Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

2018. – godina u galopu

Kategorija: Lično ; Datum: 03. 01. 2019. ; Autor: Miloš Đajić

Već danima razmišljam o ovom postu i godišnjem tradicionalnom podvlačenju crte. Pokušavam da se prisetim svih važnih trenutaka i stvari koje su mi se desile u 2018. godini i koje bi vredelo da ostanu zabeležene. Ponovo sam u nekom trenutku tokom godine prestao da vodim dnevnik aktivnosti, tako da je moguće da ću određene stvari zaboraviti da pomenem, pa molim sve koji ovaj post budu čitali da me na njih podsete.

Participativno planiranje sa Ulof Palme centrom

U 2018. godinu sam ušao sa idejom “ajde da i ovu godinu nekako preguramo” jer kampanja za beogradske izbore nije obećavala željenu promenu, a ni drugi društveni procesi nisu bili ništa bolji. Ubistvo Olivera Ivanovića je pokazalo da ni ova vlast neće prezati od političkih ubistava. Malo svetlašce u vidu protesta se pojavilo na kraju 2018. godine.

Tokom pisanja ovog teksta shvatio sam da su mi 2018. godinu obeležili ljudi.

 

Regionalni panel o političkoj online komunikaciji na DIGITAL 2018

Ovo je bila jedna jako dinamična godina kako emotivno tako i fizički. Valjalo je sve stići i postići, ostati zdrave pameti i prevladati sve manipulacije, lažne vesti i svakodnevno nasilje. Imala je i mnogo divnih trenutaka, ali i padova i naučenih lekcija koje ću pamtiti. Obeležili su je zanimljiva putovanja, novi treninzi i programi, dosta učenja, raznovrsne boje, prve Tamarine utakmice, izazovi roditeljstva i puberteta, nova poznanstva, pregršt dobrih ljudi, inspirativna povezivanja, pozitivna energija i nasmejani dani. I ovoj godini svakodnevna borba za slobodu bila je jedina konstanta. Posle mnogo godina CMV tim je napustila draga Marija kojoj dugujemo mnogo togo čemu nas je naučila i radujemo se njenim novim profesionalnim i ličnim uspesima. Moram proznati da je njen odlazak obeležio drugu polovinu godine, jer sam većinu njenog posla ja preuzeo.

sa sinom Jojkićem

Na početku hvala Ani i decojkama što su me trpele, hvala ZokiIgoru, Bibi, Everoldu, Ivani, Evi, Mii … na prenesenom znanju, hvala ostatku CMV ekipe (Igoru i Tamari) na pomoći i podršci, hvala Vijestima i Danasu na objavljenim tekstovima, hvala Nenadu, Ani R. i Ani K. na prilici da radim za NDI, hvala BFPE i CPŽ na podršci oko Akademije ženskog liderstva, hvala Tanji Topić i FES BiH na prilici da nastavimo saradnju, hvala CEE Gender Network na saradnji, poveyivanju i poverenju, hvala FLI, Progres i SDP CG na čvršćem povezivanju i uspešnom socijaldemokratskom odgovoru, hvala Robertson School of English na podršci, hvala Zoranu Lutovcu na ukazanom poverenju, hvala Milici na prilici da prisustvujem Direct Media Academy, hvala Gi GroupFMSUlof Palme međunarodnom centruLaburističkoj stranciFES-u, UN women Srbija, Mreži SOS Vojvodina, NDI … na prilikama da se usavršavam i nesebično delim znanje, hvala SONY Srbija na mogućnosti da ulepšavam drugima dane i hvala mom dragom kumu na pomoći i podršci.

Tekst o EU izborima za Danas

U ovoj godini nastavili su se ozbiljni izazovi roditeljstva. Kako pružiti podršku, a ne sputavati, a opet konstantno vaspitavati i promovisati važne životne vrednosti, komunicirati, a ne svađati se … to su bila ta svakodnevna izazovna pitanja. Princeza M. je imala svoju borbu sa novom školom, okruženjem, navikama, profesorima… Prevladala je strah od konja i počela da jaše, nastavila da ide na ples… Princeza T. je počela da se takmiči, padala sa konja ali i ustajala nastavljajući još upornije skupljajući medalje. Na neke poduhvate sam stavio tačku, dok sam druge pokretao jer ko stoji u mestu nazaduje. Sve u svemu najvažnije je da smo bili zdravi. Bilo je u 2018. mnogo radosnih trenutaka koji su ulivali optimizam i veru u ljude i to da se stvari u Srbiji ali i regionu mogu menjati. 

#serresche

Neki podaci

Kao što rekoh već sam posle par nedelja sam, zbog velikog broja obaveza, zapustio vođenje dnevnog kalendara koji mi je omogućavao da se na kraju svake godine prisetim stvari koje su se tokom čitave godine događale. Dosta sam km prešao, negde oko 35.000 što je manje od dosadašnjeg godišnjeg proseka, ali sam zato više putovao avionom.


Meni lično veoma važna su bila putovanja u Skadar, Sarajevo, Skoplje, Budvu, Herceg Novi, Korčulu i na Sardiniju.

Mentorska šetnja Subotica

Posetio sam neke stare i neke nove gradove (Novi Sad, Briancon, Banja Luku, Mostar, Paraćin, Zrenjanin, Rumu, Veronu, Mokrin, Divčibare, Šimanovce, Herceg Novi, Suboticu, Sienu, Budvu, Feraru, Bečiće, Sardiniu, Lipice, Segedin, Žabljak, Kotor, Volteru, Korčulu, Sarajevo, Vršac, Tuzlu, …). Zbog prestanka vođenja evidencije nemam ni okvirno pojma koliko je bilo sastanaka, treninga, konferencija…

UNDP seminar sa Zokom

Uspesi

Tri stvari su koje ću pamtiti u godini za nama:  zajednički Socijaldemokratski odgovor, obrazovni program Socijaldemokratija i ljudska prava i UN Women COMBI seminar.

Pored toga izdvojio bih dva treninga, u Albaniji i Crnoj Gori, koja sam po prvi put održao na engleskom što mi je dalo dodatno samopouzdanje kao i završen ToT program Gi Groupe. Naravno tu su bili i izuzetno važan rad na pisanju CEDAW i GREVIO izveštaja iz senke kao i poziv da ponovo govorim na Korčulanskoj školi, prva poseta Albaniji, ponovni rad sa Panelom mladih Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, rad u okviru Zelene stolice, ponovno uključivanje u rad Zelene poslaničke grupe, blogovanje sa SparkMe konferencije, seminar sa Krunom  na Političkoj Akademiji  Foruma lijeve inicijative, rad na osnaživanju Akademije ženskog liderstva i jedan dobijeni projekat…

Politička akademija sa Krunom

Bilo je mnogo dana u kojima sam ostvarivao važne male dnevne pobede i u kojima sam uživao. Nastavio sam da razvijam programe mentorstva tragajući za njihovim unapređenjem i primenom u političkom obrazovanju. Promenio sam ugao i širinu pogleda na svet oko sebe pod uticajem mnogobrojnih zanimljivih predavanja i treninga, a naročito iz iskustva u pripremi programa Socijaldemokratija i ljudska prava, kratkim konsultacijama sa Aleksandrom Petrovski, newsletter – ima Marka Rakara  i predavanjima na Spark me konferencije.  Postigao sam i svoj prvi milion, jer su u 2018. godine moje fotografije na google bile pregledane preko milion puta.

Cela prethodna godina me je dodatno motivisala da nastavim na ličnom usavršavanju, aktivizmu i borbi za slobodu i društveno korisne stvari. Protesti #1od5miliona i #PravdaZaDavida vraćaju veru u ljude i njihov aktivizam, hrabrost i dobrotu.

sa kumom Prajda 2018.

Ova godina je za CMV bila bolja od prethodnih. Osvežili smo pool trenera i trenerica i napravili nove programe i razvijali mreže. Rad u okviru Zelene poslaničke grupe je bio intezivan u drugoj polovini godine. Na Instagramu su moje fotke bile izabrane nekoliko puta kao najbolje fotke dana ili nedelje od strane @dnevnadozabeograda @ig_nbg @Galerijazemuna @Ig_belgrade  @runbgd @ig_zemun @in_belgrade @palmonabayandspa @beograd_koji_volim @belgrade_in @belgrade_at_night @gradskakafana_stefan @artphoto_bg @ig.serbia @slike_srbije_i_balkana @bestofbelgrade @poshbelgrade. Pokrenuo sam Dani u koloru  instagram profil. Nastavio sam saradnju sa SONY Srbija što me dodatno svakodnevno veseli.

Balša i Maja

Neuspesi

U 2018. godini najveći neuspeh i razočarenje je bila neuspešna priprema TEDx Novi Sad govora. Na kraju se i upalni proces na osmici (zub) urotio protiv mene tako da u jednom sebi zadatom cilju nisam uspeo. I ako ničim nisam doprineo teško mi je palo gubljenje prilike za nastavak učešća u programu Coca Cola #Podrskamladima. Neuspeh predstavlja i nekoliko odbijenih projekata, što CMV čini i dalje ranjivim i nestabilnim. Urušavanje sistema političkog obrazovanja svakim danom pokazuje koliko takvi programi nedostaju našem društvu, a pre svega mladima. Pišući praktičnu politiku “za društvo okrenuto deci”  uverio sam se u porazne podatke o odlascima ljudi iz Srbije. Nama se kao društvu veoma istanjio ljudski potencijal, a vlast se ponaša kao da je to uopšte ne brine.

sa @peckopivo na Forumu menadžera

Očekivanja u 2019. – oj

Pripremajući TEDx mnogo sam naučio o sebi i ovom specifičnom procesu pripreme govora. Bez obzira na neuspeh neću se smiriti dok ne održim bar jedan TEDx govor.

Drugi cilj je vezan za političku situaciju i borbu za slobodu. Ove godine ću odvojiti više vremena za tu vrstu angažmana pre svega kroz rad u Demokratskoj stranci.

Korčula School

Da bih sve zadatke uspešno izvršio mora postojati stabilnost u CMV i to je jedan od mojih stalnih svakodnevnih zadataka koji spadaju pod treći cilj. Biće nam potrebni novi ljudi, kao i nova savezništva i povezivanja, jasnije profilisanje i usmerenje i iskreno ću raditi na tome.

Na porodičnom planu čekaju nas čari dva različita puberteta. Svi zadaci u 2019. ne smeju ni jednog trenutka poremetiti balans i praćenje razvoja i odrastanja princeza. Tamaru čeka druga takmičarska sezona u preskakanju prepona. Radujem se i novim zajedničkim putovanjima, a kada smo već kod putovanja iskoristite mogućnost da i meni i sebi (ušteda 10%) pomognete i ubuduće rezervišete svoje destinacije preko bookinga putem ovog linka.

Cirkularna ekonomija sa Tanjom, Darijom, Val i Marijom

Četvrti cilj je da ponovo budem zvanični bloger na Spark Me konferenciji i da iskoristim sve prilike za usavršavanje i učenje, praćenje trendova koji kreiraju majstori komunikacije.

Želim da i u 2019. godini budem proaktivan i potrudiću se da na svaki način okupljam i povezujem ljude. Glavni zadatak je kako povezati rascepkanu levicu u jedan zajednički solidarni front. Zadatak da pišem bar jednom nedeljno blog je postao konstanta kao i unapređenje istog. Idu Evropski izbori i voleo bih da mi se pruži prilika da u njima na neki način učestvujem, a i dalje bih voleo da stvorim priliku da radim na nekim izborima sa Tomom i Krunom.

Želim da vam 2019. godina bude godina drenovskog zdravlja, hrabrosti, slobode, dobrih odluka, vedrog neba, ličnog razvoja, malih ali važnih pobeda, kreativnih ideja, uspešnog kuvanja, inspirativnih kolača, izazovnih projekata, povezivanja, solidarnosti, borbe, ravnopravnosti, raznobojnih dana, ljubavi i osmeha.. Da svaki novi dan u 2019. – oj topite lagano kao najfiniju kockicu čokolade.

#kujemoplanove za SD odgovor komunikacijsku strategiju

Hvala vam svima na svemu što ste učinili da mi 2018. godina bude uspešna, borbena, zanimljiva i ostane u prijatnom sećanju.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi:

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh