Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

i ja sam Čarli (Je suis Charlie)

Kategorija: Socijaldemokratija ; Datum: 07. 01. 2015. ; Autor: Miloš Đajić

Danas tokom Božićnog ručka stigle su užasne vesti iz Pariza. Trojica terorista nauružanih automatskim oružjem ubili su 10 novinara francuskog satiričnog lista Charlie Hebdo (Čarli Ebdo). Ušetali su se i brutalno pucali u ljude koje je neko negde označio i nacrtao im na čelu mete. Snimak kako pucaju u glavu policajcu koga su pre toga ranili je toliko strašan da ću ga se sećati do kraja života.

Moje iskreno saučešće porodicama nastradalih i moje saosećanje sa Francuskim narodom i Francuskom u kojoj sam proveo svojih lepih 5 godina života.

paris-bullet_3156712b

Pucali su u ljude koje verovatno ne poznaju. Satiričare, karikaturiste, novinare, urednike…  Ovo je jedan od onih događaja koje možemo nazvati istorijskim, jer posle njih ništa neće biti isto.  On će svojom tragičnošću i brutalnosti pokrenuti mnoge druge događaje i uticati na mnogo što šta u budućnosti. Ovo je očigledan pokušaj da se ubije sloboda govora. Brutalnost kojom je sve izvedeno, Pariz, Francuska, EU… upućuje poruku svim novinarima/kama sveta da se pripaze kada nešto žele da napišu, objave, nacrtaju…

Dolaze još teža vremena za novinare/ke. Pored stalnih pritisaka vlasti, kapitala, kriminala, interesnih grupa … sada su dobili još jednu stalnu pretnju kao mogućnost, da se neko ušeta u sred bela dana i ubije ih na radnom mestu samo zato što…  A ono što je najgore i što me jako plaši je da će se ovaj teroristički čin iskoristiti, upravo od onih koji danas verbalno brane slobodu, za ograničavanje istih tih sloboda u budućnosti. Ovaj tragičan događaj se ne sme iskoristiti za izjednačavanja terorista sa svim muslimanima sveta i podgrevanjem islamofobije. Verujem da će demokratski svet naći načina i snage da sačuva slobodu novinara/ki i time sačuva ovu važnu granu demokratije.

I ja sam Čarli (#jesuischarlie)i zato ću večeras biti u 19h ispred Francuske ambasade da izrazim svoje poštovanje prema ubijenima i podignem glas za slobodu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh