Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

#1Maj

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 01. 05. 2017. ; Autor: Miloš Đajić

Pisao sam ovde o istorijatu 1 . maja pre par godina tako da ne bih ponavljao istorijske činjenice. Razmišljam koliko je to važan praznik i šta bi bio današnji odgovor na sve izazove sa kojima se radnici i radnice danas susreću. Kada kažem radnici/ce mislim na sve oni koji rade.

Srbija

Situacija u Srbiji je daleko od dobre, bez obzira na svakodnevna ubeđivanja od strane vlasti da nam odlično ide i da boljitak samo što nije došao. Srbija spada u zemlje EU (ili kandidate) sa najvećom razlikom u primanjima između bogatih i siromašnih. Stopa siromaštva je ogromna i podaci su poražavajući. Još kada vidimo koja je metodologija primenjena i koji su parametri korišćeni shvatamo koliko je statistika “kao bikini”.

1. maj

1. maj je za mene važan i neizbrisiv dan. U vreme kada pričamo o četvrtoj industrijskoj revoluciji naša borba za radna prava je ista ali drugačija i složenija. Sa jedne strane borimo se za sve ono što pripada onima koji rade: protiv diskriminacije, mobinga, uznemiravanja, za bolje uslove rada, jednake plate za jednaku odgovornost, protiv ekspoatacije, iskorišćavanja i dečijeg rada … Sa druge strane borimo se protiv novih obespravljenosti, a za inovacije, bolje uređenje odnosa rada i kapitala i jednaka prava svih koji rade, u novom svetu čije obrise nastajanja živimo. Bez borbe svih onih ljudi koji su, pre 100. godina, bitku započeli, a zbog kojih ovaj dan i obeležavamo svega ovoga ne bi ni bilo i zato je ovaj praznik važan.

Srećan ti 1. maj dan kada uvek ima za šta da se bori!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh