Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Svi operateri su zauzeti

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 24. 12. 2017. ; Autor: Miloš Đajić

I ako se skoro završila kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama i devojčicama, za mene borba protiv nasilja predstavlja svakodnevnicu, nešto zbog čega sam uvek rad “ustati ujutru”. Poslednjih dana ponovo je eskaliralo nasilje i nastavak femicida.

Što se nasilja prema ženama tiče jako teška godina je za nama sa podacima koji su zapanjujući. Nakon početka primene novog Zakona (1. jun 2017) Srbiji je tokom prvih  6 meseci  prijavljeno više od 20.000 slučajeva nasilja i određneo preko 7.000 hitnih mera. Kada prevedemo ove podatke u prosek po danima, to znači da dnevno imamo preko 110 prijavljenih slučajeva nasilja i  40 određenih hitnih mera. Hitne mere znače udaljavanje nasilnika iz stana, ukoliko živi sa žrtvom, i zabrana prilaska žrtvi. Ovi podaci samo pokazuju da smo mi društvo preplavljeno nasiljem.

Svi operateri su zauzeti

Na početku kampanje 16 dana aktivizma Ministar Đorđević, nasilnik Siniša Mali i direktor “Telekoma” Petar Ćulibrk su potpisali Memorandum o saradnji na uspostavljanju SOS telefonske linije za žene žrtve nasilja. Za sve koji su pratili vesti to je značilo da je besplatni broj 0800-222-0003 stavljen u funkciju i da ga ubuduće u situacijama prijave nasilja treba koristiti. Na žalost to je bila samo marketinška promocija koja je dovela u zabludu sve građanke i građane Srbije. Ukoliko pozovete na tom broju dočekaće vas ljubazan glas koji vas obaveštava: “svi operateri su trenutno zauzeti”.  Sramotno je da su potpisnici znajući prethodno iznete podatke, pred medijima i celokupnom javnošću samo radi slikanja promovisali novi telefonski broj koji ne radi. Zamislite da želite da prijavite nasilje i bezuspešno pokušavate da dobijete nekoga iz institucija sistema koji u takvima situacijama treba da reaguje.

Ovim činom njihova bezobzirnost je dostigla vrhunac, jer to što su uradili je skandal. Na žalost u situacija u kojoj je Srbija danas to je prošlo bez ikakve smene ili ostavke niti snažnije reakcije javnosti.

 

Relativizacija nasilja

Svedoci smo da je Ministarstvo, kojim upravlja već pomenuti Đorđević, povuklo Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji se između ostalog bavi i Istanbulskom konvencijom i primenama njenih preporuka, a samim tim i oblasti nasilja. Posle dve godine javnih rasprava Zakon je ponovo vraćen na javne rasprave. Na tim “novim” javnim raspravama pojavljuju se mišljenja kojima se relativizuje nasilje prema ženama. Takođe i Ministarka Zorana Mihajlović je pre neki dan reagovala i ukazala da televizija Pink dovodeći različite mizoginične tipove u svoje emisije realtivizuje nasilje i to u situaciji kada se femicid nastavlja i kada su na ulici ubijene još dve žene.

Relativizacija nasilja je pogubna i zato nikada to nemojte raditi.

 

 

Silovanje je zločin

Kod nas se već godinama Autonomni ženski centar i druge ženske organizacije bore da se izmeni definicija silovanja u Krivičnom zakonu.  Nedavna kampanja #metoo pokazala je koliko su žene izložene seksualnom uznemiravanju, ucenama i silovanjima. Ta kampanja je pokazala da je neophodno da države reaguju i institucionalno unaprede zaštitu žena. Ove nedelje smo saznali da Vlada Švedske upravo namerava da izmeni zakon o silovanju koji će teret dokazivanja prebaciti sa žrtve na napasnika. Prema odredbama predloga novog zakona vrlo jasno se povlači granica i svako će morati da dobije eksplicitan pristanak od druge osobe na seksualni odnos. Prema tom predlogu, silovanje može da bude dokazano i ako žrtva nije dala eksplicitan pristanak rečima ili jasno pokazala želju da stupi u seksualni odnos. Naravno odmah su se na mrežama pojavili komentari kojima se relativizuje silovanje kao zločin.

 

Mobilizacija

U mnogim zemljama Evrope u kojima su na vlasti desničarske populističke stranke već neko vreme traje kampanja protiv odredbi Istanbulske konvencije koju je usvojio Savet Evrope i  koja je ponuđena državama članicama na potpisivanje. Na sreću Srbija je još 2012. potpisala ovu konvenciju inače da nije,posmatrajući ponašanje današnje vlasti to nikada ne bi bilo učinjeno. Kampanja koja se vodi je samo povod za borbu protiv ideologija, rodne ravnopravnosti i feminizma. Zato je jako važno ne nasedati na manipulacije koje sprovode želeći da točak istorije vrate u nazad i nateraju žene da o njihovom telu odlučuju drugi.

Zaključak

Nasilje je svuda oko nas. Zbog toga je neophodno da se svakodnevno sa njim hvatamo u koštac. Ne dozvolite da se u vašem okruženju nasilje dešava, a da vi ne reagujete. Prijavite ga jer jedino na taj način možemo zajedno da izgradimo sistem zaštite žrtava nasilja, radimo na podizanju vidljivosti problema i obrazovanju da je nasilje nedopustivo. Na taj način polako menjamo i pacifikujemo naše društvo. Takva Srbija nam treba.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh