Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Kako se prave lažne vesti?

Kategorija: PR ; Datum: 17. 09. 2018. ; Autor: Miloš Đajić

Juče (nedelja 16.9) je održana beogradska Parada ponosa. Ono što ju je obleležilo je da je prvi put broj policajaca bio manji od broja učesnika i učesnica,  što se može smatrati uspehom. Saobraćaj u gradu je bio zatvoren možda sat vremena. Kao i u prethodnih nekoliko godina nije bilo incidenata.

Na žalost na društvenim mrežama smo mogli da prisustvujemo velikim izlivima mržnje, netrpeljivosti i netolerancije, koja nije bila prisutna prethodnih godina, što pokazuje da smo i dalje godinama daleko od tolerantnog društva koje poštuje svaku različitost.

Ono što me je podstaklo da napišem ovaj teskst je pripremljenost botova za plasiranje lažnih vesti. Jedan od primera je kanonada uvreda i različitih komentara (pogledajte) od kojih bi se većina mogla nazvati trolovanjem, nakon objave fotografije sa Parade na twittter profilu Balše Božovića. Moj je utisak da je većina komentatora imala broj 1244 nazivu svog profila. Podsećam 1244 je broj UN rezolucije o Kosovu.

Osim uobičajenog vređanja od strane tradicionalista, kao i korišćenjem čestih “ALI”  fraza npr. “sve razumem i ja ih podržavam ali ne moraju…. ” pojavilo se i plasiranje lažnih vesti. Korišćenjem fotografije sa Atinskog prajda 2018.
pokušano je da se utiče na emocije pokretanjem teme o ugroženosti srpstva i pojačavanje stereotipa kojima je naše društvo preplavljeno.

Druga tema koja je preuzeta od ekstremne desnice i protivnika zaštite skesualnih manjina je dodavanje slova “P” na LGBT skraćenicu koja se prevodi kao pedofilija. Godinama, od strane tabloida, pripremano javno mnenje lako prihvata ovu laž koja se tendenciozno plasira na mrežama.

Lažne vesti

E sada kada je tema lažnih vesti u pitanju pokušaju njihovih plasiranja na Internetu su svakodenvni. Ono što lažnoj vesti daje potencijal je da sada ove komentare i lažne primere, kao dokaz i argument u nekoj diskusiji, preuzme neko ko učestvuje u javnoj sferi. Ljudi koji to gledaju čitaju naprosto počinju da veruju u serviranu priču i na taj način ona postaje nešto što je “zvanična istina”.

Zbog toga uvek, ali uvek proverite vest iz nekog drugog izvora pre nego je prenesete dalje. To je jedina odbrana od zagađivanja javnog prostora lažnim vestima.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh