Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Timski rad u politici

Kategorija: Demokratska stranka ; Datum: 01. 12. 2014. ; Autor: Miloš Đajić

Ove nedelje je umro Nenad Manojlović, veliki selektor i kažu utemeljivač moderne škole vaterpola kod nas. Sretali smo se u različitim kampanjama i uvek mi se sviđao njegov nenametljiv odmeren gospodski stav. Zračio je pozitivno. Slavu mu i hvala za sve što je učinio za naš vaterpolo.

Kao trenutno član šireg rukovodstva Demokratske stranke (član Glavnog odbora op.a), poslednjih nedelja intenzivno razmišljam o timskom radu u političkim strankama. Nenadova smrt me je vratila desetak godina u nazad kada smo organizovali njegovo predavanje za članove i članice Glavnog odbora, predsednike/ce opština, gradonačelnike/ce… sve sa idejom da učimo od najboljih i da to primenimo u našoj stranci, a kasnije zemlji, tj. na mestima odlučivanja. Ne mogu tačno da se setim gde smo imali predavanje, ali čini mi se da je bilo u sali Opštine Novi Beograd. To je bilo vreme kada smo entuzijastički pokušavali da inoviramo mnoge stvari u unutrašnjoj organizaciji stranke. Neke od njih su prošle, a neke i danas recikliramo kao ideje i prilagođavamo ih kontekstu.

sp-marovic_310x186

Kum Uki i Nenad Manojlović

Timski rad

U CMV-u smo počeli da govorimo o timskom radu par nedelja nakon promena 5. oktobra, i evo radimo na programima koji se time bave već više od 15 godina. Sećam se i danas prvog seminara u Vršcu,  dvadeset  i nekog oktobra 2000-te. Tih godina smo pokušavali da unapredimo rad lokalnih samouprava sastavljenih od velikog broja članova i članica stranaka DOS-a. Osnova je bio timski rad i kako da se iskoriste njegove prednosti, i na taj način angažuju raspoloživi ljudski potencijali. Ako je to tada bilo neophodno, a iz iskustva se pokazalo da jeste, danas je tek, jer niko nema pravo da potcenjuje značaj timskog rada. Stvari se suviše brzo događaju, kontekst se neprestano menja, informacija je mnogo i to odavno više jedan lider ili liderka ne mogu i ne treba sami da nose.

Moderni svet upravljanja

Za sve koji su imali prilike da slušaju uspešne menadžere/ke i lidere/ke sigurno su čuli i da je za njih timski rad zakonitost uspeha. On nam pomaže da donosimo bolje i kvalitetnije odluke, da bolje upravljamo organizacijom, stvaramo kulturu ponašanja i života ljudi. Naprosto, to je postao poslovni standard. Stranka sama po sebi je skup individualaca, koji zajedno dobijaju određenu snagu. Ukoliko želimo da pokažemo zainteresovanost za opšti interes, jedan od načina je i da timski delujemo. Što bi rekao Miša Lukić, da težimo Story being-u.

0eadfc81d84551ada0f6fca7f3fd849a_large

Zašto je važan timski rad u politici?

Timski rad u politici omogućava rezultate čak bolje nego u bilo kojoj drugoj oblasti. Ljudi u politiku dolaze iz različitih profesionalnih  usmerenja. Širok dijapazon pogleda na neki problem i mogućnosti za njegovo rešenje je ogroman resurs svake stranke. Takođe, različta znanja su nam na dohvat ruke. Sve to je teoretski lako ali teško u životu sprovesti. Osnovni problem su sujete i zatvorene grupe koje odlučuju.

Graditi timove znači ojačati svoju poziciju u organizaciji i svojoj okolini. Time pokazujemo svest da znamo da ne možemo sami i da su svaki članica i član dobrodošli. Ja odavno nikad ne zaboravljam rečenicu Miloša Čiriča “Svaki čovek koga sretnete je u nečemu za vas doktor nauka.” Ako to prihvatimo kao devizu i u politici, važno je da prepoznamo tu prednost i da saradnicima dopustimo da nas u tome u čemu su dobri posavetuju ili poduče.

Komunikacija

Komunikacija je ključ u timskom radu. Bez dobre komunikacije nema uspeha. Da bi komunikacija u timu bila uspešna potrebno je zadovoljiti tri elementa: spremnost (dobra volja), aktivno slušanje i razumevanje. Na spremnost utiču i lične karakteristike svakoga od nas kakav smo tip ličnosti otvoren / zatvoren, da li imamo poverenja u druge članove tima i depersonalizacija teme o kojoj se govori.  Depersonalizujući temu mi u stvari pokušavamo da sagledamo opšti interes. Aktivno slušanje je tehnika koja se uči. To je tehnika koja nam pomaže da razumemo sagovornika i da mu to jasno pokažemo.  Razumevanje je najvažnije jer je komunikacija često obojena predrasudama, stereotipima, svesnim i nesvesnim filterima. Stoga je jako važno da govorimo istim jezikom, sa tačnim, preciznim i jasnim porukama uz stalne provere da li smo se razumeli.

 tim-mrava2

Neke od Nenadovih poruka iz 2005. godine:

  • Jedno od najdubokoumnijih naučnih saznanja je da celine mogu biti veće od svojih sastavnih delova, celina sadrži bogatstvo, perspektivu i dimenzionalnost koju delovi nemaju.
  • Ističemo struku kao osnovu za sva dostignuća
  • Organizovan pristup selekciji
  • Kad god se formira tim radi postizanja određenog cilja obrazuje se i grupni IQ
  • Multiplikovanje sposobnosti pojedinaca kroz kvalitetnu mrežu odnosa stvorenih unutar ekipe
  • Kvalitet izvedbe “velikih dela” zavisi od relizacije velikog broja “malih” zadataka
  • Prošlo je vreme jakih najjačih pojedinaca, da se sve, a pogotovo u ekipnim sportovima, može jedino uraditi kroz saradnju
  • Dobar vođa je onaj koji je je ubeđen u mogućnost ostvarenja postavljenih ciljeva
  • U svakoj dobro postavljenoj organizaciji moraju se kreirati planovi i programi za koje su zaduženi timovi ljudi
  • Feedback je osnova promena i napretka

Umesto zaključka

Nenad je svoje predavanje završio rečima

“Ovde smo uglavnom analizirali organizaciju kroz pojednostavljeni sistem hijerarhijske strukture. Obično se u praksi ta struktura komplikuje i pored osnovne strukture takozvane eksplicitne strukture, uspostavljaju se i paralelne, skrivene takozvane implicitne strukture vlasti. Ta podela moći i dvojnost u donošenju odluka je jedan od osnovnih razloga lošeg funkcionisanja nekih organizacija.

Ma koliko disfunkcionalan sistem bio on će po svaku cenu pokušati sačuvati svoju uspostavljenu ravnotežu. Ovi sistemi ne funkcionišu na osnovu kvaliteta rada, već na osnovu povezanosti pojedinih grupa koje međusobno lobiraju, sprečavajući na taj način normalan protok ideja i projekata, selekciju pojedinaca. Osnovni motivi su očuvanje pozicija, bez obzira na rezultate rada. Odnosi se vremenom komplikuju i postaju smetnja svim kvalitetnim aktivnostima. Sve te pojave su praćene prelazima pojedinaca iz tima u tim, negacijom da problemi uopste postoje. Svako ko se usudi da identifikuje probleme ili da ih javno istakne brzo bude odstranjen. Vertikalne i horizontalne komunikacije su na ovaj način onemogućene. Dvostruko ili višestruko vodjstvo je često prisutno i u sportu. To su rivalski odnosi koji svojim dezintegrativnim procesima prete ozbiljnim krizama u radu, sportskoj formi, rezultatima i odnosima.”

Prošlo je deset godina, a mi nismo mnogo odmakli.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Share
Tagovi: , , ,

Jedan komentar


  1. Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 705

    Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/milosdja/public_html/wp-content/plugins/gd-star-rating/code/blg/frontend.php on line 574

    Pored saradnje, građenja i proširivanja veza unutar tima da bi se on očuvao moraju se usavršavati sposobnosti, a samim tim i snaga tima:
    1. Pri ostvarivanju programa rada koji su u funkciji postavljenog cilja, neophodno je negovati medjusobno uvažavanje
    2. Svakodnevni naporan rad traži aktivno učešćee i entuzijazam članova ekipe
    3. Vrhunski rezultat se moze ostvariti samo na specifičan i prepoznatljiv način, koji je karakterističan za svaki kvalitetan tim i predstavlja osobenost tog tima. Identitet i pripadnost timu omogućuje pojedincima da pokažu veću privrženost i odanost postavljenim ciljevima.
    4. Važno je da se grupa oseti zašticćenom u zajedničkim naporima. Reputacija se stiče rezultatima, gradi se na tradiciji, ukupnom ponašanju i svakako je značajan motivacioni faktor.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh