Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Bez solidarnosti nema ravnopravnosti

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 29. 11. 2016. ; Autor: Miloš Đajić

U subotu su završeni su izbori za predsednika/cu SDP Hrvatske koji su održani po sistemu “jedan član/ica jedan glas”. Na njima su prvi put učestvovale i žene. (Željka Antunović je bila kandidatkinja na delgatskoj skuštini op.a). Čestitke pobedniku i novom predsedniku SDP Hrvatske Davoru Bernardiću.

Verovatno se pitate zašto su me zainteresovali ovi izbori da bih o njima pisao? Pre svega zato što je na njima učestvovala moja draga prijateljica Karolina Leaković koja je uspela, po mišljenju mnogih, da ideološki i sadržinski postavi stvari drugačije od drugih kandidata/kinja. Druga stvar, koja me je lično porazila, je nedopustivo mali broj glasova koje su dobile tri kandidatkinje koje su na izborima učestvovale.

Izbori

SDP svoje unutarstranačke izbore sprovodi po sistemu “jedan član/ica, jedan glas” već više izbornih ciklusa. Neki od nas imali su priliku da, u maju kada su pripremani izbori po istom sistemu u Demokratskoj stranci, poslušaju njihova iskustva, dobre i loše prakse. Na ovim izborima je bilo 7 kandidata/kinja, 4 muškarca i tri žene što je najveći broj kandidata/kinja do sada. Ono što me je porazilo je da su tri kandidatkinje UKUPNO dobile skoro 5 puta manje glasova od poslednje plasiranog muškarca na listi, 436:2088 glasova. Meni je to bilo porazno i zazvonilo mi je zvono za uzbunu!

Forum žena

Od samog osnivanja Foruma žena 2002 godine u Demokratskoj stranci radio sam sa mnogim našim dragim stranačkim koleginicama u mnogobrojnim kampanjama, obrazovnim programima, … U meni su uvek imale saveznika za sve svoje akcije. Forumi žena su u političkim strankama organizovani kao interesne organizacije žena i kao politički prostor gde žene mogu da kreiraju politike koje su njima važne, a samim tim i ženama kojima bi se obraćale i čiju bi podršku tražile. Bio sam svedok da su Karolina i Gordana radile mnogo unutar SDP -ovog Foruma žena. Znam za mnogobrojne programe koje je Novo društvo sprovodilo i pomagalo da se svest žena o političkom aktivizmu, politici, ženskim pravima, kvotama, kampanjama, nasilju… podigne. Kreirale su akcije, povezivale se sa ženskim NVO, kreirale politike, obučavale saveznike…

15094302_1343733112303483_488880148755674154_n

 

Rezultati izbora

U SDP-u, koleginice kažu, u članstvu ima oko 37% žena. Ako je u prvom krugu izašlo 18.405 birača/ica to bi po nekoj simetriji značilo da je na izbore izašlo oko 6.000 žena. Kao što rekoh tri kandidatkinje su ukupno dobile samo 436 glasova. Ovi podaci odmah ukazuju na to da žene nisu glasale za žene. Mene je porazio nedostatak svesti, u jednoj socjaldemokratskoj stranci, o značaju podrške kandidatkinjama, jer nakon ovog iskustva svakoj sledećoj će biti još teže da se za kandidaturu odluči. Sličnu situaciju smo imali i 2014. godine na Kongresu SDP BiH gde je draga Besima isto trčala trku za predsednicu. Tada mi je rekla “Miloše, žene me nisu podržale.”

Zaključak

Davno je draga Gordana rekla:

“Mi žene moramo da imamo u vidu da stojimo na ramenima onih pre nas pripremajući svoja ramena za sve one koji dolaze posle nas” 

Očigledno je da su Forumi žena ograničili žene i da je potrebna debata o položaju Foruma žena unutar stranaka. Oni moraju postojati ali se mora naći način da budu uticajniji i snažniji. Moraju se izboriti da budu ti koji će kandidovati žene koje će se boriti za žene. Očigledno je da nam predstoji važna borba oko podizanja svesti o važnosti ženske solidarnosti. To je ključni problem današnjeg položaja žena u strankama, a samim tim i u društvu. Jedino na taj način će doći do izražaja ženska snaga promena od koje će se zazirati. Jedino na taj način žene mogu sa muškim saveznicima da kreiraju stranačke socijaldemokratske agende po svojoj meri. I ako nekada unapred znamo da neka kandidatkinja nema šanse podržimo je, jer je to važno za ženski pokret i našu socilajdemokratsku ideju.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh