Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Kad grad zaboravi građanke i građane

Kategorija: PR ; Datum: 12. 09. 2018. ; Autor: Miloš Đajić

Za vikend (nedelja 9.9.2018.) u Beogradu je održana već tradicionalna We fly. BGD trka u organizaciji NIKE running kluba Beograd. Trka je bila fantastična, lepo vreme, mnogo takmičara i takmičarki i idealni uslovi. Po medijskim izveštajima bilo oko 15K trkača, koji su istrčali stazu dužine 10 km, a cilj je prošlo njih 7447. Ova trka je na neki način posebna zato što svi učesnici trče u brendiranim NIKE majicama i to stvarno prelepo izgleda.

Znate svi da sam se godinama bavio odnosima sa javnošću lokalnih samouprava i građana kroz program “PRibližimo opštinu građanima”. Uočih da su mnogi koraci u procesu informisanja građana loše urađeni pa želim da ukažem na njih da bise ubuduće popravili.

Saobraćaj

Da bi mogli da prime tolike ljude kao i obično bio je izgrađen NIKE grad. On je bio postavljen na platou kod Parka prijateljstva. Tu su bili i start i cilj trke. Inače trka je išla kružno od Bulevara Nikole Tesle, preko Brankovog mosta, Terazija, Slavije, Nemanjnine i nazad na Brankov Most pa onda Bulevarom Mihaila Pupina, ulicom Trešnjinog Cveta i nazad do NIKE grada. Bulevar Nikole Tesle je bio zatvoren za saobraćaj gotovo 24h pre početka trke da bi se sve pripreme na miru privele kraju. Na dan trke već od 16:00h saobraćaj je iz ulica na trasi trke preusmeravan na alternativne pravce. Mediji kažu da je čak 50 linija gradskog saobraćaja bilo izmenjeno. Sve to je izazvalo značajan kolaps u čitavom širem centru grada kao i obično kada se ovakvi događaji organizuju. Mnogobrojni građani su sate proveli pokušavajući da se izvuku iz gužve i nekako stignu na željenu lokaciju.

Komunikacija

Ne znam da li se grad Beograd uključio u komunikaciju ovog lepog i važnog sportskog događaja. Ono što znam i što se “videlo iz aviona” je da su mediji zbog “istorijskog vikenda” potpuno zaboravili da obaveste građane Beograda o izmenama u saboraćaju, trasi trke, u koje vreme počinje i šta građani treba da preduzmu da bi olakašali sebi kretanje kroz grad. Da se razumemo ja ne kažem da nije bilo informacija o samoj trci, već kažem da nije bilo potrebne informativne kampanje koja bi uspela da dopre do velikog broja ljudi i predupredi probeleme koji su nastali. Ne treba zaboraviti da je u petak i u subotu grad takođe bio zatvoren zbog promocije nove klase oficira Vojske Srbije.

Posledice

Rukovodstvo Grada je pokazalo da je izgubilo osećaj za važnost informisanja u lokalnoj zajednici. Nema više gradske TV, jer Studio B to odavno nije, niti radio stanica koji bi na vreme servisno obaveštavale građane. Organizator je verujem sve uradio da na vreme pošalje sva obaveštenja ali on ne može da bude portparol gradskih službi i preduzeća.  Što se medija tiče očigledno je da im je neko rekao da je za vikend prioritet “istorijska poseta” i oni su rutinski većinom samo to i (od)radili. Drugi događaji im nisu bili bitni i to mora da se promeni. Prilika je već sledeći vikend kada se u Beogradu održava “Reci DA” Parada ponosa.

Zato smatram da je ostaviti dvomilionski grad bez dovoljno informacija o trci koja izmeni skoro 50% centralnih gradskih linija i zatvori čitav deo Novog Beograda potpuno neodgovorno!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Kad grad zaboravi građanke i građane, 8.0 out of 10 based on 1 rating
Share
Tagovi: , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh