Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Zatrpavanje

Kategorija: PR ; Datum: 05. 10. 2015. ; Autor: Miloš Đajić

U ponedeljak je izbila još jedna od mnogih afera koje jedna drugu sustižu tokom poslednjih nedelja. Radi se naravno o transkriptu prisluškivanih razgovora između Bojana Pajtića i Lidije Udovički. Ovim je tema pritisaka i problema američke kompanije „Continental Wind Srbija“  koja gradi vetropark u Kovinu dobila novi zamajac. Afera traje evo čitavu nedelju, a ja sam ovde želeo samo da ukažem na nekoliko činjenica koje, možda, promiču prosečnim čitaocima/gledaocima.

koraks_9_9

Podsećanje

Početak ove serije afera, različitih udara i podmetanja započinje početkom septembra objavljivanjem snimaka Ivice Dačića i Rodoljuba Radulovića (Miša banana op. a). Nakon nekoliko dana ova afera se u medijima naglo stišava nakon nastupa premijera na RTS-u. Nakon toga par dana ide kampanja povodom odlaska predsednika Vlade u USA na sastanak sa Džozefom Bajdenom. U toku te posete pojavljuje se po prvi put pismo petorice kongresmena gde se pominju dosta neprijatne stvari po samog Predsednika Vlade. Nakon povratka Predsednik Vlade drži konferenciju gde okreće pažnju javnosti ponovo na tajkune sa rečenicom “Ne dozvoljavam nikom da reketira Srbiju. Nakon toga on optužuje rođaku jednog ministra, a u stvari sestru Potpredsednice Vlade Kori Udovički. Sledećih dana održana je “Parada ponosa” uz izvođenje neviđene sile na ulice Beograda, što postaje tema u medijima. Odmah zatim kreće prepucavanje sa Hrvatskom oko graničnih prelaza i izbeglica koje opet traje nekoliko dana. Prošli vikend na red dolazi protest i forsiranje teme polaganja kamena temeljca za projekat “Beograd na vodi” . Nakon ove teme opet se vraćamo na temu uticaja u energetskom sektoru, ali na drugi način pokretanjem nove afere “prisluškivanje”, iz pisma kongresmena koja je samo bila zatrpana.

koraks_3_10

Tehnike

Sve ove događaje sam nabrojao da bih vas podsetio šta su bile glavne teme u septembru i kakako se afera za aferom “zatrpavala” drugim informacijama ili okretanjem pažnje javnosti na jedan od detalja same afere. Oni koji se bave odnosima sa javnošću dobro znaju da na ovaj način mi zatrpavamo javnost drugim aferama ili skretanjem pažnje na neke druge događaje i time tema koja nam je problematična pada u zaborav. Samo čitanje svega ovoga vas toliko zbuni, jer shvatite da nismo dobili nikakav odgovor ni na temu snimak, ni na sadržaj pisma, ni na napad na ministarku, ni na prisluškivanje…

pismo-kongresmena

Epiloga nema

I ako sve ovo deluje da je odvojeno po meni sve ovo ima veze jedno sa drugim. Najgore je što se javnost dodatno zbunjuje, a funkcioneri umesto da rade neki koristan posao, spremaju pitanja i odgovore. Gledali smo u prošlosti mnogo različitih matrica koje su po sličnom modelu kao i ova. I ako nemam nikakve informacije iznutra moj je osećaj da je snimak ponovo pušten da bi se diskreditovao Dačić koji je posle izbora novog rukovodstva krenuo agresivnije. Pismo je bilo odgovor na snimke, jer je pušteno taman kada je Premijer otišao u USA. Ovo je prvi put da se desilo da Premijera indirektno povežu sa sumnjivim poslovima o kojima se po čaršiji već jako dugo priča. On se iskobeljao zatrpavajući ovu temu Paradom, Hrvatskom i “Beogradom na vodi” što su bile dnevne aktivnosti. Nakon toga neko, a mene osećaj vodi ka stranim obaveštajnim agencijama, koje su po modelu kao i u Makedoniji, skreće ponovo pažnju da neko ne ispunjava preuzete obaveze.

Zaključak

Današnji dan (nedelja 4.10 op.a) i konferencija za novinare u Vladi, saopštenje Demokratske stranke i bahatog kontrasopštenja SNS pokazuju da se i sa afere prisluškivanje fokus, sa suštine ko prisluškuje i da li je bilo ucena, može premestiti na svetu mantru “žuti lopovi”. Ne nasedajte na SNS spin i pokušaje zatrpavanja.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Zatrpavanje, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Share
Tagovi:

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh