Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Maske su pale

Kategorija: Politička komunikacija ; Datum: 14. 11. 2016. ; Autor: Miloš Đajić

U četvrtak 10. novembra u Skupštini Srbije održana je sednica Odobora za Evropske integracije   Na toj sednici bilo je predviđeno da ambasador Majkl Davenport predstavi Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Republike Srbije u 2016 godini.

Sednica

Sama sednica faktički nije ni održana i prekinuta je do daljnjeg, zbog opstrukcije i sramotnog ponašanja poslanika/ca iz SRS i Dveri, političkih grupacija koje se protive EU integracijama. Videćemo ove nedelje koliko brzo će vladajuća većina zakazati nastavak ove važne sednice. Pretpostavljam da je većina vas informisana o tome šta je na sednici sve dešavalo i koliko je većina građana/ki Srbije verovatno bila postiđena scenama koje urušavaju dostojanstvo Narodne Skupštine.

seseljica

 

Odbor za evropske integracije članom 64. Poslovnika o radu Skupštine zadužen je da

“razmatra planove, programe, izveštaje i informacije o postupku stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji”

Kao i svih prethodnih godina ovo je trebalo da bude jedna rutinska sednica na kojoj bi ambasador saopštio glavne preporuke iz izveštaja. Mogu da razumem proteste zbog toga što materijal nije bio na srpskom jeziku ali ne mogu da razumem vulgarne napade na ambasadora Davenporta.

csm_devenport-jojic-skupstina-jt_a30bf5b13e

Komunikacija

Šešelj je majstor skandala i veoma dobro poznaje način funkcionisanja medija.  Setimo se samo njegove “čestitke” povodom Dana sećanja na žrtve Vukovara. Iskoristio čitav prošlonedeljni hype oko pobede Trumpa trudeći se da izvuče maksimum iz podrške koje mu je on lično još na početku kampanje dao. Znao je da nakon sednice odbora sledi državni praznik i da će skandal iz Skupštine da zauzme veliki prostor u medijima i da se prepričava tokom produženog vikenda. SNS je sa druge strane isterao na čistac da svet vidi koliko “snažno” brane EU politiku i u koliko u nju veruju. Ovim je, kao što on obično i radi, krenuo snažno u svoju predsedničku kampanju zauzimajući antiEU i proruski politički prostor. Osim toga kroz svoju komunikaciju on se nameće kao neko ko je u sadašnjim okolnostima dobar i sa Vašingtonom i sa Moskvom.

majkl-davenport-u-skupsstini-1

Zaključak

Osim velike bruke i sramote za našu zemlju ovaj događaj pokazuje da aktuelna vlast ima dvostruku agendu, evropsku i rusku. Ono što je sada svima vidljivo je da je vrednosno podeljeni SNS pokazao svoje pravo lice i da mu je do EU integracija stalo kao do “pišljiva boba”U Skupštini sa pro EU većinom ovakve stvari nisu smele da se dogode! Sve što se desilo je nastavak hajke koja se nedeljama u nazad vodi kroz provaldine tabloidne medije protiv zapadnih ambasadora i predstavnika/ca civilnog sektora koji predstavljaju čvrst oslonac u proEU vrednostima u Srbiji.  Mene plaši mogućnost da se ovako građenje homogenizacije protiv EU integracija ne završi kao u Bugarskoj ili Moldaviji pobedama proruskih predsedničkih kandidata. Time bi Srbija ponovo izgubila jasan strateški pravac i vratila se u 2007 godinu.  

Zato je važno da sve proEU opozicione snage u društvu stanu iza jasnih evropskih vrednosti i jednog/e kandidata/kinje!

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Maske su pale, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Share
Tagovi: , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh