Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Prvi put preko 3000 m n.v.

Kategorija: Lično ; Datum: 25. 01. 2015. ; Autor: Miloš Đajić

Kao i svake godine prva važna stvar u novoj godini je odlazak na skijanje. S obzirom na to da su decojke u školi, moramo ga organizovati u okviru zimskog raspusta. Oni koje me bolje poznaju znaju koliko se radujem snegu i skijanju i kako jedva čekam da se pustim niz planinu.  Nastavili smo i ove godine otkrivanje skijališta Austrije. Ovo je bila 6 sezona kako na skijanje idemo u društvu. Ove godine nas je bilo preko 50.

Zahvaljujući dragom Krletu , koji je pronašao mesta i ponudio ih na glasanje, 8 porodica koje čine srž ove skijaške ekipe, za ovu godinu izabralo je otkrivanje regije Istočni Tirol (u Zapadnoj Austriji).  Bili smo smešteni u mestu Matrei in Osttirol. a skijali smo i u drugim centrima koji obuhvataju SkiHit regiju.

kals

Matrei Kals

Kao što ste verovatno videli gledajući top 10 skijališta u Austriji ova regija ne spada u najpopularnije ali zato predstavlja fenomenalan doživljaj skijanja sa pogledom.  Ova regija se nalazi u Nacionalnom parku Hohe Tauern koji je najveće je zaštićeno područje u Alpima sa više od 240 vrhova visokih preko 3000 m n.v. Udaljenost od Beograda je nekih 800 km, a ide se standardnim skijaškim pravcem ka Austriji Zagreb – Ljubljana – Karavnke tunel – Filah – Lienz- Matrei.

matrei

pogled na Matrei sa prozora

Kals – Matrei

Najveću ski oblast u ovom delu Austrije predstavlja  Großglockner Resort Kals-Matrei, sa više od 110 km skijaških staza i 14 žičara koje vas penju do visine od 2621 m n.v. Nalazi se svega nekoliko kilometara od granice sa Italijom na lepoj lokaciji sa predivnim pogledom na planine koje ga okružuju sa jedne strane najviši vrh Austrije Grossglockner (3789 m), a sa druge Grossvenediger (3674 m).

Na žalost ono što je obeležilo i ovo skijanje, a to je skijanje bez snega. Klimatske promene uzimaju danak i ne mogu vam opisati moju tugu kada smo došli u Matrei gde je bilo 12C, 10 januara u Alpima, u podnožju najvišeg vrha u Austriji. Jedne pahulje snega nije bilo sve do 1700 m n.m. Zbog toga nismo mogli da koristimo sve mogućnosti ovog ski centra i vozimo na stazi dugoj preko 11 km koja vam omogućava da se spustite sa 2600m na 1000m n.v.

Ovde smo iskoristili dva dana za skijanje. Prvoga dana su vremenski uslovi bili jako loši sa snegom koji je padao i baš jakim vetrom koji je duvao. U kombinaciji sa prvim danom skijanja, veštačkim tvrdim snegom to je ostavilo loš utisak na sve nas. Naravno posle par dana i sa drugačijim vremenskim uslovima skijanje ovde je bilo pravi užitak. Ovo skijalište vredi videti.

ugljesa

Uglješa u St. Jakob

St. Jakob

Drugi dan smo otišli po prepuruci ljubazne domaćice na skijalište 20-tak km udaljeno od Matrei-a čija je pozicija i severna strana je obećavala kaliteniji sneg. Radi se o skijalištu St. Jakob im Defereggental / Brunnalm sa 7 žičara i odličnim širokim stazama. Ovde smo se vratili i poslednji dan kada smo organizovali i trku. Nekoliko prelepih crvenih i jedna odlična crna staza pružaju pravo uživanje za celodnevno skijanje.

sillian2

Sillian i pogled na Italiju

Silian Hochpustertal

Sillian se nalazi na samoj Italijansko Austrijskoj granici. Ovde se takođe video nedostatak snega, jer predviđena staza do početne stanice gondole nije mogla ni uz veštački sneg da se održava, što je za Austijski pristup održavanju staza skoro nezamislivo. Prelepa planina sa najlepšim pogledom.

sillian

Sillian – nema snega

 

Nekoliko odličnih raznovrsnih staza za sve skijaške nivoe omogućavaju pravo uživanje. Spojiti staze 5 i 6 zahteva ozbiljunu kondiciju i snagu. Ovde sam prvi put video nov način obeležavanja staza gde crna staza nije određena po nagibu već je to staza istog nagiba kao crvena ali neuređena tj takoreći freeride .

DSC_0906

Početak uspona na Molttaler

Mölltaler Glečer

Zbog nedostatka snega očigledno je da ćemo morati da se u budućnosti orijentišemo na skijališta u čijoj blizini postoji neki glečer. Odlazak na Mölltaler predstavlja jedno nezaboravno iskustvo koje ću uvek pamtiti. Prvi put sam se popeo na preko 3000m n.v. Ovo skijalište je udaljeno od Matrei-a nekih 65 km.

DSC_0907

popeo sam se još koji metar više peške 🙂

Kada stignete do kraja puta i nekog početka penjanja (1200m n.v.) vidite samo klasičnu stanicu za početak neke gondole, voza, cevi… ali ne vidite kako se dalje ide. Kada uđete u stanicu shvatate da je u pitanju voz koji vas vozi kroz planinu oko 8 minuta da bi savladao visinsku razliku od nekih 1000 m n.v. Tek kada izađete iz voza počinje gondola koja se nalazi na 2200 m. Na vrhu vas čeka prelepi pogled i nekoliko žičara. Divne široke staze i mogućnost za freeride skijanje čini ovo skijalište vrlo primamljivim. Slike na zidu, panoramskog restorana Eissee, skijaških šamiona koji su ovde trenirali čini vas dodatno ponosnim što ste deo celokupnog prostora.

10904055_10205684794138165_5104220857965040967_o

trka

Trka

Poslednjih 6 godina od kada idemo zajedno sa prijateljima na skijanje na kraju se organizuje čuvena trka. Ona je postala tradicionalna i deca tokom cele godine pričaju o njoj procenjujući kako će proći sledeće godine. Trka je na svom početku bila prvo organizovana kao trka ko pre do cilja, zatim smo evaluirali u postavljanje roditeljskih štapova kao kapija, a kasnije smo prešli na prave kapije koje u skoro svim centrima možete naći. Ove godine organizacija trke je predstavljala pravi izazov, jer je nas je bilo mnogo. Zakupili smo stazu u St. Jakobu gde smo za tri sata u dve vožnje dobili pobednike u četiri kategorije: žene, muškarci, deca mlađa i deca starija 🙂 Za dobru organizaciju ovoga puta su se pobrinuli Krle, Uglješa, Milena i Mladen.

DSC_0975

učesnice

Nacionalni park Hohe Tauern

Već sam rekao da je Nacionalni park Hohe Tauern najveće je zaštićeno područje u Alpima. Prostire se kroz tri austrijske pokrajine – Tirol, Korušku i Salzburg, a u njemu je veoma očuvan biljni i životinjski svijet. Divokoza ima i one predstavljaju zaštitni znak parka. U Matreiu ima zgrada nacionalnog parka sa eksponatima, koju na žalost nismo stigli da posetimo. Ovaj nacionalni park je čitav ispresecan planiraskim stazama (1200 km) tako da je leti sigurno božanstven. Takođe sa druge strane planine u idiličnom planiskom seocetu Kals postoji mali muzej istorije osvajanja najvišeg vrha u Austriji Grossglocknera. Tu se možete upoznati sa istorijom njegovog osvajanja životinjama i biljkama koje ga nastanjuju kao nekadašnjim načinom života ljudi u ovom delu Tirola.

DSC_0916

Pogled sa Molttalera

Zaključak

Uprkos maloj količini snega uspeli smo da se dobro provedemo i naskijamo. Tamara je konačno proskijala kako treba tako da se već radujem sledećoj godini kada ćemo svi zajedno moći da skijamo. I ako ne spada u popularne destinacije moram priznati da nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za ovaj deo Austrije. Prelepe planine, raznolikost i dobri skijaški tereni garantuju dobar provod i odlično skijanje. Nekako smo se već odlučili da sledeće godine destinacija bude Zell am See tako da je svaka preporuka za smeštaj dobro došla 🙂

P.S. Pomozite i sebi i meni (vi ćete uštedeti 10 odsto prilikom sledeće rezervacije) i koristite sledeći link pri rezervaciji preko Bookinga vaše sledeće destinacije za putovanje. Hvala.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Share
Tagovi:

Jedan komentar

  1. slob100

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Da, idite dalje na sever/zapad, i ja vam preporučujem Kicbilške alpe i regiju Kutzbuhel, St Johann, Waidring… Tako ćete doći i u “popularnije” predele :). Smeštaj u St. Johann-u vam mogu pronaći, ali za cene ne smem puno da obećavam 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh