Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

U mojoj Srbiji spomenici se ne ruše

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 16. 11. 2016. ; Autor: Miloš Đajić

U prazničnu nedelju, ranom zorom dok Beograd spava, srušen je spomenik Dimitriju Tucoviću na beogradskom Trgu Slavija koji je tu postavljen pre 67. godina. Paradoks i velika sramota gradskih vlasti je da je za rušenje izabran državni praznik i to Dan primirja u Prvom svetskom ratu, u kome je inače Dimitrije Tucović položio svoj život. Ovim postupkom vladajuća većina pokušava da obriše antiratne, antifašističke i progresivne ideje koje je Tucović zastupao. Neće im proći!

spomenik

Rušenje

Uz prisustvo policije i izgleda odabranih medija (proveravam koje su redakcije dobile poziv) krišom je izmešten spomenik, izvađena metalna kutija sa posmrtnim ostacima i srušen postament.

Otkud spomenik na Slaviji

Verovatno su se mnogi pitali šta će spomenik na tom mestu. To će se koristiti i već se koristi u skretanju pažnje (spinovanju) sa činjenice da je spomenik srušen. Podsećam da je on tu postavljen jer su se na Trgu Slavija nekada nalazile radničke barake u kojima je i nastala ideja o formiranju Srpske socijaldemokratske partije.  Slavija je bila mesto na kojem je Dimitrije Tucović držao govore i okupljao mase radnika u Beogradu pre Prvog svetskog rata. U blizini trga je bio Radnički dom gde su održani radnički kongresi, okupljani, obrazovani i organizovani radnici.

koraks_16_11

Vlast se krije

Ono što je indikativno je da su gradske vlasti, koje se hvale ogromnom podrškom građana/ki, smislile da na prevarantski način sprovedu čitavu akciju. Time su dodatno unizile istorijski značaj Dimitrija Tucovića. Ovoga puta rušitelji iz gradske vlasti nisu bili “kompletni idioti” koji ruše noću već samo idioti koji ruše danju. Plaše se svojih sugrađanki/a i njihovih mogućih novih protesta. To što im se čini da ljudi ćute, ne znači da nisu primetili beščašće. Idu gradski izbori i sve ovo će doći na naplatu.

uklanjanje-spomenika

Za mene je Dimitrije Tucović je jedna od najznačajnijih ličnosti Srbije i sasvim je sigurno da svojim imenom i delom zaslužuje centralno mesto na centralnom gradskom trgu.  Za mene je uklanjanje ove biste uklanjanje istorije moga grada.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh