Miloš Đajić Blog
Boj se ovna, boj se govna, a kad ćeš živeti.. M. Selimović

Crtice iz kampanje – važna uloga NVO

Kategorija: Demokratska stranka ; Datum: 28. 02. 2014. ; Autor: Miloš Đajić

Juče jedan zanimljiv i pravi kampanjski dan. Red online aktivizma, red telefoniranja, red sastanaka, red putovanja i terena… Najvažniji događaj sastanak sa organizacijama civilnog društva koje smo pozvali da razgovaramo i predstavimo kandidatkinju na listi Aidu Ćorović. Drago mi je da je Aida sa nama, jer nam je pomagala mnogo u prošloj godini u radu Resornog odbora koji vodim.  Moja je ideja bila da je kandidujemo kao autentičnu predstavnicu civilnog sektora i nekoga ko dolazi iz Sandžaka, gde zbog prethodnih koalicija, DS nema prepoznatljive lidere i liderke. 

Sastanak sa NVO je bila prilika da predstavimo deo programa namenjenog civilnom sektoru. Na žalost zbog raznih obaveza nije bilo mnogo predstavnika/ca NVO ali je debata bila veoma korisna i prijateljska. Teme oko kojih smo se okupili su bile  unapređenje saradnje sa OCD i podrška većoj izlaznosti građanki i građana na predstojeće izbore.

• Zakon o finansiranju i poslovanju OCD (smanjivanje poreza i razvoj filantropije) 
• izmene Zakona o volontiranju 
• izmena poslovnika Skupštine i uvođenje mehanizma “građanske stolice ” u sve skupštinske odbore
• uključivanju OCD u pregovore članstvu u EU
• donošenje Zakona o socijalnom preduzetništvu i besplatnoj pravnoj pomoć

Na sastanku smo bili Nataša Vučković, Aida i ja. Predstavili smo šta su naše namere, pre svega želju za unapređenjem saradnje sa civilnim sektorom, i ponudili konkretne predloge šta i kako u budućnosti.

Zamolili smo predstavnike/ce OCD da kroz svoje aktivnosti pozovu građanke i građane na izbore objašnjavajući im sve tehničke i pravne zavrzlame oko izbora, raspodele mandata, izbornog prava, medijske blokade…

Feed back koji smo dobili nam je veoma  koristan. Uz neke opravde kritike predstavnici/ce NVO su biili zadovoljni temama koje smo ponudili uz naravno neizbežna pitanja zašto neke svari nisu rađene i ranije. Gordan je bio veom konkretan jer je istako probleme sa kojima se njegova organizacija susreće i nepostojanje partnera na lokalu gde vidi veliku i važnu ulogu DS. Dragan je, uz osmeh, izneo podatak da su on i Maja bili hapšeni dok je DS bila na vlasti zbog performansa ispred Skupštine kada je usvajana “deklaracija o Srebrenici” i naglasio da bez obzira na sve kritike “mi smo tu na istoj vrednoj strani”. Ceca je govorila o učešću NVO u pregovorima i važnih aktivnosti koje je pokrenula Nataša kao predsednica skupštinskog odbora. Pohvaljene su aktivnosti Goce Čomić, Nataše Vučković, Dejana Nikolića… koji su u prethodnom periodu bili dostupni aktivstima OCD. Ostala je da mi zveči Aidina rečenica “siromaštvo je posledica nepoštovanja ljudskih prava”

Aida je iznela plan da bude glasnogovornica OCD u Skupštini, predložila regularne dvomesečne sastanke kao i stalne kontakte naročito sa ljdskopravaškim organizacijama. Svako je imao mogućnost da kaže šta misli i ja sam veoma zadovoljan sastankom, a verujem i učesnici.

Posle toga sam išao u Vranje da pomognem pripreme takmičenja u besedništvu i popričam sa ljudima u odboru. Volim živost gradova u unutrašnjosti gde se jasno vidi gde se kao zemlja trenutno nalazimo. Slika koja mi je ostala su plakati, plakati i plakati koje jedni cepaju dok drugi prelepljuju.

Danas novi #DSintervju ovoga puta sa Aidom 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Share
Tagovi: , , ,

Ostavite komentar


 
milosdjajic.com © 2012 Miloš Đajić
Sajt pažljivo skrojio MWEB
vrati se na vrh