Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Crtice iz kampanje – cenzus

Kategorija: Politička komunikacija ; Datum: 19. 03. 2016. ; Autor: Miloš Đajić

Sa jučerašnjim danom već imamo potevrđenih 10 lista za vanredne republičke izbore koji će se održati 24. aprila. Na izborima 2014. godine ih je bilo čak 19. Premijer u ostavci ponovo pravi izborni inžinjering kojim želi da ostavi mnogo lista ispod cenzusa i time osvoji mnogo više mandata nego što ima glasova. Najviše bi voleo da nekoliko lista ima 4.8 ili 4.9 procenata.

 

Liste

Propocionalni izborni sistem predviđa Srbiju kao jednu izbornu jedinicu. Stranke koje ulaze u parlament moraju osvojiti minimum 5% glasova, a mandati se dele po D’Ontovom sistemu. Ovo naravno ne važi za stranke nacionalnih manjina imaju mogućnost prirodnog praga. Podsetiću da je izborni sistem jedan od ključnih momenata oblikovanja političke prakse u jednoj zemlji.

Juče mi je privuklo pažnju proglašenje liste “Lista Složno za Srbiju – Narodni savez – Glišić-Parović”. Podsetiću da se radi se o bivšem predsedniku Srpskog pokreta Dveri i predsedniku Treće Srbije (2014. dobili 16K glasova). Ovim ljudima je očigledno neko pomogao da skupe potpise, jer je neverovatno da 10K građana/ki Srbije podržava ove ljude bez ikakve stranačke infrastrukture (samo overavanje potpisa košta 500.000 dinara). Ta lista će u kampanji imati ulogu da napada savez DSS -Dveri i da im skine neki procenat, što njih potencijalnodovodi u opasnost da ne pređu cenzus. Biće još takvih lista.

Skupljanje-potpisa

Na nivou Beograda to je još očiglednije. Pored novinskih informacija da su na Vračaru, Savskom Vencu, Starom Gradu prijaveljeni i u birački spisak upisani neki fantomski ljudi koji tu ne žive, sada se još dodatno kandiduju liste čija je uloga jasna. Na Vračaru je najavljena lista Samostalni DSS koja ima za zadatak da savez DSS-Dveri dobije što manje glasova. Čujem juče glasine da je na Vračaru prijavljena (ili će biti) i lista “Patkica – ne davimo Beograd” (koju nije kandidovala pomenuta inicijativa već …) i koja bi očigledno imala za cilj da zavede birače koji bi potencijalno glasali za listu “Vračar slobodno”.

Komunikacija

Osim mogućnosti da glasate za ove liste ono što je dodatna opasnost je stvaranje šumova i “zagađivanje” javnog medijskog prostora. Već sada su podeljene uloge koje će obezbediti da druge stranke i liste odrađuju prljavi posao za SNS. Zanimljivo je da recimo premijer u ostavci nikada ne odgovara na izjave Bojana Pajtića već to rade tzv. stranački “attack dog”. Ali on zato odgovara Borisu Tadiću jer je on ipak bivši predsednik. Pored SNS koji reaguje na svaku izjavu Bojana Pajtića, u poslednje vreme imamo Pokret socijalista koji isto napada Pajtića u Vojvodini. Njihovu snagu i potencijal u biračkom telu je sam SNS procenio dajući im 3 od 250 mesta. Borba na ovim izborima će se voditi oko izlaznosti. SNS-u odgovara mala izlaznost. Alternativna strategija je da se povećavanjem broja lista pripreme na veću izlaznost od planirane i da onda pokušaju sve da se glasovi rasipaju na što više lista koje će ostati ispod cenzusa. 2014. godine čak 5 lista nije imalo manje glasova od neophodnih potpisa za kandidaturu.

glasanje-izbori_0

Videćemo kako će se komunikacija među akterima u kampanji dalje voditi i koliko će se Mihajlović, Stefanović, Vučić, Vesić truditi da “zagade” medijski prostor želeći da izazovu utisak mučnine kod birača. Paralelno sa tim premijer u ostavci će stvarati utisak u javnosti kako se nebitni političari glože oko vlasti,  a on “vredno” radi.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Crtice iz kampanje - cenzus, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Share
Tagovi: , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh