Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Crtice iz kampanje – vanredna situacija

Kategorija: Politička komunikacija ; Datum: 14. 03. 2016. ; Autor: Miloš Đajić

Prošlo je već 10 dana od kako su raspisani izbori a kampanja faktički nije ni počela. Ili preciznije za neke je odavno počela, a neki se u istoj sapliću na svakom koraku. Još od zvižduka na otvaranju Evropskog preventsva  vaterpolu, jasno je da je premijer u ostavci odavno u kampanji, a da uvođenjem vanredne situacije namerno sprečava druge da istu vode.

Izbori

Još u januaru sam hteo da pišem o razlozima zašto su izbori tako rano najavljeni i ako se znalo da će biti raspisani tek u martu, a održaće se tek 24.aprila. Juče prateći malo TV program naleteh na reklamu Vlade Srbije o preduzetništvu, a kažu nema kampanje. Reklama je govorila o tome koliko će u Srbiji biti uloženo novca u preduzetništvo. Dosta dugačak spot koji u ovom trenutku nema nikakvog smisla jer idu izbori pa možda ova Vlada dobije šut kartu. Ali ko još o tome razmišlja kada je sve noramlno. Zar ne?

Sada kada se osvrnemo u nazad, jasna je kao dan želja da se izbori dobiju pre izbora. Jasnije je i koje su pokvarene namere stajale iza dešavanja u poslednja dva meseca. Premijer u ostavci je iskoristio period do raspisivanja izbora nekih 45 dana da prikaže kako su izbori u stvari jedna potpuno nevažna stvar i usputna stanica u njegovim “velikim” reformskim poduhvatima. Iskoristio je sve Vladine resurse i već odavno pritisnute medije da se dodatno nametne, dok sa druge strane opoziciji nije dao ni minut vremena da ga nešto pita. Usput je vozajući se i otvarajući fabrike i puteve koje su drugi započeli malo “pospremao” i po drugim opcijama udarajući na razne načine, pre svega na SPS, i naravno svakodnevno po Demokratskoj stranci besmislenim saopštenjima.  Naravno i dalje nema suvislog odgovora zašto nam trebaju izbori kada ima apsolutnu većinu.

Vanredna-situacija-u-11-opstina-zbog-poplava

Vanredna situacija

Kada je Premijer u ostavci shvatio da su demokrate i socijalisti spremniji za izbore nego što se to očekivalo i da su  skoro istom brzinom kao i njegov SNS skupili neophodne potpise za podnošenje liste napravio je vanrednu atmosferu oko poplava. Da se razumemo užasno je što opet, po ko zna koji put, gledamo nečije poplavljene kuće, oranice, imanja, životinje… ali sve to se dešava u nekoliko mesta u Srbiji gde su već proglašene vanredne situacije i gde naravno treba na sve načine pomoći. O odgovornosti za neučinjeno u poslednjih dve godine ćemo nakon izbora, nadam se sa drugim akterima, jer su ovi pokazali koliko su štetni i nsposobni. Ali da se vratimo na vanrednu situaciju. Kada je objavljena u četvrtak pred veče vest o uvođenju vanredne situacije ona je u svom nastavku imala i da vojska ide na granice. Želeli su da stvore atmosferu da je uvedeno vanredno stanje, a ne vanredna situacija što se u pravnom smislu mnogo razlikuje. Još jedna manipulacija. Onda su zaustavili svoju stranačku kampanju, a nastavili kao državnu (npr. otvaranje škole kod Uba sa dovođenjem ljudi iz Vladimirovca i drugih opština u Mačvi).

vucicu-hvala

Kampanja

Očigledno je da će pokušati da sprečavaju i stalno seckaju kampanje drugih stranaka ne dozvoljavajući da se one razmahnu. Već se govori o akciji “Rezač 2” i hapšenjima kandidata/kinja sa različitih lista. Svako ko je ikada bio u kampanji zna koliko je energije potrebno da bi se neke stvari organizovale, pokrenule. Zato ovo seckanje kampanje, ima za cilj da umrtvi suparnike i prikaže i njima i javnosti da rade uzaludan posao. Zato vreme se putem medija skreće pažnja sa ključnih pitanja. Ovakvim jeftinim trikovima uz, na žalost, svesrdnu podršku medija, oni namerno veliki deo građana i građanki Srbije zbunjuju, manipulišu sa njima i njihovim osećanjima. Recimo niko od medija nije objasnio da je razlika između vanrednog stanja i vanredne situacije ogromna. Niko nije objasnio to da ako mogu da se održavaju sportska takmičenja, koncerti i predstave… mogu da se održavaju i stranački skupovi. Ovakve stvari  se do sada nisu dešavale.

Zato znam da ćemo izdržati i uspeti. Nećemo da kukamo na nefer izborne uslove, jer smo unapred znali da nas čeka vrlo teška kampanja. Najvažnije je da znate da ćemo stići do svakog čoveka i da je vaše da, uprkos svemu, izađete na izbore,  a da je naš zadatak da vaš glas sačuvamo od moguće krađe.


 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Crtice iz kampanje - vanredna situacija, 10.0 out of 10 based on 4 ratings
Share
Tagovi: , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh