Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Dan kada smo odbranili naše glasove

Kategorija: Lično ; Datum: 05. 10. 2016. ; Autor: Miloš Đajić

Prošlo je mnogo vremena od kada sam pisao o 5. oktobru , danu na koji sam i dalje ponosan. Uspomene blede, vreme prolazi ali taj dan je i dalje važan. Pre neki dan je i moj drug Srđa pisao o tome šta je ostalo od #5oktobar? i podsetio me na Živi OTPOR! i zajedničku borbu koju smo tada vodili. Uverenje da Srbija može biti pristojna zemlja i dalje me motiviše na #noviaktivizam .

bager

Izbori

Ovih dana mnogo razmišljam o izborima, što zbog tek završene kampanje za #DSizbori, što zbog važnih predsedničkih i beogradskih izbora koji nas čekaju. Osim što uspomene na 5. oktobar blede, moj problem je što je ključna tekovina #5oktobar urušena. Pogađate radi se o poštovanju izborne volje građanki i građana i regularnosti izbora kao osnove svega u jednom demokratskom društvu. Za nama su jedni od najneregularnijih izbora od 2000. – te do danas. Podsećam da smo na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila na glasačkom listiću imali Republikansku stranku koja je dokazano falsifikovala neophodne potpise podrške građanki i građana.

Drago tužilaštvo šta beše sa tim procesom?

To je samo kruna nasilja i zloupotreba koje smo gledali od Srbobrana, Zaječara, Vrbasa, Odžaka, Majdanpeka, … do Mionice i pretučenog Milana.

glasacki-listic-e1461484459946-500x689

Šta kaže OEBS?

U izvestaju OEBS-a o izborima održanim 24. aprila 2016. godine između ostalog možemo pronaći da:
– “pristrasno izveštavanje u medijima, nepravedna prednost koju obezbeđuje status vladajuće stranke i nejasno razgraničenje državnih i stranačkih aktivnosti, poljuljali jednakost mogućnosti u takmičenju učesnika izbora.”

– “Izgled paravana i način na koji su bila postavljena određena biračka mesta nije obezbeđivao tajnost glasanja, što nije u skladu sa opredeljenjima OEBS-a i ostalim međunarodnim obavezama i standardima.”

“Nedostatak transparentnosti u procesu registracije birača negativno je uticao na poverenje javnosti u tačnost izvoda iz biračkog spiska i to nije u skladu sa najboljom međunarodnom praksom.”

kolone

Odbranimo glasove

Predsednički izbori koji su pred nama su prilika da ponovo u fokus javnosti, kao važnu društvenu temu, postavimo slobodu izbora i regularnost čitavog izbornog procesa. Za one koji su možda zaboravili 5. oktobra 2000. godine smo se skupili da odbranimo demokratiju i naše glasove od pokušaja krađe. Borba za fer i poštene izbore će ponovo kao i 2000. godine biti najvažnija bitka od koje zavise mnoge druge bitke koje vodimo. Neophodna je mobilizacija različitih društvenih aktera oko ove teme koja treba da doprinese većoj informisanosti građanki i građana o mogućim zloupotrebama, većem broju aktivista/kinja uključenih u proces praćenja kampanje i posmatranja izbora kao i pritiska javnosti na Skupštinu Srbije i Republičku izbornu komisiju da preporuke OEBS-a i drugih posmatračkih misija usvoje. Da bi Srbiju smatrali za uređenu, slobodnu i demokratsku zemlju neophodno je da vratimo poverenje u institucije i izborni proces i ne dozvolimo da pobede oni koji bi da manipulišu našim glasovima.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , ,

Jedan komentar

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh