Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Crtice iz kampanje – šta kažu građani i građanke?

Kategorija: Demokratska stranka ; Datum: 02. 03. 2014. ; Autor: Miloš Đajić

Juče je bio pravi prolećni dan. Još da nije duvala Košava moglo je da se ide kratkih rukava. Iskoristio sam lepo vreme da izađem na ulicu i razgovaram sa ljudima. Prvi put u ovoj kampanji sam delio letke i osluškivao impuls biračkog tela. Kao što verovatno znate izborili smo se da u Beogradu  lista Demokrastke stranke  ima 40% predstavnica manje zastupljenog pola. Samim tim nakon Sente, gde je bilo 40% žena na listii još na prošlim izborima, prvi put je  i u Beogradu napravljen ozbiljan iskorak i dostignut minimalni EU standard broja  žena na listi. Žao mi je što nismo uspeli da taj broj postignemo i na nacionalnom nivou za parlamentarnu listu.

Zajedno sa princezicom T. smo bili na Zemunskom keju sa još 8 aktivistkinja u akciji Ženska strana demokratije. Uz dobru energiju želeli smo da podelimo informacije o našem programu. S obzirom da sam ja, kao muškarac, delio letke za žensku kampanju bilo mi je vrlo zanimljivo  da vidim kako reaguju žene, a kako muškarci? Žene su sa blagim smeškom i iznenađenjem reagovale na to kada ciljano samo njima priđete. Nekako su delovale iznenađeno da im se neko direktno obraća kao ženama. Kao da im se to po prvi put desilo.  Što se muškaraca tiče bilo je dva slučaja u kojima su partneri uzimali ženama letak iz ruku i cepali ga uz reči “šta uzimaš to!” i nekoliko partnera koji su pitali a šta imate za nas muškarce. Zato je uvek važno poneti i letke koji nisu ženski za takve situacije. 🙂

Reakcije žena su bile pozitivne. Ono što je nekoliko njih u razgovoru istaklo je da im je drago da im se Demokratksa stranka na ovakav način obraća.  jedna je to i eksplicitno rekla “Bravo demokrate jedino nam se vi u ovoj kampanji obraćate”. Većina je govorila o problemu posla i naravno diskriminaciji, mobingu i nasilju.  Tražile su pojašnjenja oko situacije u stranci, gledale letak i trađile dodatne informacije o merama.

Volim kada vidim da odmah uzmu letak u ruke i krenu da ga čitaju. To znači da nam je materijal dobar. Bilo je i slučajeva da uzmu pogledaju i spakuju u tašnu. Nadam se da će ga kasnije pročitati.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Share
Tagovi:

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh