Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Crtice iz kampanje – izborni dan

Kategorija: Uncategorized ; Datum: 16. 03. 2014. ; Autor: Miloš Đajić

Evo završila se još jedna kampanja. Ne znam ni sam koja mi je od 2000- te u kojoj aktivno učestvujem i kreiram. Moram priznati da jako volim kampanje jer su one pitanje budućnosti. Spreman sam da radim dan i noć verujući u ideju. Tako je bilo i ovog puta.

Kada govorim na seminarima obično predavanje počinjem rečenicom “Politika je posao, a ne dokolica!”. Svaki posao ima svoj rezultat i kruna posla u kampanji je upravo izborni dan. Za razliku od drugih poslova, u politici se u izbornih 13 sati, koliko traje glasanje, određuje mnogo toga. Sve što ste do tada posejali meri se u tih 13 sati. Nekada me izbori podsećaju na Tiski cvet.

Odavno je rečeno da su u kampanji najvažnije dve stvari pronaći i registroati ljude koji vas podržavaju i dele vaše vrednosti i ideje i izvesti ih određenog dana na glasanje. Sve ostalo su taktike kako te dve stvari uraditi. Danas je taj dan kada vam je potrebna dobra stranačka infrastuktura da izvede na birališta sve one koji su rekli da će glasati za vas. Ovoga puta agresivna kampanja SNS je deformisala ideju o registraciji i to je najveća nepoznanica izbora, jer na sreću iza paravana nas niko ne gleda a mnogi su svašta govorili. 

Juče sam poslao SMS poruke svojim prijateljima i prijateljicama. Otprilike 300 sms poruka kojima sam želeo da ih i lično podsetim zašto je važno da izađu na izbore i da glasaju za Demokratsku stranku. Ovoga puta za mene su važne tri stvari koje su sasvim dovoljne za to da budeš deo ekipe #zaokruzi8. To su jasna alternativa i opredeljenje za građansku Srbiju, kampanja za žene i program koji to prati i borba za ljudska prava i učešće građana u odlučivanju. 

Najvažnije je da se glasovi ne rasipaju jer zbog D’Ontovog sistema 2/3 ako ne i 3/4 glasova onih lista koje ostanu ispod cenzusa ide pobedniku, a to je po svemu sudeći SNS. Jednačina je jednostavna vaš glas protiv SNS za stranku ispod cenzusa je novi mandat SNS. To je i bila njihova osnovna taktika za ove izbore.

Lako je njima oni su već pobedili, a da li će Srbija? 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Share
Tagovi:

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh