Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

5 tema koje su političarke mogle da nauče na Spark.Me – Liderstvo

Kategorija: Politička komunikacija ; Datum: 12. 06. 2018. ; Autor: Miloš Đajić

Spark.me konferencija je ove godine bila posebno interesantna za mene, jer osim Neila Harbissona koji je povezao boju i zvuk, maestro Itay Talgam, izuzetan dirigent, je povezao dirigovanje i liderstvo. Njegovo predavanje sam posmatrao iz nekoliko uglova – kao nekadašnji muzičar u orkestru, kao predavač orkestarskih deonica na Fakultetu i kao neko ko neformalno podučava liderstvu. Iako sam kao član orkestra prisustvovao sličnom predavanju kada smo preko Akademije, pre skoro deceniju, učestvovali u predavanju za menadžment Carlsberga, ovo predavanje je na mene ostavilo vrlo snažan utisak.

Maestro Itay Talgam je na zatvaranju Spark.me konferencije održao predavanje “Lead like a great (ignorant) #Maestro” koje je završeno stand up ovacijama što se retko dešava na konferencijama ovog tipa. Njegovo predavanje je bilo u stvari jedan fin kontinuirani dijalog sa publikom, a Spark.me publika je specijalna, radoznala, mlada i otvorena. I sam je neformalno priznao da je publika bila ta koja je učinila ovo predavanje nezaboravnim. Jedna od ključnih rečenica je bila

“Dijalog je veličanstven ali za dijalog je neophodan uspostavljen odnos.”

Itay Talgam je poznati dirigent, koji je radio sa mnogim velikim i poznatim orkestrima. Nakon svog TEDeX predavanja, okrenuo se “dirigovanju ljudima” i kreiranju harmonije u međuljudskim poslovnim odnosima. Predaje liderstvo za kompanije, univerzitete i nevladine organizacije. Svoje predavanje je započeo pojašnjenjem da “Dirgent na hebrejskom znači pobednik”. Zatim je govorio o harmoniji i njenom značaju kako u životu tako i na poslu. Harmoniju nije lako postići čak i u malim organizacijama kakva je porodica. Što je organizacija veća to su i izazovi uspostavljanja harmonije veći. Zatim je na licu mesta pokazao kao da dođemo do harmonije u nastupu.

Govoreći o svom iskustvu u radu sa različitim orkestrima, objasnio je da je orkestar je veoma transparentna organizacija u kojoj vrlo lako uočimo ko je pogrešio i svirao pogrešne note. Zbog toga je neophodno da u naše organizacije uvedemo mnogo više transparetnosti tog tipa. Kroz primer sa bečkog novogodišnjeg koncerta i čuvenog Radecki marša, kada se svake godine i publika uključi u izvođenje pljeskajući, dao je divno objašnjenje kako publika time želi da pređe liniju koju stvara bina, liniju između izvođača i publike, i da i ona postane deo izvođenja. Uputio nam je važnu poruku: “Gledajte da vas vaši korisnici podržavaju kao publika orkestar na bečkom novogodišnjem koncertu”.

Važan segment u razumevanju rada dirigenta je interpretacija dela. Ispričao je priču o tome da i on kao i verovatno svako od nas pravi spisak kada ide u prodavnicu. Njemu je supruga napisala da kupi jogurt. Kada je došao do vitrine sa jogurtima nije znao koji od silnih vrsta da kupi. Morao je da pozove ženu da mu ona interpretira koji je jogurt mislila da joj kupi. Poentirao je sa tim da naš biznis plan (simfonija) zahteva mnogo interpretacija i da je neophodno da stvari pojašnjavamo.

Imao je čitav deo predavanja o osmehu i tu me je kupio. Znate koliko ja volim dobru i nasmejanu atmosferu. Rekao je da je osmeh način da damo nešto svetu koji nas okružuje. Pitao nas je “kako da predvodimo ljude ako ne pokrenemo radost u njima?” Govorio je da “Lideri imaju zadatak da vode ljude a ne da im oduzimaju osmeh, slobodu i kreativnost”. Morate čak više nego ranije da gradite zajedničku poslovnu kulturu koja će emancipovati ljude i podstaći ih na saradnju. Sve to nas vraća korenima pravih dobrih odnosa među ljudima koji rade zajedno.

Entuzijazam koji je prenosio je bio zarazan. Verujem da je mnoge podstakao da rade još snažnije na ostvarivanju svojih vizija i ciljeva.

Govorio je i o greškama koje čine sastavni deo posla. “Prave greške su one iz kojih možemo da naučimo stvari da ih ne bismo ponavljali”. Napravio je metaforu sa Jazz muzičarima koji često kažu posle nekog koncerta “Ovo je bio nezaboravan koncert zato što smo napravili sve prave greške. Ako se pitate o čemu se tu radi to je vrsta greške iz koje ste naučili.”

Vežba sa različitim dirigentima

Puštao nam je inserte sa koncerata različitih dirigenata – Rikarda Mutija, Ričarda Štrausa, Karlosa Kleiberta i Leonarda Bernštajna. Ukazivao nam je na razlike koje su oni kroz neverbalnu komunikaciju dirigujući demonstrirali iz kojih je izvlačio pouke u vezi sa različitim tipovima liderstva. Naravno sve vreme je postavljao pitanja tražeći naše odgovore na postupke dirigenata.  Muti-style je u ovom poslu oznaka za nekoga ko ograničava i strogo kontroliše (u konkretnom primeru se taj pristup rada završio tako što su muzičari iz Milanske skale potpisali peticiju da Maestro ode). Štraus je delovao kao da diriguje nekoj deci, a Klajvert je bio razbarušen bez preciznih uputstava muzičarima.

Jedna od glavnih poruka je bila “Otvorite prostor članovima vašeg tima. Uz njihovo oslobađanje morate postavljati i okvire za zajednički rad”. Tu je upotrebio i fantastičnu metaforu o Roler costeru. “Ljudi žele uzbuđenje (učenje i dostignuće) ali i mrežu sigurnosti u kojima mogu da ekspeimentišu ali do određene granice. Naravno i šefove koji će se povući korak unazad i pustiti ljude da zasijaju”. Analizirajući stil i pokrete dirigenata tokom izvođenja, naveo je da je “Pokret u predodređenoj formi predstavlja proces, a da lider (dirigent) treba da ima kontrolu nad procesom, a ne da kontroliše ljude. Zbog toga je najvažnije stavljati prave ljude na prava mesta.” U izvođenju je potrebno napraviti talas (energetski) i na njemu surfovati.  Zapitao se “Ako ne govorimo reci kuda da teče, već samo oblikujemo njen tok, zašto bi govorili ljudima?”

Na kraju je čitavo predavanje začinio defnicijom “značenja”. Značenje je za njega veoma snažan alat. Značenje nije ono što je rečeno već svako od nas kreira značenje. Zbog toga nas je uputio da aktivno slušamo, učestvujemo, internalizujemo i kreiramo svoje sopstveno značenje.

Poslušajte njegov TEDeX govor!

Druge važne Spark.me teme koje možete pročitati
Lični branding
Veštine kreativnosti
Timski rad i snaga povezivanja

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , ,

3 komentara

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh