Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Zaustavite Trump-a!

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 29. 02. 2016. ; Autor: Miloš Đajić

Posle održanih Primeries izbora u četiri savezne države ulazimo u finiše kampanje pred super utorak. Super utorak je važan dan tokom Primeries izbora, jer se tada glasa istovremeno u 12 država.

Kao što je verovatno svima poznato američki izborni sitem je takav da faktički izborna kampanja traje više od 20 meseci. Do sada su održane brojne debate na kojima su svi potencijalni kandidati imali priliku da iznose svoje stavove i programe na različite političke teme. Podrška kandidatima i uspeh na debatama se merila putem istraživanja javnog mnenja. Sada se stvar sužava i dobili smo prva glasanja koja su pokazala šta birači i biračice misle o kandidatima. Ali sve to nije tema mog posta, jer o tome dragi Denis Kolundžija može knjige da napiše.

Trump

Već dugo vremena razgovaram sa kolegama i koleginicama o kandidaturi Donalda Trumpa i reakciji demokratskog sveta na sve ono što on izgovara i radi. Takođe i reakciji ostalih republikanaca koje je sve više sramota. Bez dileme on jako dobro poznaje način rada medija i kako se grade dobri odnosi sa njima. Na žalost potpuno je izbrisao uspostavljene demokratske norme o političkoj korektnosti i jeziku, koje su važne za razvoj svakog demokratskog društva, pa i američkog. Njegove seksističke, rasne, diskriminatorske, nasilne … izjave su naravno našle put do prvih stranica novina u čitavom svetu kao zanimljivost i potencijal za prodaju sadržaja publici. Na žalost one nisu bile dovoljno praćene reakcijama urednika i osudi javnosti. Tramp je do sada odneo tri pobede i favorit je na izborima u sledeći utorak.

rosa hamid

Kampanja u SAD

Sve dosadašnje kampanje u SAD su postavljale trendove. Osim što su SAD jedna od vodećih sila sveta od koji zavise životi, razvoj i mnogo šta drugo, načini i tehnike vođenja političkih kampanja kod njih su nešto što svako ko voli politiku prati. Pogotovo su važne kampanje kada se završava drugi mandat nekog predsednika, jer tada i jedna i druga stranka mobilišu sve svoje kapacitete. Setimo se samo Obamine kampanje i čuvene rečenice njegovog stratega o “preoblikovanju birača” za šta su maksimalno iskoristili potencijale Interneta i pomerili granice njegovog korišćenja. Kampanje u SAD predstavljaju i “meku moć” (“soft power”) kojima takođe SAD utiče na oblikovanje kampanja u svim drugim zemljama sveta. Zato je i reotika Donalda Trampa nedopustiva, jer mogu zamisliti neke kandidate na lokalnim izborima kako slobodno u emisijama govore još veće gadosti sve sa izgovorom kada može Tramp zašto ne bih mogao i ja?

Duh iz boce je pušten. Pitanje za ceo demokratski svet je da li se on u istu može vratiti i da li se nemerljiva šteta može sanirati? Jedini način je da pobedi razum i da se zaustavi Tramp. 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi:

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh