Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Pariz grad svetlosti

Kategorija: Lično ; Datum: 11. 05. 2014. ; Autor: Miloš Đajić

Evo prošlo je više od dve nedelje, a utisci iz Pariza su još uvek snažni. Već neko vreme se dogovaramo da porodično odemo u Pariz i ispunimo deci davnašnju želju da vide ovaj prekrasan grad i posete Disneyland. Još za Novu Godinu smo odlučili da je to ova godina i da treba da se napnemo i sve to na vreme organizujemo.

Organizacija puta

Čim smo se vratili sa skijanja odmah smo prionuli na traženje najpovoljnije varijante za put. Ja sam naravno predlagao da idemo kolima ali više dana, jer nekako kola uvek doživljavam kao veću slobodu izbora i mogućnosti. Bio sam preglasan, a i bilo bi neuporedivo skuplje, jer smo našli karte preko WizzAir –a  za 100€ po osobi. Tako smo kupili karte Beograd – Bauvais 3 meseca unapred. Nekako kada kliknete buy prođe vas neka jeza i nelagoda, jer u Srbiji nikada ne znate šta može da se desi za 3 meseca, ali u današnjem svetu tako izgleda planiranje i organizovanje putovanja. S obzirom na to da se radi o low cost kompaniji  koja sve naplaćuje, uzeli smo tri karte bez prtljaga i jednu sa jednim koferom do 35 kg. Vrlo zanimljivo iskustvo putovanja, kao i uvid u vođenja biznisa u kome korisnici sami učestvuju tako što štampaju svoje boarding karte i čekiraju se online. Moram priznati da mi je bila malo frka, jer smo prvi put putovali  sa decom na taj način. Tokom boravka u Parizu stalno sam proveravao boarding karte, karte za bus od/do aerodroma…

stan

Organizacija smeštaja

Kada smo kupili karte i odredili datume mogli smo da prionemo na traženje smeštaja. Prvo smo se raspitali kod prijatelja iz Pariza da li oni mogu da nam pomognu. Gledajući sajtove shvatili smo da nemamo novaca za hotel. Dalja pretraga nas je uputila na traženje stanova za iznajmljivanje. Taj vid biznisa je počeo dosta godina da se razvija i danas predstavlja veoma važan segment u turističkoj ponudi gotovo svakog grada. Preko sajta Homelidays nam se niko nije javio pa smo od njih odustali, a baš je lep apartman Ana pronašla. Preko Airbnb smo imali više sreće gde je Ana pronašla još jedan sladak apartman u 17 arondismanu. Domaćica Shirly nam se odmah javila i tako je krenulo dopisivanje oko rezervacije. Plativši apartman završili smo i ovaj drugi važan segment planiranja putovanja.

trijumfalna

Plan obilaska

Sledećih ne znam ni sam koliko vikenda, kada smo jedino svi kod kuće, proveli smo planirajući svaki dan boravka i ključna mesta koja moramo obići. Prvo sam im preneo moje skromno iskustvo boravka u Parizu 3 puta po nekoliko dana. Zatim je Ana izlistala sve moguće kombinacije i preko Trip Advisor –a pogledala šta je njihova preporuka za 5 dnevni boravak. Onda smo surfovali internetom tražeći da vidimo šta sve može da se završi preko neta da bi kako tako izbegli gužve. Naravno želje svakog iz naše male ekipe morale su da budu uzete u obzir. Na kraju smo došli do sledećeg rasporeda po danima.

 ajfel

I dan: Tour d’eiffel – AkvarijumVožnja Senom – Rodenov muzej – Invalidipark Champ de marsTrocadero

disneyland

II dan: Disneyland

III dan: LouvreJardin des TuileriesPompiduNotre DamSainte Chapelle – Musee d’ Orsaypark LuxemburgMontparnas

notre dam

IV dan: Sacre CoeurMonmartremuzej DaliPigalGalerie LafayetteOperaMadeleineKonkord park MonsoRuska crkva

princeze

V dan: Notre Dam – Prirodnjački muzej islamski centar i džamijaMala i Velika PalataChamps Elysee

 ajfel pogled

Rezultat

Sve u svemu put je bio onakav kako smo ga i isplanirali što bi moj kum rekao: ” bio je normalan”. Na sreću nismo imali nikakvih iskakanja niti neprijatnih situacija. Sve karte koje smo kupili preko neta i odštampali su važile! Ukoliko poštujete sve propise i dobro se raspitate vrlo lako se snalazite i sa kartama, popustima, paketima… Princeze su uživale u putovanju avionom, jer posle dugo vremena su ponovo imale priliku da gledaju Zemlju sa visine. Wizz air je odlična kompanija i jako će mi biti žao ako ode iz Srbije, jer nam daje odlične mogućnosti da za relativno male pare vidimo po neki ćošak sveta. Nismo uspeli plan posete da maksimalno iskoristimo tako da nismo videli Akvarijum i musee Orsey zbog čega mi je krivo. Ostalo smo sve videli i naravno mnogo toga još. Sve u svemu jedan divan put koji ćemo jako dugo pamtiti.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Pariz grad svetlosti, 10.0 out of 10 based on 6 ratings
Share
Tagovi:

2 komentara

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh