, scuba diving, igralište… Plaža je mirna i tiha. Ako želite da se osamite, slušate zrikavce i čitate knjigu ovo je pravo mesto za vas.

Tiha Adrina

Kada dolazite iz pravca Panormosa prvo naiđete na restoran Magerako koji je odmah ispod puta. Tu takođe možete uživati u stalnom hladu prekrasnih mediteranskih borova. To je recimo deo Skopelosa koji me odmah asocira na Cavtat i Jadransko more. Sam restoran je sa divnim pogledom na zaliv. Hrana je solidan pokušaj da se standardna ostrvska jela kulinarski i dizajnerski osavremene.

Stafilos plaža

Ko voli stene ovo je pravo mesto za njega. Osim stena odmah ispod restorana u okolini imate nekoliko divljih uvalica koje ostavljaju utisak netaknute prirode. Ako je kapija Adrine kojim slučajem zatvorena, sa ove plaže možete obalom da stignete do Adrine.

Žuto plavo

Velanio

Velanio je plaža iza Stafylos plaže na samom jugu ostrva. Nekada je bila divlja plaža, a sada je uređena sa novim plažnim barom i setovima suncobrana i ležaljki. Karakteristika za ovu plažu je da su na njoj česti veliki talasi, jer je to deo ostrva koji je okrenut ka Alonisosu i otvorenom moru.

da se zamislimo

Kada su talasi veliki znaju da donesu i alge ali vredni ljudi koji održavaju plažu to čiste. Na samoj plaži postoje dve velike stene koje izgledaju kao neka prirodna vrata. Iza njih je nudistički deo tako da ako ste ljubitelji naturizma ovo je pravo mesto za vas. Ukoliko su na plaži talasi možete se vratiti na Stafylos plažu koja spada u najmirnije uvale na ostrvu

Crkvica u kompleksu Adrina

Tri drveta

Na samom ulazu u Agnodas iz pravca Stafilosa postoji put koji ide uz obalu. Tim putem stižete do rta Amarandos i zanimljive stenovite plaže. Najlepše su u kasno poslepodne kada možete sačekati zalazak sunca. Karakterstična tri drveta u zalazak daju super kompoziciju.

Limonari

Ostale plaže

Osim ovih plaža najviše smo uživali na Limonari plaži. Restoran iza Limonari plaže je za svaku pohvalu. Nije mnogo skup, a ima vrlo, vrlo raznovrsnu kuhinju. Tu smo naučili za još jednu divnu slatu u Grčkoj po imenu Dakos. Ona se sastoji od sitno seckanog paradaiza koji stoji na parčetu tvrdog crnog hleba. Pored paradaiza tu je i kapri kao i narendana feta preko.

Dakos

Morali smo na Milii da sačekamo bar jedan zalazak sunca iznad Skiatosa. To je plaža sa možda najlepšim zalaskom. Kastani, Stafylos, Glysteri su plaže koje smo još posećivali….

Zalazak na Milia plaži

Zaključak

Ovoga leta smo imali drugačiji odmor u divnom apartmanu na super mestu, sa kog pogled ide daleko na pučinu. Šta drugo poželeti za jedan kvalitetan odmor. Moram da pohvalim šuraka Uglješu koji je maksimalno usavršio svoje kulinarske veštine i naprosto učinio da nam hrana koju je spremao bude jedan od najsnažnijih utisaka sa letovanja.

Uglješin rižoto

Pripremao nam je brodete, rižota, buzare, ribe na žaru, hobotnice, lignje, punjene cvetove tikvica, škampe… To je bio i razlog za više druženja sa velikom ekipom koja se u isto vreme našla na ostrvu, a manje lunjanja.

Uglješina buzara

Moram reći da je prebrzo prošlo deset dana. Ne znam da li ćemo se vraćati na Skopelos još koji put ali verujem da ako to odlučimo sledeći put ćemo uključiti otkrivanje crkvica i manastria kojih kažu da na ostrvu ima oko 350, gusarskih grobova/stećaka na  lokalitetu Sandoukije, …

Skopelos u svitanje

Nadam se da sam vas još jednom inspirisao da vaša sledeća destinacija bude upravo Skopelos.

P.S. Mala molba za kraj pomozite i sebi i meni (vi ćete uštedeti 10 odsto prilikom sledeće rezervacije) i koristite sledeći link pri rezervaciji preko Bookinga vaše sledeće destinacije za putovanje. Hvala unapred 🙂

P.P.S. Sve fotografije su snimljene sa Xperia XZ2

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Share
Tagovi: , , , , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh